Говедарци 1.0

Този път решихме да структурираме тази сборна GPS следа не около една планина, а около населено място. Говедарци е изходна точка за цели две планини – високата Рила с нейния Мальовишки дял и по-ниската, но също толкова хубава Лакатишка Рила, с която вече ви запознахме чрез един маршрут, но той не изчерпва обходените от нас пътища там. Двете планини са едновременно близки и различни – Рила е прохладна, с вековни иглолистни гори и дълбоки сенки, и като такава е идеално място за каране през лятото – дори и в най-горещите дни можете да разчитате, че там температурите ще са с десетина градуса по-ниски. Лакатишка Рила пък е подходяща за каране главно през пролетта и есента, освен това тя е и доста по-гостоприемна за колоездачи с по-малък опит, тъй като се кара основно по черни пътища, докато рилските пътеки често са технични и изискват поне средни умения.


Заради всичко това Говедарци е наистина рай за планинско колоездене и не е учудващо, че много групи чуждестранни туристи отсядат точно тук за каранията си в България. За хората от София селото е съвсем близо и позволява еднодневни карания, но през лятото на 2013 г. нашият екип гостува на хотел „Искър“ и се убедихме, че няма нищо по-хубаво от това да човек да си направи една многодневна ваканция на подобно място – всеки ден се наспиваш нормално, тръгваш рано и разполагаш с цял ден, след което си измиваш колелото, хапваш добре и се зареждаш за следващия излет. Благодарение на това посещение, за което ще прочетете по-подробно в бъдеща статия от серията „Ловци на пътеки“, допълнихме известните ни отпреди маршрути с някои важни връзки и нови пътища/пътеки, така че е крайно време да ви поднесем богатството от карания в този район, за да си изберете най-подходящото за вас.

Преди да премина към описание на отделните пътеки и пътища, които са много на брой, ще отбележа, че районът, който обхваща настоящата сборна следа е доста обширен и (повтарям се) разнообразен. Освен по-голямата част от Лакатишка Рила, на запад достигаме чак до х. „Пионерска“, а на юг до високото било на Рила с вр. Мечит, Лопушки връх и седловината Раздела над Седемте рилски езера. Някои от описаните отсечки са дълги, но има и съвсем кратки, които обаче са с ясно изразени характеристики. Точно заради това някои маршрути са „нарязани на ситно“, за да може читателите да добият по-ясна представа какво точно и с каква дължина ги очаква в различните части. На практика в Говедарци ще намерите всичко – от кратки разходки за 2-3 часа до изтощителни целодневни карания – било във високата Рила, по някои от най-трудните терени, които съм срещал, било като дълги преходи с дължина 60-80 км, каквито също могат да се измислят.

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален):

Govedartsi_1.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Ден първи

Описание на отделните отсечки в GPS следата:

Track001_R1
Дължина: 10.2 км
Асфалтов път в долината на р. Лакатица. Това е основния вход към Лакатишка Рила и оттук изкачванията в нея са най-леки. В последните 1-2 години заради засиления трафик на камиони с дърва пътят доста се разби и на някои места вече се превръща в черен.

Track002_R2
Дължина: 4.9 км
Черен път, който се отклонява от пътя в долината на Лакатица и плавно се изкачва към билото над с. Клисура и с. Сапарево. Комбинацията от Track001 и Track002 е най-лесният и основен начин да се изкачите до билото на Лакатишка Рила.

Track003_R2
Дължина: 8.3 км
Основен бирен път в западната част на Лакатишка Рила. Минава над с. Сапарево , курорта Паничище и хижа „Пионерска“ и достига до вр. Зекирица – най-високия в планината.

Track004_R2
Дължина: 11.4 км
Основен черен път по южното било на Лакатишка Рила. Свързва най-високия връх Зекирица със с. Говедарци. Може да се използва и в двете посоки, но е по-подходящ за спускане, отколкото за изкачване.

Track005_R2
Дължина: 7.1 км
Хубав черен път от подножието на вр. Зекирица до края на асфалтовия път покрай р. Лакатица. В долната си част (близо до реката) може да е доста разкалян и с коловози заради дърводобив. Може да се ползва и в двете посоки, макар че за изкачване ще е стръмен на места.

Track006_Т3
Дължина: 960 м
Кратка и интересна пътека покрай р. Черни Искър. Тясна е, но като се изключи един свлечен участък, където трябва да се слезе от велосипеда, е доста приятна и сравнително лесна, тъй като е равна.

Track007_R2
Дължина: 980 м
Продължение/връзка с пътеката от Track006. Този черен път излиза при едни нови хотели и някаква селскостопанска сграда при един мост над р. Черни Искър, където е и основният път към вр. Зекирица (Track004).

Track008_R3
Дължина: 1.8 км
Много стръмен черен път до един параклис на вр. Тъпанковица, който е точно над Говедарци. Пътят се отклонява от главния път за вр. Зекирица още в ниската му част, при една широка поляна със сложно кръстовище на черни пътища, и се изкачва с почти непосилен наклон право по склона нагоре, като само на отделни места се изравнява (или дори спуска леко), колкото човек да си поеме дъх.

Track009_R3
Дължина: 1.9 км
Стръмен черен път от параклиса при вр. Тъпанковица към Говедарци. Спуска се право надолу по склона. Не е подходящ за изкачване, освен ако не сте заклети мазохисти.

Track010_R2
Дължина: 1.7 км
Приятен и красив черен път във вътрешността на Лакатишка Рила, който преминава в стъмен дърварски път (Track011) към асфалта покрай р. Лакатица.

Track011_R3
Дължина: 1.6 км
Както стана ясно, това е продължението на Track010, но тъй като има съвсем друг облик, е отделено като самостоятелна следа. Представлява много стръмен, изровен, направо труден за каране дърварски път, който слиза на асфалта в долината на р. Лакатица.

Track012_R2
Дължина: 5.3 км
Приятен и красив черен път, който свързва билния път от Говедарци към Зекирица с асфалтовия път в долината на р. Лакатица. Може да се ползва и в двете посоки.

Track013_R2
Дължина: 2.9 км
Занемарен черен път от вр. Зекирица към хижа „Вада“. На много места по него тече вода, започнал е и да обраства с растителност. Подходящ е само за спускане, за изкачване ще е доста стръмен и тежък.

Track014_R3
Дължина: 1.5 км
Стръмен черен път от хижа „Вада“ към местността Вадата. Има червена маркировка, даже на места прилича повече на широка пътека. Може да се ползва и в двете посоки. Труден е за изкачване, но е най-удобната връзка между хижите „Вада“ и „Пионерска“.

Track015_Т3
Дължина: 240 м
Пряка пътека от местността Вадата към пътя за хижа „Пионерска“.

Track016_R2
Дължина: 3.0 км
Черен път от местността Вадата към хижа „Пионерска“. Хубав, равен макадам.

Track017_R2
Дължина: 4.7 км
Черен път от хижа „Пионерска“ до южното било на Лакатишка Рила и основния черен път по него. Изкачва се плавно, настилката е стабилна. Може да се ползва и в двете посоки.

Track018_R2
Дължина: 1.7 км
Черен път от вр. Зекирица към м. Вадата и хижа „Пионерска“. Стръмен е, но се ползва често и е добре утъпкан. Подходящ е най-вече за спускане, за изкачване е доста стръмен.

Track019_R2
Дължина: 790 м
Черен път, който свързва пътя Пионерска-Зекирица с м. Вадата и пътя/пътеката за хижа „Вада“. Може да се ползва и в двете посоки.

Track020_R2
Дължина: 720 м
Черен път, който води от м. Вадата някъде нагоре в планината. Не е проучен докрай, но според картите свършва в нищото.

Track021_Х
Дължина: 775 м
Туристическа пътека към хижа „Вада“, за съжаление на повечето места не е караема. Ако беше прочистена, щеше да е доста интересна и технична.

Track022_R1
Дължина: 4.1 км
Асфалтов път до хижа „Вада“. Доста е разбит, но пък е много приятен, следва р. Черни Искър.

Track023_R1
Дължина: 6.9 км
Асфалтов път от центъра на Говедарци до м. Овнарско, където е имало царска ловна хижа. Използва се и в двете посоки.

Track024_T3-R2
Дължина: 3.7 км
Пътека от курортен комплекс Мальовица до м. Овнарско. Червена туристическа маркировка. До миналата година по-голямата част от отсечката беше пътека, но сега заради дърводбив поне полвината от нея вече е превърната в черен път. Кара се и в двете посоки, но по-приятна е надолу, т.е. от Мальовица към Овнарско. Наклонът е лек и като цяло пътеката не е трудна, но има и отделни технични участъци, така че не е скучна и за напредналите колоездачи.

Track025_T4
Дължина: 1.2 км
Пътека от хижа „Вада“ до Яворова поляна. Наклонът е променлив, като цяло е технична, има и 1-2 места, където не може да се кара. Ползва се и в двете посоки в зависимост от избрания маршрут.

Track026_R2
Дължина: 2.3 км
Черен път за Яворова поляна. Отклонява се от пътя за хижа „Вада“ и се движи покрай Урдина река. Може да се кара и в двете посоки, но по-голям смисъл има да го ползвате при изкачване, макр че на места е стръмен и каменист.

Track027_R2
Дължина: 2.9 км
Хубав черен път от Яворова поляна до шосето за комплекс Мальовица. Ползва се и в двете посоки, изключително приятен е, с променлив наклон, но като цяло следва едно и също ниво.

Track028_T5
Дължина: 750 м
Пряка туристическа пътека в района на курортен комплекс Мальовица. Много технична и трудна. Червена маркировка. Може да се ползва от напреднали колоездачи надолу в посока към Яворова поляна.

Track029_R2
Дължина: 1.2 км
Черен път в района на комплекс Мальовица, който стига до влековете и пистата в м. Раждавица. Може да се ползва и в двете посоки. При изкачване има един доста стръмен участък, но иначе е много приятен.

Track030_T4
Дължина: 7.3 км
Пътеката по Зелени рид. Една от най-хубавите и дълги пътеки, подходящи за каране на велосипед в Рила. По-подробно описание можете да намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/1452-gpstrack0023-zeleni-rid

Track031_R1
Дължина: 3.0 км
Асфалтов път от Говедарци до ски-пистата над селото, по-точно до един комплекс бенгала малко преди нея.

Track032_R2
Дължина: 4.3 км
Черен път до хижа „Мечит“. Доста е стръмен, но иначе е със стабилна основа и хубава настилка.

Track033_R2
Дължина: 2.9 км
Черен път, който започва под хижа „Мечит“ и се движи по хоризонтал в източна посока (над селата Говедарци, Маджаре и Мала църква).

Track034_R3
Дължина: 2.3 км
Продължение на черния път от Track033, само че тук той преминава в изкачване и е доста изровен.

Track035_T1_X
Дължина: 2.2 км
Все същия път от предишните два трака, само че тук преминава в пътека, а има и едно място, където буря е повалила доста дървета и в продължение на около 200 м трябва да се носят велосипедите през тях.

Track036_T4
Дължина: 2.5 км
Пътека от вр. Костадинкина скала към с. Мала църква. Представлява стръмен улей, по който на мста може да се кара доста бързо, но трябва да внимавате и за неочаквани препятствия.

Track037_R2
Дължина: 1.8 км
Продължение на пътеката към Мала църква във вид на черен път.

Track038_R2
Дължина: 1.0 км
Черен път по един рид в подножието на планината между с. Мала църква и с. Маджаре.

Track039_T3
Дължина: 270 м
Кратка пътека от мачтата с антени между с. Мала църква и с. Маджаре към пътя между селата.

Track040_R3
Дължина: 7.4 км
Високопланински черен път от хижа „Мечит“ към едноименния връх. Може да се ползва и в двете посоки, но е изключително каменист и не е приятен дори за спускане. При изкачване по него на много места може да се наложи да бутате. От друга страна обаче е важен за достигане до високит части на Рила. Изграден е от цар Фердинанд.

Track041_T4
Дължина: 390 м
Част от пряката пътека от вр. Лопушница към заслон Кобилино бранище.

Track042_T4_X
Дължина: 3.9 км
Пътека по билото от подножието на вр. Лопушница през Лопушки връх към Поповокапски преслап. В участъците надолу след Лопушки връх предимно се кара, но в участъците на горе почти изцяло трябва да се бута или носи.

Track043_T4_X
Дължина: 3.9 км
Много хубава високопланинска пътека от заслон Кобилино бранище до седловината Поповокапски преслап. Участъците, които са караеми, могат да се ползват и нагоре,  и надолу. Има обаче и секции, където носенето/бутането са неизбежни.

Track044_T5
Дължина: 2.2 км
Пътеката от Поповокапски преслап до Йончево езеро. Разбира се, тя продължава и надолу, но тук е най-трудната ѝ част, затова е отделена като самостоятелен трак. Типична технична високопланинска пътека от най-трудните – на много места има високи прагове, дупки, камъни… Изисква отлична техника. Зелена маркировка.

Track045_T4
Дължина: 3.6 км
Продължението на пътеката от Йончево езеро до Мальовица. Тук тя е доста по-лека и на места дори може да се кара с прилична скорост, но има и една много стръмна секция със серпентини, която е с ниво Т5 (ако изобщо някой може да кара там). Зелена маркировка.

Track046_T3_R2
Дължина: 1.8 км
Пътека от хижа „Мечит“ до Говедарци. На места е черен път, както в горната част (по пистата), така и в най-долната. По средата е пътека, но си личи, че някога е била черен път. Има синя маркировка.

Track047_R2
Дължина: 1.3 км
Черен път, свързващ района около долния край на ски-пистата над Говедарци с пътя за м. Овнарско. Наклонът е лек, може да се кара и в двете посоки.

Track048_R2
Дължина: 1.2 км
Черен път, свързващ пътя за Овнарско с шосето за комплекс Мальовица. Може да се ползва и в двете посоки, макар че най-логично е да се спускате по него.

Track049_T4
Дължина: 1.5 км
Хубава, технична пътека, която се отклонява от пътеката Мальовица-Йончево езеро и излиза директно на пътеката/пътя между Мальовица и Овнарско. В долната част има паднали дървета и е пресечена от нов дърварски път. Горната част обаче е страхотна и може да се кара дори на скорост на някои места.

Track050_R2
Дължина: 130 м
Къс черен път, който свързва пътеката/пътя Мальовица-Овнарско с шосето Говедарци-Мальовица.

Track051_R2
Дължина: 16.2 км
Основен черен път по северното било на Лакатишка Рила. Не е толкова често използван, както този по южното ѝ било, но все пак е достатъчно ясен и също толкова живописен. Наклонът е ту нагоре, ту надолу, предимно открито е. Кара се леко и приятно на повечето места, но има и някои доста стръмни участъци.
Единствено при т.23 се продължава по един стръмен и занемарен черен път (билото), вместо по по-хубавия и ползван път вляво, но след това нещата отново се оправят.

Track052_R3-T4
Дължина: 2 км
Черен път и пътека от вр. Сухарево към Говедарци. Някога цялото е било стръмен черен път, вероятно дърварски, но сега се започва по такъв и той преминава във вълнуваща пътека с вид на широк улей, като се кара на скорост ту едната, ту от другата страна. Има следи от мотори, може би и от ATV-та.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Примерни маршрути:

Кратки полудневни маршрути
(дължина до 20 км, продължителност до 4 часа с по-бавно темпо и почивки)

Говедарци – хижа „Мечит“

Дължина: 12.3/13.6 км
Денивелация: 600 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

Този маршрут скоро ще се появи и с подробно описание в МТБ-БГ, но тъй като е подходящ за лятото, не е необходимо да чакате този момент, защото не е и много труден за навигация.
Както личи и от името му, представлява изкачване по асфалта до ски-пистата (Track031), след това по черния път до хижа „Мечит“ (Track032) и спускане надолу по пряката пътека (Track046), след което може или да се върнете до селото по асфалта, или да удължите малко карането с черния път от Track047.

Овнарско – Мальовица

Дължина: 8.0 км
Денивелация: 250 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

Това е кратък маршрут, но много съдържателен, както се казва, защото включва пътеката между посочените в заглавието точки. За да го направите в този вид, ще трябва да се придвижите с автомобил до Овнарско. Ако предпочитате да го направите на самоход, тогава маршрутът вече ще премине в категорията средно дълги.
От Овнарско се тръгва по черния път към Мальовица (Track024), но около средата му, преди да стане пътека, се прехвърляте по Track050 на шосето за курортния комплекс (не е записано като трак) и довършвате изкачването по него.
От Мальовица поемате по червената маркировка към Овнарско – първо по част от Track029, след това по Track024 и предимно със спускане достигате началната точка.

Мальовица 1

Дължина: 9.5 км
Денивелация: 320 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, T3, Т4, Т5)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

Това е просто един от многото примери за комбиниране на няколко от пътеките около комплекса за кратки карания.
В случая се започва със спускане по пътеката от Track028, продължава се по пътя от Track027 до шосето за Мальовица, по което се връщаме отново до комплекса. Оттам комбинираме изкачване по черния път от Track029 и спускане по края на пътеката от Track045. Оттам се спускаме по пътеката към Овнарско, но само до мястото, където излиза на дърварския черен път – там се връщаме към шосето за Мальовица и се изкачваме обратно до комплекса.

Мальовица 2

Дължина: 7.0 км
Денивелация: 360 м
Ниво на техническа трудност: високо (R2, T3, Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

И това е вариант за кратък маршрут в околността на курортния комплекс, включващ каране (и малко бутане + носене) предимно по пътеки. Казано най-просто, започвате с технично изкачване по пътеката към Йончевото езеро (Track029 + Track045 в обратна посока), но след един почти отвесен участък, където колелото се носи на гръб, поемате вляво по пътеката със синя маркировка към Овнарско (Track049). Щом излезете на пътеката/пътя между Мальовица и Овнарско, поемате към Мальовица, т.е. изкачвате се по нея, което е почти толкова приятно, колкото и спускането.

Говедарци – пистата – къмпинга

Дължина: 12.2 км
Денивелация: 280 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=3

Един съвсем кратък и лек маршрут, предназначен основно за начинаещи, тъй като включва само асфалт и черни пътища, при това сравнително хубави.
Започва с изкачване по асфалтовия път (Track031) до пистата над селото, след което по черен път (Track047) се спускате до пътя за Овнарско (Track023) и продължавате по него наляво към въпросната местност. Точно на мястото, където пътят започва да се вие със стръмни серпентини нагоре, вдясно има черен път надолу (Track048), който излиза на пътя за Мальовица при един къмпинг и хотел-ресторант. Оттам по асфалта се прибирате в Говедарци.

Говедарци – вр. Тъпанковица

Дължина: 7.0 км
Денивелация: 370 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R2, Т3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=6

Кратък маршрут за мазохисти – това е! Изкачването е по много стръмен черен път, спускането също. Освен тях маршрутът включва каране по палава пътечка покрай реката и приятно място за почивка с параклис на самия връх. Както и задължителните панорами към високата Рила.
Първо се кара покрай река Черни Искър (Track006 и Track007). След това започвате изкачване по южния билен път на Лакатишка Рила в посока вр. Зекирица (Track004), но още при първата равна поляна със сложен кръстопът се отклонявате по един безумен черен път право нагоре по стръмния склон вдясно (Track008). Това е пътят до вр.Тъпанковица, а Track009 е спускането от него – още по-право надолу към Говедарци.

Лакатица – вр. Сахтиовица

Дължина: 18.5 км
Денивелация: 480 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН=4

Изключително приятен и живописен маршрут (ще бъде описан и подробно по-нататък), който е достъпен дори за начинаещи, доколкото се кара по черни пътища, но ще ги срещне и с някои истински планински наклони и терени. За напреднали колоездачи също няма да е скучен, а през голяма част от времето можете да се наслаждавате на Рила, която се разкрива пред погледа ви в цялата си прелест. (Заглавната снимка на тази статия е именно от този маршрут.)
Както и много други карания в тази планина, началото е по пътя в долината на р. Лакатица (Track001), но този път го изоставяме по-рано и поемаме наляво в друга долина (на р. Ивовица) по хубав черен път (Track012), който първо се изкачва плавно, а от един момент става леко занемарен и започва да редува по-стръмни наклони с полегати. В крайна сметка пътят излиза на южното било, в близост до вр. Сахтиовица. Оттам се продължава по билния път към Говедарци (Track004), предимно спускане е.

Хижа „Вада“ – хижа „Пионерска – вр. Зекирица

Дължина: 14.9 км
Денивелация: 470 м
Ниво на техническа трудност: средно (R2, R3, Т3)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН=5

Този маршрут със сигурност може да се направи и в други варианти, но тук е описан най-краткият, следващ основните пътища и пътеки в района.
До хижа „Вада“ може да се стигне с автомобил, паркингът там е платен. Началото е стръмно – по червената маркировка към хижа „Пионерска“ (Track014) до м. Вадата, след това по пряката пътечка (Track015) и макадамовия път до хижа „Пионерска“ (Track016). Оттам се продължава по хубавия черен път към билото на Лакатишка Рила (Track017). По билния път (Track003) надясно ви очакват още 2 км предимно изкачване, тъй като Зекирица е най-високият връх на планината. До самия него маршрутът не стига – само до подножието му, където ила разклон (т.05) отново към хижа „Вада“. Там се спускаме по стръмен, но хубав черен път (Track018), а при раздвояването му избираме левия път към хижа „Вада“ (Track019), който води до познатия кръстопът в м. Вадата. Оттам спускането е по пътеката/черния път към хижа „Вада“ (Track014).

Средно дълги маршрути
(дължина 15-40 км, целодневни при по-бавно темпо с почивки или полудневни при по-бързо темпо на каране)

Говедарци – хижа „Мечит“ – Мала църква

Дължина: 22.9 км
Денивелация (изкачване): 900 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, T1, T3, T4, X)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Много приятен кръгов маршрут, който в повечето случаи би ви отнел само половин ден. Описан е подробно тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/1790-gpstrack0029-govedarci-mechit-mala-curkva

Говедарци – Мальовица – хижа „Вада“

Дължина: 26.5 км
Денивелация (изкачване): 650 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, T3, T4, Т5)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Още един маршрут, който вече е бил описван подробно в сайта. Признавам, че не е  най-логичният като посока, но така сме го завъртяли първия път. Ето го описанието: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/1433-gpstrack0021-govedarci

Говедарци – хижа „Вада“ – Мальовица

Дължина: 26.4 км
Денивелация (изкачване): 650 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3, T4)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Ето това вече е горният маршрут в правилна посока. Може да се направи в няколко варианта и със сигурност един от тях ще бъде описан скоро и подробно в МТБ-БГ, но хората с GPS могат да го пробват и преди това.
От Говедарци тръгвате по пътя за Мальовица (не е записан като следа) и продължавате по разбития асфалт към хижа „Вада“ (Track022). След почивка при хижата продължавате с редуване на бутане и каране по пътеката към Яворова поляна (Track025).
Има и вариант още в средата на пътя към хижа „Вада“ да се изкачит до Яворова поляна по черния път покрай Урдина река – Track026.
От Яворова поляна продължавате в посока Мальовица по хубавия черен път от Track027 и след това още малко по шосето до курортния комплекс.
От Мальовица до Овнарско пътеката я споменавам за пореден път – вече сте разбрали, че тя е една от най-важните в района от колоездачна гл.т. Все пак за протокола – това е Track024 и е предимно надолу. След Овнарско, за съжаление, се продължава към Говедарци по асфалта (Track023)– така и не успях да открия за 3 години нито един нормален черен път или пътека от тази местност. Едва след серпентините, по-точно при последната такава (т.24) можете да се отклоните по приятен черен път наляво и надолу (Track048), за да излезете по него на шосето Мальовица-Говедарци и да се приберете по него до селото.

При допълнително желание за каране и за по-труден маршрут, горният може да се удължи, като се изкачите от Мальовица по началото на пътеката за Йончевото езеро и се спуснете след това по пътеката със синя маркировка към Овнарско, т.е. добавяте описания по-горе маршрут „Мальовица 2“ към настоящия.

Лакатишка Рила – южното било

Дължина: 34.8 км
Денивелация (изкачване): 800 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Може би най-популярният и използван маршрут в тази малка и красива планина. Повечето хора, които са карали там, са го правили именно по долината на р. Лакатица и след това по билото към вр. Зекирица – най-високия в планината. Маршрутът е описан подробно и в МТБ-БГ, така че вижте го тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/gpstracks/1760-gpstrack0028-lakatishka-rila

Лакатишка Рила – северното било

Дължина: 32.1 км
Денивелация (изкачване): 960 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, T4)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Това пък е маршрут, който тепърва ще бъде описан подробно, защото в никой случай не е по-лош от този през вр. Зекирица. Подобно на него, изкочването е през долината на р. Лакатица (Track001), после по черния път до седловината при вр. Марко над Клисура и Сапарево (Track002) и оттам по билния път от северната страна на планината (Track051) чак до вр. Сухарево (над самото Говедарци), откъдето завършекът е по страхотна пътека (Track052). Само заради нея техническата трудност е отбелязана като висока, тъй като пътеката е покрита на много места с нестабилни камъни и се е превърнала в широк, стръмен улей, по който по-начинаещи колоездачи биха имали проблеми. За всеки редовно каращ обаче маршрутът по-скоро би бил лесен като терен.

Говедарци – хижа „Вада“ – хижа „Пионерска“ – вр. Зекирица

Дължина: 34.8 км
Денивелация (изкачване): 960 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, R3, T3)
Физическо натоварване: средно, КФН=6

Още един маршрут, който използва пътя по южното било от вр. Зекирица до Говедарци, но достигането до него е по поречието на р. Черни Искър до хижа „Вада“ (пътя за Мальовица + Track022), после до хижа „Пионерска“ (Track 014 + Track015 + Track016), оттам по споменатия вече път към билото на Лакатишка Рила (Track017) и по билния път надясно до вр. Зекирица (Track003), откъдето предимно със спускане, следвайки основния път по билото (Track004), се връщаме в Говедарци.
Трудно е да се каже кой маршрут е по-хубав, но със сигурност „Лакатишка Рила  – южното било“ е по-открит и като такъв е подходящ за по-прохладните пролетни и есенни дни, докато настоящият маршрут се изкачва предимно през иглолистни гори и е напълно подходящ и за летните жеги.

Лакатица – вр. Марко – вр. Зекирица

Дължина: 21.3 км
Денивелация (изкачване): 530 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: средно, КФН=5

Като цяло това е кратък (полудневен) и лек маршрут, подходящ и за по-начинаещи, който предполага да се придвижите с автомобил по занемарения асфалтов път в долината на р. Лакатица и да започнете карането едва в края му. Разбира се, винаги бихте могли да карате по него и с колелата, но така ще добавите още 18 км асфалт към маршрута – ако ви харесва като идея, направете го.
Началото на маршрута е в т.02, откъдето по хубав черен път (Track002) се изкачвате до седловината под вр. Марко и оттам продължавате по билния път (Track003) до подножието на вр. Зекирица. Там, в т.06, вместо да продължите към върха и после по билото, се спускате наляво обратно в долината на р. Лакатица по хубав, дълъг черен път (Track005).

Дълги целодневни маршрутии

За тези маршрути не съм оформил подробни данни за физическа и техническа трудност, защото те са предназначени за напреднали колоездачи, които би трябвало и сами да се справят с тази задача, имайки GPS следите пред себе си. Целта ми е по-скоро да посоча само няколко примера за по-дълги и тежки карания, които могат да се направят в района около Говедарци.

Говедарци – Мечит – Лопушница – Поповокапски преслап – Йончево езеро – Мальовица

Това е един от най-тежките еднодневни маршрути, които могат да се направят в Рила. Изкачването е стръмно и трудно, но пък е достатъчно кратко, за да може човек със стегнато темпо да се озове на 2600 м височина в рамките на 3-4 часа, дори с бутане. От вр. Лопушница до Поповокапски преслап нагоре се носи, надолу предимно се кара. Ако сте наистина здрави в краката и сте успяли да се качите до вр. Лопушница бързо и с каране, може да обмислите дори вариант със спускане към заслон Кобилино бранище и изкачване по пътеката от него към Поповокапски преслап (големи части от тази пътека са караеми). От Поповокапския преслап през Йончевото езеро до Мальовица е една от най-трудните, технични и все пак караеми пътеки в Рила – любителите на такива терени трябва да се приготвят за един постоянен оргазъм в продължение на няколко километра. След Мальовица най-хубавото продължение е по пътеката към Овнарско и оттам вече по асфалта към Говедарци, като за добавяне на още малко „черно“ можете да ползвате пътя от Track048.
В този си вид маршрутът грубо е с дължина около 37 км и денивелация 1700 м.
Може да се направи и за два дни с преспиване в заслон „Кобилино бранище“.
По-нататък маршрутът ще бъде подробно описан в МТБ-БГ.

Хижа „Вада“ – хижа „Пионерска – Седемте езера – Раздела – Зелени рид

Тук дори нямам описани всички отсечки, но името на маршрута дава ясна представа откъде трябва да се мине. Може да се започне и от Говедарци, като в този случай добавяте по 10 км асфалт във всяка посока. А може да ги добавите само в едната, а на връщане от пътеката по Зелени рид да продължите през Яворова поляна към комплекс „Мальовица“ и оттам да се приберете към Говедарци по пътеката през Овнарско. От хижа „Пионерска“ имате варианти за качване нагоре с лифта или по стръмен черен път. Препръчително е да карате по този маршрут само през делнични дни, тъй като през уикендите в района на Седемте езера има твърде много хора и охраната на парк „Рила“ спира планинските колоездачи.

Обиколка на Лакатишка Рила

Името достатъчно ясно показва за какво иде реч. Маршрутът е много красив и е почти изцяло по черни пътища, като завършва със спускане по пътеката от вр. Сухарево към Говедарци (Track052). Тъй като се кара предимно по открити места, не е препоръчителен за горещите летни месеци, а по-скоро за пролетта и есента. Основното изкачване е по южното било от Говедарци до вр. Зекирица (Track004), след което се кара все по билните пътища, като се прави широка обиколка към северното било (Track003 и Track051).
Втози вид маршрутът е с дължина около 40 км и денивелация около 1500 м.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Домакини

Хотел „Искър“, с. Говедарци

Семеен хотел „Искър“ в с. Говедарци разполага с леглова база от 42 места, разпределени както в двойни стаи, така и в тройни, ателиета и апартаменти. Построен е през 2010 година, съобразно най-съвременните изисквания за качество и предлага отлични условия за активен отдих през зимата и лятото. Пистите на Боровец, Мальовица и Говедарци отстоят на няколко километра. Говедарци е изходен пункт за многобройни туристически маршрути в Югозападна Рила.Всички стаи разполагат с модерни бани, удобни легла, широки тераси, локално отопление, интернет, телевизор и други удобства.

В ресторанта на хотела ще се насладите на специалитети от националната кухня, приготвени на място от любезните домакини. Като стана дума за храна, не пропускайте да попитате за специалната оферта нощувка+закуска+вечеря. Сигурни сме, че цената ще ви изненада повече от приятно! В ресторанта на хотела има и добро озвучаване, така че може да се използва за организиране на тържества и отбелязване на празнични случаи. Отвън пък има огромна тераса с още маси и камина, в която гостите могат да приготвят скара и други неща.

Разбира се, за гости с велосипеди е осигурено предостатъчно място за байковете, както и възможност за измиването им.

За запитвания и резервации можете да се свържете с нашите домакини чрез електронна поща: [email protected] или на телефон 0887981078. Повече подробности за хотела можете да видите в интернет на адрес: http://hotel-iskar.com/ .

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>