Начало Пътеки GPS следи Дреново
Дреново
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 22 Януари 2009 12:31    Печат
Трак във формат gdb (за Garmin)
Трак във формат gpx (GPS eXchange Format)

Дължина: около 9 км
Денивелация: около 200 м

Дреново е малко село, намиращо се на 38км от София, в района на гр.Костинброд. Карайки по главния път за Монтана и Лом, на 15км след Костинброд се оглеждайте за отбивка вдясно към селата Дръмша, Дреново и Чибаовци. Намира се точно след едно изкачване и завой наляво на главния път. Тръгвате надясно по тази отбивка и след около 2-3км вляво има тесен път към с.Дреново, който е в доста лошо състояние. Табела липсва, ще го познаете по това, че е първата асфалтирана отбивка вляво и че точно преди него има автобусна спирка, приличаща на порутен заслон.След няколкоминутна борба с дупките по пътя, ще достигнете центъра на селото, където има чешма и метална автобусна спирка. 

В това село попаднах кажи-речи случайно, и покрай работата, която не успях да свърша съвсем, засякох този GPS трак на един лек маршрут, подходящ за прохождащи в планинското колоездене хора. Кара се изцяло по черни пътища, които са сравнително гладки и с неголям наклон, денивелацията и дължината са напълно поносими. Единствените по-сериозни изпитания са основното спускане (тук пътят е по-стръмен, но е достатъчно гладък, така че позволява преминаване с по-ниска скорост от по-неуверените) и няколко по-стръмни участъка при изкачването, на които може да се наложи да бутате, но като цяло маршрутът е караем от всеки. 

Подходящ е за пролетно-есенния сезон, когато не само околността е много красива, но и слънцето напича приятно. Тъй като маршрутът преминава през открити местности,той не е особено добър за каране през лятото, когато е горещо. 

Хълмистият релеф наоколо позволява да проявите творчество и в други посоки, но не се увличайте твърде много, защото пущинаци не липсват. 

В с.Дреново има чешма, но на мен лично водата от нея не ми хареса, така че по-добре си носете вода от вкъщи. Храна няма да ви е нужна, освен ако не решите да си направите пикник сред природата.

Сред забележителностите в непосредствена близост до селото са черквата "Света Богородица" и няколко оброчища - ще ги познаете по кръстовете и старите дървета около тях. В тази връзка с леко отклонение от маршрута могат да се видят и още две интересни места в района - тази информация бе допълнена от Явор Стоянов: 

От точката "Разклон за манастира" се продължава по пътя надолу към махала Раздолци и на първия разклон се завива на ляво. След около 400 м във въртопа от ляво се намира пропастната пещера Раздолска яма. Преди  няколко години пръстта над входа се срути, но сега вече може и да е разчистена. В пещерата влиза поток. На още 300 метра по пътечката, в която се превръща пътят, се минава и покрай пропастната пещера Големата Темнота. Забележителна е с това, че е най-близката до София пещера с денивелация над 100 метра (105 м). Дължината и е 2700м. И двете пещери са достъпни САМО за подготвени пещерняци, но все пак входовете им са една местна забележителност.

Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху картата и профила, за да ги отворите в по-голям размер.

0,0км - От площада на с.Дреново продължете по асфалтираната улица надясно и нагоре, посока И-СИ. След малко достигате изоставен магазин, откъдето продължавате наляво по черен път между къщите, който скоро започва да се изкачва нагоре. 

0,9км - Пътят се разделя, вие трябва да се спуснете наляво (запад) покрай къщите към черквата "Света Богородица". Вдясно има табела (паднала на земята) с надпис "Манастира". 

1,1км - Достигате черквата. Най-вероятно ще я намерите затворена, но мястото за почивка е много приятно. Продължете по затревения черен път, който върви в подножието на хълма. 

1,9км - Достигате разклон. Вдясно от вас е едно от оброчищата. Тръгнете надясно и след стотина метра отново достигате раклон - тук трябва да продължите по черния път наляво, посока запад. 

2,9км - Достигате няколко къщи, падащи се вдясно от вас, към които води черен път (не сте по него!). Това е махала "Въртопа". На кръстовището трябва да следвате досегашната посока(запад) по най-ясно очертания път, който е равен и минава през "коридор" от дръвчета. Не тръгвайте по пътя, който се спуска по-стръмно в посока юг. След няколкостотин метра започва стръмното спускане към пътя за Монтана и Лом. 

4,2км - Достигате главния път. Продължете по широк и гладък черен път успоредно на него, в посока север, който след малко започва да набира височина, подсичайки хълма вдясно. Вляво от вас има малко село с няколко къщи. 

5,3км - Надясно се отклонява цяла плетеница от черни пътища - харесайте си някой от по-ясно изразените, като цяло трябва да се изкачите нагоре, подсичайки хълма вдясно от вас. След няколкостотин метра повечето пътища се събират в един. Посоката е изток-югоизток. Пътят не е много стръмен, не е и съвсем полегат. 

6,2км - достигате няколко къщи. Пътят се изкачва стръмно вляво от тях, тук може да се наложи да бутате. След като подминете къщите, продължете по главния черен път, който е по-ясно очертан (надясно има 1-2 други пътя, пропуснете ги). 

7,0км - Тук трябва да се отклоните надясно в посока юг и да се изкачите по хълма. (Основният път продължава направо (изток). 

7,7 - 7,8км - излизате на познато място при едно от оброчищата. Наляво е пътят към черквата, по който вече сте карали. Продължете по пътя, който се изкачва надясно. След малко той се изравнява и заобикаля хълма в посока към селото. 

8,3км - достигате първите къщи на Дреново. Пътят се разклонява. По дясната част ще излезете на площада по-бързо и пряко. По лявата, откъдето минава маршрутът, ще имате възможност да видите още едно оброчище и една импровизирана фитнес-зала на открито. 

8,6км - Излизате на познат път, по който се изкачихте в началото на маршрута. Сега трябва да се спуснете надясно по него до площада на селото.


Add this to your website

Коментари

avatar dibo92
0
 
 
Реших да се разпиша с малко информация.Относно маршрута нямам какво да кажа,защото не съм карал там,но имам вила в с.Дръмша и минавам често покрай разклона за Дреново.В момента пътя е преасвалтиран и е много приятен за пътуване,което прави карането в района още по-привлекателно.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 22 Януари 2010 12:37 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори