Начало Специализирано Съвети Идея за възстановяване на помпа - накрайник за автомобилен вентил
Идея за възстановяване на помпа - накрайник за автомобилен вентил
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 31 Март 2018 13:39    Печат

Наскоро успях да поправя една добра стара помпа, която не исках да изхвърлям, и сега ще споделя накратко какъв беше проблемът и как го реших - все на някого може а е от полза.


Помпата беше SKS - качествена метална помпа, на която единственото нещо, което „сдаде багажа“ през годините, бе накрайникът за автомобилен вентил. Изглежда гумичката, която се свива и уплътнява вентила, с времето и ползването се износи и вече не задържаше, т.е. при увеличаване на налягането накрайникът просто се откачаше от вентила.

Тъй като миналата година се сдобих с нова помпа, тази ми остана като резервна и исках да ѝ намеря място в багажника на колата, тъй като би се справяла без проблем и с автомобилни гуми. В тази връзка обаче имах нужда точно от работещ накрайник за автомобилен вентил (Schrader), а нейният не работеше.


Първата ми мисъл, логично, бе да потърся оригинален накрайник SKS. В България не намерих такъв, а по европейските онлайн магазини имаше предложния за по 10-15 евро без доставката, което не ме устройваше, защото за тези пари човек може да си купи чисто нова пластмасова помпа от такъв тип - не казвам, че ще е по-добра, ама някак си... при такава цена не ми се занимаваше за такова нещо с доставки от чужбина и т.н.

Реклама

Следващото, което реших да пробвам, е да купя накрайник от друга марка с надеждата, че ще пасне. И тук ударих на камък - намерих един на прилична цена (10 лв.), но се оказа, че щуцерът (издадената част, която се мушка в маркуча на помпата и се уплътнява към него) е по-тънък - вероятно 4 мм, а маркучът на моята помпа бе с вътрешен диаметър 6 мм.

Едва тогава реших да насоча търсенето си извън велоиндустрията и след 5 минути в Google намерих решение, което само трябваше да изпробвам:


Както виждате, решението в моя случай бе накрайник за автомобилен вентил, предназначен за снаждане към маркуч на компресор. Цена: между 2 и 4 лв., в зависимост от това къде го купувате. Предлагат се с щуцер 6 или 8 мм, може би има и с 4 мм.

Монтажът е пределно лесен - след като бях извадил от маркуча оригиналния накрайник, набучих този и за всеки случай му сложих една метална скоба за такъв тип съединения, така че да не му хрумва самоволно да се отдели от маркуча. Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е да завъртите скобата така, че да не пречи на натискането на освобождаващото лостче.

Очевидният недостатък спрямо оригиналния накрайник е несъвместимостта с „френски“ вентили (тип Presta), но това се оправя с един малък преходник, който струва още 1-2 лв. (ако случайно нямате такъв по друг повод).

Засега при първите проби (на велосипедна гума) мога да кажа, че помпането е малко по-тежко в сравнение с оригиналния накрайник, но иначе е напълно ефективно. Така че мисля да се възползвам още няколко години от услугите на тази добра помпа...


Ако и вие имате подобни идеи и искате да ги споделите с читателите на МТБ-БГ, не се колебайте да се свържете с нас на info@mtb-bg.com, във Форума или през Facebook страницата ни.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 31 Март 2018 21:29 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори