Беласица 1.1

След няколко посещения, две обширни статии, няколко публикувани маршрута и доста снимки в галерията, малко ни е трудно да кажем нещо ново за Беласица. Тя обаче ни тегли като магнит всяка година и в резултат на това събрахме прилична колекция от GPS данни, повечето от които вече сме споделили под една или друга форма, но събирайки ги накуп в един файл смятаме, че много от маршрутите ще станат още по-достъпни и удобни за потребители с GPS уреди.


Преди това обаче ви препращаме за кратък преговор на тема „Беласица и възможностите за каране в нея“ към двете обобщаващи статии, публикувани в МТБ-БГ още преди години:
Беласица
Беласица – продължението

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален):

Belasitsa_1.1.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Списък на промените във версия 1.1:

  • Обновена следа Track008. Записана е с по-добър GPS приемник, по-точна е. Техническата трудност е понижена от Т4 на Т3.
  • Обновена следа Track009_T4. Записана е с по-добър GPS приемник и с по-голяма дължина – стартирахме от по-висока част на пътеката и този път я завършихме чак до гр. Петрич. В тази връзка са направени промени и в някои указателни точки и са добавени нови такива.
  • Обновена следа Track011_R1. Записана е с по-добър GPS приемник, по-точна е.
  • Обновено описание на маршрута Петрич – хижа „Конгур“ – Петрич – в съответствие с актуализираната следа Track009_T4, т.е. пътеката с жълта маркировка към Петрич.

Описание на отделните отсечки в GPS следата:

Track001_R1
Дължина: 9.1 км
Асфалтов път от Петрич (входа на градския стадион) към хижа „Конгур“. Всъщност асфалтът продължава и след т.003 в посока граничната застава Лопово, а към хижа „Конгур“ и върха, на който е кръстена, се отделя черен път.

Track002_R2
Дължина: 4.5 км
Черен път, който се отделя от асфалтовия в предишната отсечка и продължава до хижа „Конгур“. Пътят е с хубава почвена настилка и умерен наклон. Сенчест е, тъй като минава през гора.

Track003_R2
Дължина: 8.8 км
Черен път от хижа „Конгур“ до вр. Конгур (1951 м) – вторият по височина в Беласица. Пътят е построен здраво, вие се с множество серпентини и плавен наклон до върха, като в началото над хижата е сред гора, а по-нагоре е открит и предлага страхотни гледки във всички посоки.

Track004_R2
Дължина: 24.1км
Черен път по билото на Беласица, подсичащ върховете ѝ. Построен е и е ползван за нуждите на охраната на границата, така че е в отлично състояние и се простира от Кулата до вр. Тумба, макар че описаната тук отсечка е само от вр. Конгур до подножието на Тумба, където се отклонява пътят към с. Скрът. Изключителни панорами се разкриват във всички посоки.

Track005_Т4
Дължина: 580 м
Пътека до вр. Радомир (Калабак) – 2029 м – най-високият връх в Беласица. Пътеката се отклонява от билния черен път. По принцип има нейно продължение и по западния склон на върха, но не е от най-проходимите с велосипед.

Track006_R2
Дължина: 12.9 км
Черен път от подножието на вр. Тумба (местността Щаба) до с. Скрът. Както повечето граничарски пътища в района, този също е здраво направен, с умерен наклон и стабилна основа, така че в по-голямата си част е лек и приятен за каране и в двете посоки. През 2008 г. на 1-2 места имаше свлечени участъци и паднали дървета – надявам се, че оттогава насам е бил почистен, но бъдете готови и за подобни препятствия.
Забележка: Публикуваната тук следа е начертана по картата BG Mountains, тъй като моята оригинална следа е записвана със слаб приемник и не е достатъчно прецизна, за разлика от тази в картата.

Track007_Т4
Дължина: 1.1 км
Пряка пътека, която сече пътя от билото към с. Скрът. Представлява технична горска пътека, на места доста трудна, ще се хареса на всеки по-напреднал планински колоездач. Обозначена е с жълта туристическа маркировка.
Забележка: Публикуваната тук следа е начертана по картата BG Mountains, тъй като моята оригинална следа е записвана със слаб приемник и не е достатъчно прецизна, за разлика от тази в картата.

Track008_Т3
Дължина: 3.2 км
Технична горска пътека от хижа „Конгур“ до хижа „Беласица“, червена туристическа маркировка. Отклонява се от първия завой на пътя (десен) като се тръгне от хижа „Конгур“ надолу – веднага след портата на заставата (хижата в миналото е била гранична застава). Ако сте се изкачили по същия път, би трябвало да сте видяли как пътеката го пресича на няколко места. От т.014 пътеката свива рязко наляво (северозапад) към хижа „Беласица“, пресичайки на едно място асфалтовия път към застава „Лопово“. В цялост пътеката е с ниво на трудност Т3, макар да има и някои по-стръмни и технични участъци, но на практика в по-голямата си част не е много трудна – във всички случаи си струва да я пробвате.

Track009_T4
Дължина: 3.4 км
Една от основните туристически пътеки над Петрич, вървяща пряко от града към хижа „Конгур“ (слива се с пътеката от Track008). Обозначена е с жълта туристическа маркировка. Тук не е записана в цялата си дължина, тъй като я хванахме от асфалтовия път малко над нивото на хижа „Беласица“, т.е. нагоре има още една отсечка до сливането с червената маркировка към хижа „Конгур“. Пътеката е доста технична – тясна, на някои места е като улей между големи камъни, на други места се вие със серпентини. Дори опитни карачи ще изпитат затруднения на места, за начинаещи не е препоръчителна. От друга страна, за любителите на подобни пътеки това е една от най-добрите, които можете да си представите.

Track010_T4
Дължина: 750 м
Тясна пътечка над Петрич, на която попаднахме случайно, обърквайки основната пътека от Track009.

Track011_R1
Дължина: 1.1 км
Асфалтов път към хижа „Беласица“. Отклонява се при т.002 от пътя Петрич – хижа“Конгур“/Лопово. Почти равен.

Track012_R2
Дължина: 6.9 км
Основен черен път от Петрич към билото, но в по-ниската му част. Тук е описан до заслон/ловна вила „Божкиното“, който е едно чудесно място за почивка. По принцип пътят продължава и нагоре по билото към вр. Конгур, но заради проливен дъжд не успяхме да опишем тази част и ще остане за някой следващ път. Началото на черния път е от паркинга на Ловния дом – намира се малко над града, до него води асфалтиран път, най-лесно ще го намерите с питане.

Track013_Т4
Дължина: 2.6 км
Пътека към Петрич, започваща от една изоставена гранична застава по пътя Петрич-Божкиното. Някога тя е била доста голяма, сега е разграбена и обрасла с растителност. Тръгнете към запустелите постройки по занемарен черен път надолу. Първата сграда е вляво, след това има една вдясно и трета, по-голяма, отново вляво. Точно след втората (вдясно) и преди третата (голямата сграда) пътеката се отбива вдясно и започва да се вие със завои в близост до заставата. Най трудно ще я следвате в първите 20-30 м, където е обрасла с коприва и друга растителност. След това влиза в гората и става по-ясна. Има и жълта туристическа маркировка, която следвахме само донякъде, после продължихме по други пътеки.

Track014_Т5
Дължина: 400 м
От т.011 пътеката става много трудна, за повечето хора направо некараема – много стръмна, изровена, песъчливо-камениста, с високи прагове и остри завои. Като алтернатива може да потърсите други пътеки вляво от т.011 – има такива и вероятно са по-добри за каране от тази. Ако пък искате да изпробвате докрай уменията си, тази пътека е доста подходяща за целта.

Track015_R1_R2
Дължина: 11.3 км
Черен път и асфалтирани улици в рамките на селата, които следват стария път от Петрич в Подгорието (това са полите на Беласица с находящите се там села). По принцип този път свързва всички села (от най-крайното Габрене) с Петрич и е разположен успоредно, но по-високо спрямо асфалтовия път долу. Все още не сме обходили всички отсечки, за да ги свържем в едно цяло, но тази конкретно отразява пътя от с. Самуилово през с. Коларово и с. Беласица до градския стадион в Петрич.

Track016_R2
Дължина: 5.0 км
Черен път в полето под селата Беласица и Коларово. Представлява стар римски път, понастоящем доста затревен и дори слабо забележим на места. Като цяло е извън рамките на планината, но може да е полезен за кратки маршрути или като свързваща част от по-дълги карания.

Track017_R2
Дължина: 16.9 км
Основен черен път от с. Самуилово през граничната застава „Лопово“ (част от нея вече е превърната в хижа със същото име) до билото, където излизате на прохода Железни врата (Демир капия). До Лопово пътят е предимно с умерен наклон, доста приятен за изкачване, макар и каменист в по-високата си част. След Лопово наклонът се увеличава значително, но пътят остава сенчест и със здрава основа, така че ако имате силни крака, не е проблем да карате и тук. Може да се използва и за спускане от билото.

Track018_R2
Дължина: 1.5 км
Черен път от билото към един изоставен овчарник под него, откъдето продължава пътека към с. Ключ. Тя, както и самият път до овчарника, са маркирани с жълта туристическа маркировка.

Track019_Т4
Дължина: 790 м
Горска пътека с жълта туристическа маркировка в посока с. Ключ. За съжаление през 2009 г. пътеката беше много занемарена, с нападали по земята клони и доста шума, поради което бе трудна за следване и за каране. От друга страна, тя се явява важна връзка, ако искате да слезете от билото към с. Ключ, така че в някои случаи просто трябва да се мине по нея.

Track020_R2
Дължина: 13.8 км
Черен път към с. Ключ. Хубав, здрав път с умерен наклон и стабилна настилка. Може да се използва и в двете посоки, макар че ако искате да се изкачите по него до самото било, не е много сигурно дали има друг вариант, освен бутане по пътеката от Track019. При т.022 към с. Ключ се отклонява пряка пътека с жълта туристическа маркировка, за която обаче съм чувал, че е също така обрасла и занемарена – за съжаление все още не сме имали възможност да я проучим.

Track021_R2
Дължина: 2.8 км
Отново черен път в подножието на планината, който е част от стария път, свързващ селата от Подгорието с гр. Петрич.

Track022_R3
Дължина: 490 м
Занемарен черен път, който се отклонява от пътя Самуилово-Лопово до един от водопадите над Самуилово. Наклонът на повечето места е голям и пътят е поизровен и леко обрасъл. След няколко години вероятно ще се превърне в пътека.

Track023_Х
Дължина: 150 м
Кратка пътека от края на пътя в Track022 до самия водопад. Подходяща е само за пешеходци, с предупреждение да не разчитате твърде много на дървените парапети. Водопадът определено заслужава да се види обаче.

Track24_Т5
Дължина: 740 м
Част от пряката пътека със синя туристическа маркировка, която сече пътя Самуилово-Лопово (Track017). В този участък пътеката е силно занемарена и обрасла, част от нея следва изоставен черен път, друга част се спуска пряко по склона надолу и именно тук нивото на трудност е много високо, защото теренът е много стръмен, а пътеката е изровена и покрита с шума и клонки, което прави карането по нея доста опасно и трудно.

Track25_R2
Дължина: 200 м
Кратка отсечка по занемарен черен път, който излиза на главния черен път Самуилово-Лопово. Пътеката със синя маркировка остана някъде встрани, но не разбрахме къде точно.

Track026_T3
Дължина: 1.3 км
Пряка пътека със синя туристическа маркировка, пресичаща пътя Самуилово-Лопово на няколко места. Като цяло не е много трудна, но на много места е занемарена и обрасла, така че изисква повишено внимание.

Track027_T3
Дължина: 200 м
Пряка пътека, сечаща пътя над Самуилово от местността Бялата чешма.

Track028_Т4
Дължина: 120 м
Кратка, но съдържателна пряка пътека със стъпала над с. Самуилово. По-неуверените карачи е добре да заобиколят по пътя.

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Примерни маршрути:

Обиколка на Беласица

Описан е в първата статия за Беласица, но не в най-добрия си вариант. След няколко посещения в района можем да кажем, че би било далеч по-интересно, ако вместо да минете през селата в Подгорието по асфалтовия път, го направите в горната им част, следвайки стария път за Петрич. Във всяко село хората бързо ще ви упътят към него и така ще имате доста повече каране по пресечен терен в тази част от маршрута (което означава и малко по-голямо физическо натоварване). Карането по принцип е за два дни с преспиване в х. „Конгур“. Може да го започнете от което и да е село в подножието на планината. Ако сте достатъчно тренирани, може да се пробвате и за един ден, но това би направило маршрута доста тежък като физическо натоварване.

В Подгорието се следва главното шосе или стария път за Петрич (части от него са описани тук в Track021 и Track015). След това от стадиона се продължава по пътя през хижа „Конгур“ (Track001 и Track002), където е нощувката, до вр. Конгур (Track003). След това се кара по билото почти до вр. Тумба (Track004) и оттам следва спускане към с. Скрът по черен път (Track006) с опция за пряката пътека от Track007.

Дължина: 92 км
Денивелация: 2500 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1 и R2, възможност за T4)
Ниво на физическо натоварване:
– при двудневно каране – средно, Коефициент на физическо натоварване (КФН): 7 и за двата дни
– при еднодневно каране – високо, КФН: 12

Самуилово – Беласица – Самуилово

Дължина: 13.8 км
Денивелация: 320 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1 и R2)
Ниво на физическо натоварване: ниско, КФН: 4

Подробно описание на маршрута ТУК. Предназначен е за по-лежерно каране, най-добре рано сутрин или късния следобед. Кара се по асфалт и черни пътища, наклоните са леки и плавни. На практика представлява комбинация от Track015 и Track016.

Самуилово – Лопово – Железни врата – с. Ключ

Дължина: 52 км
Денивелация: 1700 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1 и R2, кратка пътека Т4)
Ниво на физическо натоварване: високо, КФН: 8

Подробно описание на маршрута ТУК. Тежък маршрут, подходящ за целодневно каране. От гл.т. на техничност теренът не е сложен, но карането включва трудно проходима (и трудна за навигиране) пътека, така че в комбинация с физическото натоварване не го препоръчваме за по-неопитни и неподготвени колоездачи.

От Самуилово се изкачвате през застава Лопово до прохода Железни врата (Track017). След това карате по билото в западна посока (част от Track004, от т.004 до т.005) до отбивката към с. Ключ. Спускате се по Track018, Track019 и Track020.

Петрич – Божкиното – Петрич

Дължина: 11.3 км
Денивелация: 650 м
Ниво на техническа трудност: високо (R2, T4, T5)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 7

Подробно описание на маршрута ТУК. Кратък полудневен маршрут над Петрич, подходящ за средно напреднали планински колоездачи, които обичат карането по технични пътеки. Изкачването е стръмно, с постоянен наклон, по хубав черен път. Спускането е по пътека, чието начало е малко трудно за намиране, а краят ѝ е малко екстремен, макар че вероятно могат да се намерят и по-леки варианти за последните 400 м.

От Ловния дом в Петрич се изкачвате до заслон „Божкиното“ (Track012), след което се спускате обратно до една изоставена гранична застава (т.010), откъдето започва пътеката към Петрич (Track013 и Track014).

Петрич – хижа „Конгур“ – Петрич

Дължина: 23.4 км
Денивелация: 1200 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т3, T4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 7

Полудневен маршрут над Петрич, отново за любителите на технични пътеки (в района повечето са такива). Началната точка е градският стадион, от който тръгва пътят към хижа „Конгур“. До нея се качвате по Track001 и Track002, отнема около 3-4 часа с бавно темпо и почивки. След това се спускате обратно по пътеката към хижа „Беласица“ (Track008), връщате се малко нагоре по асфалта към хижа „Конгур“ (Track011 и част от Track001 от т.002 до т.012) и продължавате надолу по пътеката с жълта маркировка обратно до Петрич (Track009). От там с питане или с помощта на GPS картата се връщате до стадиона, ако там сте оставили колата си.

Петрич – вр. Конгур – вр. Радомир – с. Самуилово

Дължина: 60 км
Денивелация: 2000 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2)
Ниво на физическо натоварване: високо, КФН: 9

Още един тежък във физическо отношение маршрут, при който можете да видите голяма част от забележителностите на планината и да изкачите най-високите й върхове на българска територия. Кара се само по черни пътища и малко асфалт в началото, така че от гл.т. на техничност маршрутът не е труден. Тръгва се от стадиона в Петрич, изкачвате се до хижа „Конгур“ (Track001 и Track002), връх Конгур (Track003) и карате по билото на запад до прохода Железни врата (Track004 до т.004). При желание може да се изкачите и до вр. Радомир (Track005). От Железни врата се спускате по черния път през застава „Лопово“ до с. Самуилово (Track017), откъдето се прибирате по стария път през с. Беласица до Петрич (Track015).

Има обаче и вариант да направите спускането си по-трудно и интересно, следвайки преките пътеки към Самуилово – Track024 до Track028. В този случай нивото на техническа трудност е високо (R1, R2, T3, T4, T5).

Самуилово

Дължина: 13 км
Денивелация: 560 м
Ниво на техническа трудност: високо (R2, R3, T3, T4, T5)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 6

Кратък полудневен маршрут над с. Самуилово, който ви отвежда до един от водопадите над него, след което се спускате по предизвикателни пътеки обратно в селото. В началото се следва пътя за Лопово и за билото (Track017) до т.015, където трябва да се отклоните по черен път (Track022) и кратка пешеходна пътека (Track023) до един красив водопад. Връщате се обратно на главния черен път и продължавате още малко нагоре по него до т.017, където се отклонява занемарена пътека със синя маркировка към Самуилово (Track024 и Track025). В тази първа част някои участъци от пътеката са много трудни и опасни. След това ще трябва да си отваряте очите, за да намерите и следващите части на пътеката, която сече пряко черния път – в тази част следвайте Track026. В самия край на спускането, в местността Бялата вода над Самуилово, има множество пътеки, от които да си изберете – ние засега сме проучили само Track027 и Track028, но не пречи да опитате и някоя от другите.

Скрът – Щаба – с. Ключ

Дължина: 32 км
Денивелация: 1250 м
Ниво на техническа трудност: средно (R2, кратка пътека Т4)
Ниво на физическо натоварване: средно, КФН: 7

И този маршрут не е лек, тъй като се качва до билото, но предвид факта, че започва и завършва в две от високите села на Подгорието, би трябвало да е достъпен за малко по-широк кръг от хора. Кара се предимно по черни пътища, с изключение на половин километър трудно проходима пътека (към с. Ключ), която крие опасност и от объркване/изгубване.

За изкачване до билото се използва черния път от с. Скрът до местността Щаба под вр. Тумба (Track006 в обратна посока). След това поемате по билото в източна посока към вр. Радомир, изкачвайки се до отклонението към с. Ключ (Track004 в обратна посока до т.004). Оттам започва спускането – първо по черен път до изоставения овчарник (Track018), после по трудната за навигиране и каране свързваща пътека с жълта маркировка (Track019) и накрая по дългия черен път към с. Ключ (Track020).

Изтегляне на описанието на отсечките и примерните маршрути в отделен файл.


Снимки:

Освен в посочените тук статии и маршрути, снимки от Беласица можете да видите и в тази галерия на МТБ-БГ:
https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/belasica-2008

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>