Зелени рид

Пътеката по Зелени рид от Раздела над Седемте езера до х.“Вада“ е една от най-вълнуващите пътеки в Рила. И макар че знаех това, едва тази година успях да стигна до нея, което само ме накара да съжалявам, че съм чакал толкова дълго.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: м. Раздела над Седемте езера
Дължина: 7,8 км
Денивелация (спускане): 1100 м
Продължителност: 1 час (с почивки и по-бавно темпо)
Вода: 1 л
Храна: За половин ден (което включва и достигането на Раздела откъм Паничище).
Терен:
– пътеки – 7.8 км

GPS файлове
(формати gdb и gpx, архивирани в zip файл)

Лято е, топло е и Рилските склонове са едно от най-добрите места за каране през този сезон. А споменатата пътека е една от най-добрите по тези места. Поне за хората, които обичат дълги, разнообразни и технични спускания.

Всъщност пътеката дори не е много трудна. Да, като цяло наклонът е солиден, особено в горската част, което изисква, ако сте с по-малки ротори на спирачките, да спирате от време на време, за да се охладят, но на повечето места техническата трудност е средна. Разбира се, има отделни участъци, които са наистина трудни, но те са твърде ограничени – на повечето места или може да се премине бавно и сигурно, или се кара дори на скорост, тъй като пътеката често е гладка и бърза, но и с коварни завои, така че не се отпускайте прекалено.

И така, ако трябва да обобщя – пътеката не е подходяща за начинаещи, но ако вече сте привикнали с карането по планински терени и искате да опитате нещо от Рила, пътеката по Зелени рид хем е съвсем близо и лесно достъпна, хем e доста по-лека от повечето други рилски пътеки.

За съжаление си забравих фотоапарата и не направих никакви снимки, така че ще трябва изцяло да се доверите на горните редове, преди да се убедите сами какво съкровище е „заровено“ по билното ребро между Урдина река и Седемте езера.

Започва се от Раздела – високата седловина над Седемте езера, която е кръстопът на няколко пътеки – към х. Иван Вазов, към Рилския манастир, към Вазов връх и Мальовица, към Отовишкия дял, към Рилските езера и, най-подир, към хижа „Вада“, по самия ръб на Зелени рид. В началото пътеката е равна, има дори 2-3 кратки изкачвания, след което наклонът се обръща трайно надолу. В тази част няма стръмни участъци, но се пригответе за доста подрусване по тревни туфи и едри камъни, наредени в типичен високопланински безпорядък. Следва гладка и много бърза тревна част, в която скоростта може да достигне и 60 км/ч, когато отпуснете спирачките за по-дълго време. Все пак не се престарайвайте, защото има и завои, а пътеката не е твърде широка. Над горския пояс има кратък участък, в който се провирате между ниска папратовидна растителност и храсти от типа на хвойната – на това място има и една единична паянтова барака, нещо като заслон – при него пътеката всъщност се разделя на две – ние продължихме по дясната, която следва ръба. Скоро след споменатия заслон пътеката влиза в гората и започват да се редуват технични секции с корени, камъни и прагове, меки участъци с почва, богата на борови иглички, и прави отсечки с прашна горска почва, по която се спира трудно за острите завои, които изникват на някои места. След всичко това, което продължава около 8 км, пътеката излиза на разбития асфалтов път за хижа „Вада“, която е на около 300 м по-нагоре по него. Разликата във височината между нея и Раздела е около 1100 м!

Пътеката по Зелени рид е маркирана със синя туристическа маркировка, като в откритата част има и колове.

Вариантите за достигане до Раздела са два:
– през Седемте езера – това е по-лесният начин, тъй като може да се качите на лифта и да си спестите скучното и тежко изкачване по каменист и на места ужасно стръмен черен път. След това е по-добре да хванете горната пътека, минаваща над скалите и излизаща при ез. Бъбрека. Оттам пътеката вече е само една и ви очаква предимно бутане и носене, но цялото разстояние между хижа „Рилски езера“ и Раздела се преодолява за час и половина или два, ако не правите почивки.
– през яз. Калин и хижа „Иван Вазов“ – този вариант е по-труден, не само защото трябва да разчитате изцяло на собствени сили при изкачването от Пастра до язовира, а и защото няма как да завършите карането в същата точка. Това означава, че или трябва да си осигурите транспорт, или пък да включите пътеката по Зелени рид като част от двудневен маршрут (който би могъл да бъде Пастра – Калин – х. „Иван Вазов“ – Раздела – х. „Вада“ – х. „Пионерска“ – х. „Рилски езера“ – Раздела – Рилски манастир или Пастра – Калин – х. „Иван Вазов“ – Раздела – х. „Вада“ – Говедарци – вр.Мечит – Кобилино бранище – Кирилова (Партизанска) поляна – Рилски манастир).

Като цяло почти всички, които са карали досега по тази пътека, ползват първия вариант. Голям негов плюс е това, че с помощта на лифта е изпълним дори и за половин ден, което позволява каране по маршрута от средата на юни до края на септември (поне!). Ако не правите големи почивки, необходими са ви 3 ч нагоре, максимум един час надолу и след това още около час за прибиране до района на Паничище. За да ви улесня в последното, към GPS файла съм добавил и следа от хижа „Вада“ до хижа „Пионерска“ – първоначално се кара по много стръмен и изровен черен път, а след това по полегат и широк път с макадам (трошено-каменна настилка). Разстоянието е около 5 км, има червена туристическа маркировка.

Ето и описание на основните точки от GPS следата:
000 (0.0 км) – Начало на пътеката от седловината Раздела.
001 (4.1 км) – Разклонение при заслона. Карайте по дясната пътека, която следва ръба на билото, близо до скалите.
002 (6.2 км) – Надясно се отклонява пътека към м. Яворова поляна. Продължете направо към х. „Вада“.
003 (6.9 км) – Пътеката се раздвоява, като оригиналната е лявата, но дясната е по-използвана.
004 (7.0 км) – Излзате на пътека с червена маркировка, идваща от Яворова поляна и Мальовица (вдясно). Продължете по нея наляво и след това надясно и надолу към х. „Вада“.
005 (7.5 км) – Излизате на асфалтовия път към хижа „Вада“ – продължете наляво по него.
006 (7.8 км) – Достигате хижа „Вада“.

И накрая нещо много важно: Ако правилно тълкувам разпоредбите в Плана за управление на Национален парк „Рила“, за съжаление излиза, че във всички райони на височина над 2000 м е забранено карането на велосипеди, освен ако няма обозначени за целта пътеки/трасета. Това означава, че карането по този маршрут, както и по останалите високопланински пътеки в Рила, може да ви навлече глоба. Колкото и абсурдна да ми изглежда тази забрана лично на мен, длъжен съм да ви предупредя за нея и изцяло Ваша отговорност е да прецените дали искате да нарушите забраната с риск да си понесете последиците от това.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>