Начало Пътеки GPS следи Нареченски бани - х.Пашалийца - х.Момчил юнак - Хайдушки поляни - х.Преспа - х.Свобода - Родопско конче - х.Аква тепе - Чотрова къща
Нареченски бани - х.Пашалийца - х.Момчил юнак - Хайдушки поляни - х.Преспа - х.Свобода - Родопско конче - х.Аква тепе - Чотрова къща
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 22 Януари 2009 12:41    Печат

Трак във формат gdb (за Garmin)
Трак във формат gpx (GPS eXchange Format)

Този трак бе записан по време на един четиридневен преход в Родопите, заслугата за който принадлежи изцяло на Атанас Тодоров (Naka76 във форумите на МТБ-БГ), който бе така добър да поведе дружина от двайсетина приятели през необятните родопски ридове. Благодарение на него се запознахме с множество забележителности в района, както и с чудесни пътеки и местности. Накратко, карането бе повече от приятно! За съжаление паметта на GPS апарата ми стигна само за три дни, но загубата не е голяма, тъй като ние трябваше да се върнем обратно в Нареченски бани (има няколко варианта за път дотам), но вие може да изберете и някоя от многобройните възможности за спускане към Асеновград. Във всички случаи смятам, че тракът може да е от полза на всеки, който реши да покара из този район. Имайте предвид, че става дума за сериозно каране - стръмни изкачвания, разнообразни пътеки и пътища, т.е. препоръчва се само за подготвени колоездачи. От друга страна, дължината и трудността на етапите, както ги карахме ние, е съвсем поносима и със сигурност няма да ви убие. Първият ден направихме само изкачване до х.Пашалийца (около 13км с 900м денивелация), което ни позволи да тръгнем от Нареченски бани едва следобед. Вторият ден бе между 20 и 30км, а третият между 30 и 40км, и в двата слечая с не повече от 800м изкачване по вертикал. Маршрутът минава през много хижи, ние конкретно втората вечер спахме в х.Преспа, а третата в Чотровата къща, която се намира съвсем близо до Беленташ (забележителна скала с някои митични странности). На повечето места има и туристическа маркировка, така че не тръгвайте без такава карта.

Трябва да предупредя, че поради множеството преминавания през по-гъсти гори, сигналът не винаги бе налице, поради което се наложи да запълвам празнини в трака по карта. За щастие много от пътищата и пътеките, по които минахме, бяха отбелязани на картата на Topomaps, така че се надявам точността на трака да не е засегната чувствително.

Повече за чудесното каране, което ние направихме, можете да прочетете в тази тема от Форумите на МТБ-БГ: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=24055

Ето и информация за контролните точки:
1.Нареченски бани - тръгва се от обръщалото за автобуси по една улица покрай хотела , следваща р.Люти дол срещу течението в посока юг.
2.Тук има едно критично място, където реката има малък приток и покрай него има пътека, която може да в обърка. Огледайте внимателно всичко - трябва да продължите покрай по-голямата рекичка, като на всичкото отгоре я пресичате, минавайки от дясната й страна.
3.Хижа Пашалийца (може да я срещнете и като хижа Зареница).
4.Хижа Момчил юнак
5.Хайдушки поляни
6.Хижа Преспа
7.Хижа Свобода
8.Хижа Аква тепе (хижата работи само при предварителна заявка, така че не очаквайте да намерите хора там).
9.Важен разклон, на който трябва да поемете наляво в посока Беленташ.
10.Чотровата къща (много приятен семеен хотел в подножието на Беленташ).


Картата е базирана върху Topomaps.info


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 22 Януари 2010 13:13 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори