Начало Специализирано Съвети Знаете ли, че размерът на вътрешната гума няма чак такова значение...
Знаете ли, че размерът на вътрешната гума няма чак такова значение...
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 23 Юли 2014 14:10    Печат

...когато се е стигнало до викане на неволята...


Ето ни и нас, като героите в приказката или като тримата глупаци, стоим в една дъждовна утрин насред една гора над Чепеларе и сме захвърлили край нас велосипедите. Единият е със спукана гума, а от трима ни само Иво има резервна и лепенки. Как трима уж "опитни" планински колоездачи стигат до такава ситуация е въпрос, с който тактично ще пропусна да се занимая...

Разбира се, дотук нищо особено. Дупките са малки, затова решаваме, че ще лепим - само че, дали заради бързане, дали заради влагата и падащите по гумата капки, или просто заради лош късмет, лепенките не хващат.

Здраве да е, имаме и чисто нова резервна гума. Вадим я, гледаме я... нещо ни се струва големичка. Гледаме я още и от толкоз гледане най-сетне ни просветва, че гумата е 29-цолова, нищо че собственикът ѝ кара 26-цолов велосипед. :)

В този момент, смятайки я вече за напълно безполезна (и тримата бяхме с 26-цолови байкове) и преди да приложим по-драстични действия срещу нея, решихме все пак да я пробваме на по-малката капла и външна гума. В представите ни подобна операция би трябвало да доведе най-малко до някакви балони и издутини по външната гума, но всъщност нищо такова не се случи. Напомпахме добре гумата и отвън по нищо не можеше да се каже, че вътре има по-голяма вътрешна. Може би само по страничните стени имаше леки издутини, но не съм сигурен дали това не беше оптическа измама. При последвалото прибиране също нямаше никакви проблеми, поне на пресечен терен не се усещаше биене или нещо такова (впрочем въпросният велосипед беше и с крива капла, така че ефектът от нея определено бе по-осезаем).

Реклама

Занимавам ви с неща, които за мнозина са очевидни, защото мнозина други пък в такава ситуация априори биха отхвърлили варианта да "набутат" по-голяма гума на по-малък размер колело. Между другото, обратното също е възможно - да се сложи по-малка вътрешна гума на по-голяма капла/външна гума. Правил съм го с 26-цолова вътрешна както на 27.5, така и на 29. Разбира се, затварянето на външната гума в тази ситуация е по-трудно и рискувате при каране по-лесно да спукате вътрешната, тъй като тя се разтяга повече от обичайното, но нека направя и последното (очевадно) пояснение:

Всичко, което прочетохте, се отнася само до аварийни ситуации в гората, когато няма друг, по-удобен и правилен начин. Не съветвам никого да кара по принцип с по-малки или по-големи гуми - първо, защото няма смисъл; второ, защото монтажът им е по-труден и пипкав; трето, защото вътрешните гуми стават по-уязвими, когато не са по мярка. Но ако сте закъсали в планината и имате подръка здрава вътрешна гума, но с неподходящ размер, не се колебайте да я ползвате! ;)


Add this to your website

Коментари

avatar м.πayнoв
0
 
 
Аз също бях доста изненадан, че вътрешна за BMX(20") стана на 26". Странно, но факт :)
avatar olddraxx
0
 
 
Ами то навремето когато бяхме млади и имаше само Балканчета,Школници , Лястовички Украйни и Големите Балкани и нямаше Веломагазини много често сгъвахме по големи гуми да ги съберем на по малки капли
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 06 Януари 2017 17:37 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори