Начало Пътеки GPS следи Пещерен дом"Карлуково"-с. Кунино-с. Реселец-Пещерен дом"Карлуково"
Пещерен дом"Карлуково"-с. Кунино-с. Реселец-Пещерен дом"Карлуково"
Написано от Лъчезар Младенов    Четвъртък, 22 Януари 2009 13:13    Печат

Трак във формат gdb (за Garmin)
Трак във формат gpx (GPS eXchange Format)

Маршрутът тръгва от главния вход на пещерния дом. Продължава се по асфалта към селото, като малко преди помпената станция вляво се отделя едва очертана пътечка. Внимание, пътечката е технична, с приличен наклон, но тясна, пообрасла и с доста камъни. Тези, които желаят да я избегнат, могат просто да се спуснат по асфалтовия път към психиатричната болница "Карлуково". В края на пътечката се пресичат железопътните релси и в близост има мост, по който се пресича река Искър и се достига до болницата. От болницата пътят продължава покрай самата река до село Кунино. В източния край на селото тръгва асфалт за село Реселец. Пътят се изкачва стръмно нагоре, докато стигне до платото, намиращо се над скалите над село Кунино. След това се кара по равно, от двете страни се простират поляни и тук-там ниви. Следва маркиран разклон наляво. Тръгва се отново по добре очертан черен път. В един момент пътят достига до заградена с ограда ливада. След ливадата, при края на оградата, се отклонява едва забележим път вляво. Тръгва се по него и скоро се достига до малко, но поддържано заслонче, което е добро място за почивка (заслонът не е пригоден за нощувка). От него пътят започва да се губи, но се очертава пътечка, която започва да спуска към реката, преминаваща през село Реселец. Внимание, пътечката е обрасла и в долната част стръмна. В края на пътечката се излиза на чешма и на самата река. Продължава се по течението на реката до достигане на големи сгради, които преди са били пионерски лагер. От там се продължава по асфалт и скоро се излиза на големи поляни за пикник, има и чешма. Покрай чешмата тръгва път, който се изкачва нагоре. В началото на този път има едва забележима пътечка вдясно, която води до каньона при село Реселец. Пътечката, минаваща през самия каньон, не е подходяща за велосипед, но мястото е красиво и си заслужава да се види. След каньона по обратния път маршрутът връща отново при чешмата с поляните за пикник. Оттам по асфалт се спуска до село Реселец. В края на селото, в северозападна посока, след пресичането на реката, минаваща през селото, тръгва черен път, който плавно се катери нагоре. Пътят се качва над долината на река Искър, след което продължава по равно във високата част на долината и след това спуска отново към самата река и достига мост, по който минава жп прелез. С повишено внимание се пресича река Искър по същия този мост. След това вдясно от релсовата линия продължава черен път, който извежда до хижа Провъртеника. От хижата се продължава по черния път, който преминава в асфалт и излиза в близост до гара Карлуково. Малко преди гарата маршрутът се отклонява вляво, като се продължава по асфалтовия път, водещ за село Карлуково. При достигането на поляните над гарата, има разклон който води до Пещерния дом и началната точка на маршрута.


Картата е базирана върху Topomaps.info


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 22 Януари 2010 13:17 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори