Начало Специализирано Съвети Знаете ли, че е по-добре стендът да хваща кола за седалка, отколкото рамката?
Знаете ли, че е по-добре стендът да хваща кола за седалка, отколкото рамката?
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 13 Септември 2018 06:08    Печат

Покрай промоции в големи търговски вериги, а и заради самото удобство и евентуален интерес към самостоятелно обслужване на велосипеда, напоследък все повече хора се сдобиват с работна стойка (стенд) за ремонт на велосипеди.


В упътването на тези стойки, както и в много статии и видеоклипове, е показано, че велосипедът може да се окачи към тях както чрез горната тръба на рамката, така и чрез кола на седалката. Това е съвсем вярно, особено ако не става дума за скъп велосипед.

Има обаче едно важно уточнение и то е, че в общия случай винаги е за предпочитане да окачите велосипеда, като го стегнете през кола за седалката, а не през горната тръба на рамката. И това важи с особена сила за по-скъпи и най-вече за по-леки рамки.

Причината е, че при по-леките рамки от висок клас (особено алуминиеви), тръбите са изтънени по дължината си от краищата към средата. В някои случаи изтъняването е двойно (на две стъпки), в други е дори тройно (на три стъпки). Технологии като хидроформоването също водят до променлива дебелина на стените и до прецизно изваяни форми, които са проектирани да понасят определени (високи) натоварвания при каране, но не задължително и при външни въздействия като натиск. Поради това при такива олекотени рамки стягането на тръбите в определени зони може да доведе до увреждане, деформация и т.н. Затова по-безопасният вариант е да ги захванете към кола за седалката, който не само е с проста и надеждна за целта конструкция, но е и значително по-евтин от самата рамка.


Като общо правило това важи и за карбоновите рамки, макар че на теория, дори и да са с доста тънки стени, те би трябвало да издържат повече натиск отвън. При тях обаче има друг риск - ако челюстите, които захващат рамката, са замърсени или ако е останала кал или нещо друго по самата тръба, тогава може да я надраскате и дори да е само козметично, няма да сте много доволни от резултата.

Реклама

Така че винаги, когато е възможно, хващайте велосипеда през кола за седалката.

А ако той е регулируем (понижаващ се) и е хидравличен? В повечето източници, които съм срещал, това не се смята за проблем, стига колът да се захваща в разгънато състояние. В зависимост от рамката и височината на колоездача, в много случаи основната (външна) тръба на кола стърчи достатъчно от седалковата тръба на рамката, за да може да бъде захванат велосипеда именно в тази част.

За снимките и демонстрацията благодаря на Бойко Танчев от Pave Bike Shop (FB: https://www.facebook.com/pavebikeshop/).


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 13 Септември 2018 08:04 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори