Начало Пътеки GPS следи Зелени рид
Зелени рид
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 24 Август 2011 13:25    Печат

Пътеката по Зелени рид от Раздела над Седемте езера до х.“Вада“ е една от най-вълнуващите пътеки в Рила. И макар че знаех това, едва тази година успях да стигна до нея, което само ме накара да съжалявам, че съм чакал толкова дълго.Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: м. Раздела над Седемте езера
Дължина: 7,8 км
Денивелация (спускане): 1100 м
Продължителност: 1 час (с почивки и по-бавно темпо)
Вода: 1 л
Храна: За половин ден (което включва и достигането на Раздела откъм Паничище).
Терен:
- пътеки - 7.8 км

GPS файлове
(формати gdb и gpx, архивирани в zip файл)

 

Лято е, топло е и Рилските склонове са едно от най-добрите места за каране през този сезон. А споменатата пътека е една от най-добрите по тези места. Поне за хората, които обичат дълги, разнообразни и технични спускания.

Всъщност пътеката дори не е много трудна. Да, като цяло наклонът е солиден, особено в горската част, което изисква, ако сте с по-малки ротори на спирачките, да спирате от време на време, за да се охладят, но на повечето места техническата трудност е средна. Разбира се, има отделни участъци, които са наистина трудни, но те са твърде ограничени – на повечето места или може да се премине бавно и сигурно, или се кара дори на скорост, тъй като пътеката често е гладка и бърза, но и с коварни завои, така че не се отпускайте прекалено.

И така, ако трябва да обобщя – пътеката не е подходяща за начинаещи, но ако вече сте привикнали с карането по планински терени и искате да опитате нещо от Рила, пътеката по Зелени рид хем е съвсем близо и лесно достъпна, хем e доста по-лека от повечето други рилски пътеки.

За съжаление си забравих фотоапарата и не направих никакви снимки, така че ще трябва изцяло да се доверите на горните редове, преди да се убедите сами какво съкровище е „заровено“ по билното ребро между Урдина река и Седемте езера.

Започва се от Раздела - високата седловина над Седемте езера, която е кръстопът на няколко пътеки - към х. Иван Вазов, към Рилския манастир, към Вазов връх и Мальовица, към Отовишкия дял, към Рилските езера и, най-подир, към хижа "Вада", по самия ръб на Зелени рид. В началото пътеката е равна, има дори 2-3 кратки изкачвания, след което наклонът се обръща трайно надолу. В тази част няма стръмни участъци, но се пригответе за доста подрусване по тревни туфи и едри камъни, наредени в типичен високопланински безпорядък. Следва гладка и много бърза тревна част, в която скоростта може да достигне и 60 км/ч, когато отпуснете спирачките за по-дълго време. Все пак не се престарайвайте, защото има и завои, а пътеката не е твърде широка. Над горския пояс има кратък участък, в който се провирате между ниска папратовидна растителност и храсти от типа на хвойната - на това място има и една единична паянтова барака, нещо като заслон - при него пътеката всъщност се разделя на две - ние продължихме по дясната, която следва ръба. Скоро след споменатия заслон пътеката влиза в гората и започват да се редуват технични секции с корени, камъни и прагове, меки участъци с почва, богата на борови иглички, и прави отсечки с прашна горска почва, по която се спира трудно за острите завои, които изникват на някои места. След всичко това, което продължава около 8 км, пътеката излиза на разбития асфалтов път за хижа "Вада", която е на около 300 м по-нагоре по него. Разликата във височината между нея и Раздела е около 1100 м!

Пътеката по Зелени рид е маркирана със синя туристическа маркировка, като в откритата част има и колове.

Вариантите за достигане до Раздела са два:
- през Седемте езера - това е по-лесният начин, тъй като може да се качите на лифта и да си спестите скучното и тежко изкачване по каменист и на места ужасно стръмен черен път. След това е по-добре да хванете горната пътека, минаваща над скалите и излизаща при ез. Бъбрека. Оттам пътеката вече е само една и ви очаква предимно бутане и носене, но цялото разстояние между хижа "Рилски езера" и Раздела се преодолява за час и половина или два, ако не правите почивки.
- през яз. Калин и хижа "Иван Вазов" - този вариант е по-труден, не само защото трябва да разчитате изцяло на собствени сили при изкачването от Пастра до язовира, а и защото няма как да завършите карането в същата точка. Това означава, че или трябва да си осигурите транспорт, или пък да включите пътеката по Зелени рид като част от двудневен маршрут (който би могъл да бъде Пастра - Калин - х. "Иван Вазов" - Раздела - х. "Вада" - х. "Пионерска" - х. "Рилски езера" - Раздела - Рилски манастир или Пастра - Калин - х. "Иван Вазов" - Раздела - х. "Вада" - Говедарци - вр.Мечит - Кобилино бранище - Кирилова (Партизанска) поляна - Рилски манастир).

Като цяло почти всички, които са карали досега по тази пътека, ползват първия вариант. Голям негов плюс е това, че с помощта на лифта е изпълним дори и за половин ден, което позволява каране по маршрута от средата на юни до края на септември (поне!). Ако не правите големи почивки, необходими са ви 3 ч нагоре, максимум един час надолу и след това още около час за прибиране до района на Паничище. За да ви улесня в последното, към GPS файла съм добавил и следа от хижа "Вада" до хижа "Пионерска" - първоначално се кара по много стръмен и изровен черен път, а след това по полегат и широк път с макадам (трошено-каменна настилка). Разстоянието е около 5 км, има червена туристическа маркировка.

Ето и описание на основните точки от GPS следата:
000 (0.0 км) - Начало на пътеката от седловината Раздела.
001 (4.1 км) - Разклонение при заслона. Карайте по дясната пътека, която следва ръба на билото, близо до скалите.
002 (6.2 км) - Надясно се отклонява пътека към м. Яворова поляна. Продължете направо към х. "Вада".
003 (6.9 км) - Пътеката се раздвоява, като оригиналната е лявата, но дясната е по-използвана.
004 (7.0 км) - Излзате на пътека с червена маркировка, идваща от Яворова поляна и Мальовица (вдясно). Продължете по нея наляво и след това надясно и надолу към х. "Вада".
005 (7.5 км) - Излизате на асфалтовия път към хижа "Вада" - продължете наляво по него.
006 (7.8 км) - Достигате хижа "Вада".

И накрая нещо много важно: Ако правилно тълкувам разпоредбите в Плана за управление на Национален парк "Рила", за съжаление излиза, че във всички райони на височина над 2000 м е забранено карането на велосипеди, освен ако няма обозначени за целта пътеки/трасета. Това означава, че карането по този маршрут, както и по останалите високопланински пътеки в Рила, може да ви навлече глоба. Колкото и абсурдна да ми изглежда тази забрана лично на мен, длъжен съм да ви предупредя за нея и изцяло Ваша отговорност е да прецените дали искате да нарушите забраната с риск да си понесете последиците от това.


Add this to your website

Коментари

avatar outfaced
0
 
 
Че какво му е на качването без лифт :) ... на доста места се кара по забавна пътека. За 2 часа си горе. Гората е прекрасна, вече няма УАЗки.
Инак класически маршрут :)
avatar konopr
0
 
 
добре де, гледам спускането приключва на 1500 м надморска - с нея какво се прави, надолу няма ли пускане още след хижата?
avatar outfaced
+1
 
 
e ако си паркирал и си се качил от Сепарева баня, може и до там да се спуснеш ... това е статия за Зеления рид :)
На разклон 004 може да се продължи и на право (т.е. пада се леко в дясно от описания по горе път) ... не го правете :lol:
avatar taurus13
0
 
 
Последния път се качихме по пътеката към старата хижа и оттам покрай Харамията се излиза малко след Раздела - таман за спускането. Обаче частта по зелени рид, която е по открития ръб е твърде скучна - много друскане по туфите и загуба на височина. Затова пък горската част наистина си струва. Трябва да се има предвид, че напоследък покрай езерата патрулират много горски рейнджъри от парковата охрана, с които може да имате проблем, тъй като там е забранено за велосипеди. Все пак ако човек обясни културно, че не смята да кара покрай езерата, а там "далеч" по Зелени рид, обикновено си затварят очите.
avatar konopr
0
 
 
а рейнджърите с какво се придвижват, дали ще им издържат спирачките да са достатъчно бързи надолу в случай че се заформи състезание/гонитба с тях? :D
avatar plamendev
+1
 
 
Правих преди месец пускането х. 7 -те рилски езера - х. Пионерска. Понеже драпахме нагоре пеша го взехме за около 2 часа. почти през цялото време се бута. На всичкото отгоре и постоянно минават някакви джипове с "туристи". Направо са му разказали играта на това иначе хубаво място.
avatar sky_knight
0
 
 
Щях да се включа именно с това, че е забранено карането през голяма част от маршрута. И отделно. Някак си го изкарваш да звучи доста привлекателен, а той е далеч от такъв. Има доста по-добри спускания в Рила и то на съвсем разрешени места. Зелени рид е тежко и агресивно спускане, като особено в средната си част доста неприятен за каране маршрут. Да - весело е, но да добавя, че там почвата е много чувствителна, податлива на ерозия и карането не е препоръчително. Виж, Зекирица, Лакатишка Рила. Там има интересни места. ;)
avatar sky_knight
0
 
 
След кратко замисляне по темата се сетих, че онова, за което аз си мисля минава както се вика "10 метра в десно" :)))). Туристическата маркировка чат-пат става за каране, ама пак не е най-най. :)
avatar admin
0
 
 
@sky_knight
Техническата трудност на маршрута, съпоставена с тази на останалите маршрути в сайта и с цялостната ми система за оценяването им, е посочена в графиката. Както се вижда, той е средно труден на границата с много труден. Това означава, че определено има технични участъци, които не могат да бъдат преминати от всеки, дори и от средно напреднал колоездач може би.
Това, което ти цитираш, е съпоставка с другите пътеки в Рила, които съм пробвал. В сравнение с тях Зелени рид е една от най-лесните. В статиите от серията Рилски дневници са описани в повечето случаи доста по-трудни пътеки - всъщност почти всичко високопланинско в Рила е по-трудно. Като цяло Рила не е за всеки - вярно е, че много хора ще видят там само мъчително каране, дори и добри спускачи не я харесват, защото по ония пътеки се кара бавно, насечено, слизанията са почти неизбежни на места и т.н.
Лакатишка Рила е друга песен - там пътеки почти не съм виждал и е подходяща и за начинаещи тъй като черните пътища като цяло са хубави.
За съжаление тази година разбрах, че цялата високопланинска част на Рила подпада под абсурдна забрана за каране на велосипед. За мен е абсурдна, тъй като там така или иначе много малка група хора намира удоволствие от карането, а и то не е само каране - за да се спуснеш откъдето и да е, обикновено трябва да си мъкнеш велосипеда на гръб. И изобщо, за никаква масовост не може да става дума, че да е опасно, вредно и т.н. за природата. Но това не променя факта, че забрана има и затова съм добавил предупреждение не само в тази статия, а и в по-старите за Рила. Смятам, че по този начин всеки нормален човек може да прецени дали карането там му харесва толкова, че да отнесе глоба, или предпочита други места и пътеки.
Също така, покрай тази статия и покрай две чудесни карания, които направихме в района около Семково съвсем скоро, съм в голяма дилема какво изобщо да правя занапред. Единият вариант е в унисон с абсурдната за мен забрана да престана да пиша за Рила. По този начин едни прекрасни и много трудно достъпни места за любителите на технични пътеки ще си останат само в моите спомени и на хората, с които сме карали по тях. Другият вариант е като тук - все пак да ги споделя, с предупреждение за забраната, и всеки да си решава дали да кара по тях. Аз самият още не мога да реша кой е по-добър.
avatar sky_knight
0
 
 
Аз предлагам да се разходиш пеш - току виж ти харесало повече и така да ги препоръчаш. А в Лакатишка Рила - пътеки бол ;) Ама и мечки и прасенца също :D
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 24 Август 2011 15:29 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори