Начало Пътеки GPS следи Кърнаре - Беклемето - Дерменка - Добрила - Сопот
Кърнаре - Беклемето - Дерменка - Добрила - Сопот
Написано от Никола Колев    Четвъртък, 01 Септември 2011 00:18    Печат

Още един GPS маршрут в Стара планина, изпратен ни от нашия читател Никола Колев. Отново дълго, целодневно каране, с качване от ниското чак до билото и каране по него. Качването е по главния път Кърнаре-Беклемето, оттам нататък се следват основно популярни и използвани туристически маршрути, следващи основно черни пътища, така че дори без GPS апарат би трябвало да се справите с навигацията, ако решите да направите това каране. Спускането от хижа Добрила към Сопот също е по черен път, но това не означава, че е съвсем лесно - пътят е стръмен и много каменист, така че се пригответе за хубаво раздрусване и карайте с повишено внимание - има доста коварни участъци. Сега даваме думата и на самия автор:


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Кърнаре
Дължина: 62 км
Денивелация (изкачване): 1700 м
Терен: предимно асфалт и черни пътища
Храна: за цял ден; може да се намери и по хижите
Вода: за цял ден, препоръчително 2-3 л

GPS файлове
(формати gdb и gpx, архивирани в zip файл)

 

Идеята ми за тази разходка дойде още преди да си помисля, че ще си взема колело някой ден. Миналата година като трамбовах пеш от х."Ехо" до х."Дерменка", в момента, в който стъпих на Беклемето и видях безкрайния път, който трябва да извървим в жегата и прахоляка, си помислих: "Ех да имаше едно колело сега..." А то взе, че се появи година по-късно!  :)

Този път обаче нещата се случиха така...

Тръгнахме от София с кола (може и с влак да се тръгне). Оставихме колата в Кърнаре и от там газ нагоре към Беклемето. Аз имах едни съмнения, че ще издържа цялото качване от около 1100 метра н.в. Всъщност оказа се, че  доста добре се придвижихме с колегата до "Чорапогащника" (паметника на Беклемето) :) Взехме го почти на един дъх с 2-3 спирания за по гледка,  вода, снимка и, разбира се, да се напръскам с дезодорант :) Движението беше нормално, нямаше голям трафик.

От  Беклемето поехме към х. "Дерменка". Дотам е перфектен черен път, като има едно мнооого яко спускане от няколко километра  преди заслон "Орлово гнездо". После до "Дерменка" имаше още спускане, като малко преди хижата побутахме около 10  минути.

На "Дерменка" се яде... Свински гърди с бира и ПКС. След цялото качване така се услажда... (Кучето там не яде пържени  картофи, така че не му давайте !!)

От "Дерменка" поехме към "Добрила". Този преход беше по-труден. Имаше повечко бутане, но на доста места се кара и то  много добре - по горски път, почвен.

От "Добрила" има вариант за няколко часа да се качи връх Левски, но на нас не ни остана време :( Ама другия път няма  да му се размине.

От "Добрила" тръгнахме да спускаме към Сопот. Мислех го за доста приятно спускане, но се оказа доста хард, на моменти  дори невъзможно за каране (поне за мен). Теренът в по-голямата си част е супер стръмен с натрошени каманаци, дребни и остри, в  които трудно се управлява. Горе-долу малко преди гората се пооправя пътят, но все пак си е доста стръмен и коварен,  така че трябва да се подхожда с повишено внимание. Слязохме в края на Сопот и от там по Подбалканския път 10 км до  колата.

Равносметката: чуден велоден, 1700 метра качване, 62 км, малини и чист въздух! :)


Ето и няколко снимки от карането по маршрута:


Add this to your website

Коментари

avatar konopr
0
 
 
този маршрут дали няма е по-приятен, ако се тръгне наобратно - качването да е при Сопот и останалото почти цялото става пускане
avatar ferdi_mruvkata
0
 
 
Хехе, че то се губи чара ако не си повъртял малко, а само се возиш :)
avatar sergeh
0
 
 
Има малко по-приятен и почти идентичен като натоварване вариант за качване до билото - от съседното на Кърнаре с. Христо Даново по стар военен път. Пробвал съм и двата варианта - Кърнаре - Беклемето и Хр. Даново - Беклемето и според мен вторият е за предпочитане. Може да погледнете темата във форума [url=http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=67278&hilit=%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BD#p604587]Кърнаре - Троян?[/url]
avatar pacy4
0
 
 
Някой правил ли го е на обратно , какви са вариантите за спускане по черно ? Гледам, че има пътеки до Игнатово и Кърнаре, но дали стават за колело?
avatar pacy4
0
 
 
Искам да предупредя никой да не спуска по долупосочения трак към Иганово - "Balkanche Day 3¨, пътека няма, гората е непроходима на места, не само, че не става за каране, но по- голямта част не става и за бутане. Движихме се 98% по трака без да се отклоняваме, като постоянно гледах gps. Изключително съм щастлив, че усхпяхме да излезем долу почти невредими, било то и към 21ч. http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ddhirlrmqzqleifb http://hiperturshia.com/%D0%91%D0%90%D0%9B%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%A7%D0%95-182.html#Day%203
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 01 Септември 2011 11:41 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори