Начало Специализирано Съвети Знаете ли, че колоездачните клинове/панталони с подложка трябва да се носят на голо
Знаете ли, че колоездачните клинове/панталони с подложка трябва да се носят на голо
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 17 Януари 2014 15:00    Печат

Макар че неотдавна споменах това в статията за обличането при каране в планината, въпросът има нужда от известно доразвиване, защото доста често виждам много хора да носят бельо под специализираните колоездачни клинове/панталони, които имат омекотяващо парче за задните части. А това, по принцип, е грешно. Разбира се, това е също така въпрос и на личен избор, т.е. далеч съм от мисълта да казвам на когото и да е как точно да се облича, но подозирам, че много хора дори не предполагат, че тези специфични дрехи се носят на голо и поради такова незнание се лишават от пълния комфорт, който те осигуряват по предварителен замисъл.


снимка: Shimano

Колоездачният клин с омекотяваща подложка по замисъл заменя бельото по време на каране, т.е. носи се на голо. Дали върху него ще слагате друг панталон, или не, няма значение. Същото важи за "вътрешните гащи" с подобно парче, които се срещат при някои колоездачни панталони. Често те могат дори да се отделят напълно от външната част (същинския панталон). Това е накратко предназначението на тези дрехи/части от облеклото.

Все пак нека обясним и защо е така. Омекотяващата подложка има за основна цел да осигури повече комфорт за задните ви части по време на каране и то в няколко насоки. От една страна, да ви е по-меко на Д-то, тъй като е известно и това, че в много случаи по-удобните и "здравословни" седалки са твърдите такива (все пак нека не обобщаваме напълно, темата е толкова обширна, че би изисквала отделна статия, но дори и да е по-мека седалката, при продължително седене понякога започва да се усеща дискомфорт). От друга страна, тези парчета, пришити към клина/панталона, които разговорно се наричат "памперси", по ирония имат и такава функция - да попиват потта и да я отвеждат по-далеч от кожата, като запазват тялото колкото се може по-сухо. По този начин се намалява рискът от протриване и кожни възпаления в тази деликатна област. В някои случаи материите може дори да са третирани антибактериално. Не на последно място, по-скъпите клинове ползват внимателно проектирани анатомични парчета, които не само са от високотехнологични материали, но са направени и с идеята да са максимално удобни и ергономични при седене на седалката.


Снимка: Shimano
Трите по-малки парчета/подложки вдясно са дамски, вляво до тях са мъжките от съответния модел.

И когато под една такава добре измислена и направена дреха "праснете" едни гащи, особено ако са памучни и с ръбове/шевове, в повечето случаи директно се лишавате от всички (или повечето) описани характеристики. Памучните платове, както знаете, попиват и задържат потта, вместо да я отвеждат от тялото - това важи и за бельото. Шевовете и ръбовете могат да протрият кожата, което в комбинация с влажния от потта плат може още по-бързо да доведе до възпаление, сърбежи и т.н. Дори и без тези реакции, бельото под подложката може да доведе до понижаване на удобството.

Реклама

Признавам си, не зная защо хората, които носят бельо под клина си, го правят. Освен незнанието (подозирам го като основна причина в голям процент от случаите), друго обяснение може би се крие в някакво чувство за "нехигиеничност", ако сложите клина/панталона на голо. Ако сте чели внимателно горните редове обаче, би трябвало да сте разбрали, че по замисъл и изпълнение тези дрехи са точно толкова хигиенични, колкото и бельото - респективно, изискват също толкова често пране и като цяло изключват идеята да си купувате на старо употребяван клин. ;)

Ако все пак си имате някакви други, лични и специфични причини за носене на бельо под клина, добре, така да бъде. Целта на тази статия е да обясни, че клинът с подложка не е горна дреха, а по-скоро долна. Оттам нататък всеки е свободен да преценява как и защо така да се облича. :)


Add this to your website

Коментари

avatar argon
+2
 
 
Чудесна статия, Любо! И да знаете: Само Супермен носи гащите върху клина, но той не кара колело :)
avatar jafiso
0
 
 
Благодаря Ви за статията. Истината е, че дълго време не успявах да опитам, но статията окончателно ме убеди. И наистина, предимствата са много. Благодара ви. Поздрави! :)
avatar ludanik
0
 
 
Аз карам колело от както се помня.... пробвал съм два, три пъти на голо, и се получи малко кофти. От изправено положение, при сядане клинът ми се закачи на седалката, опънасе и М-те ми се разместиха и съответно седнах на тях... :D :D :D Всички мъже може да си представят за каква болка става въпрос. Та от моя гледна точка, затова нося бельо :) ... зада си седят на място дисагите :D
avatar nedkohristov
0
 
 
Аз също нося на голо клина, но като мъж малко се притеснявам какво точно бих направил ако ей така от нищото получа една мощна ерекция.
Нооо да се надявам, че ще съм достатъчно изморен за такива "екстри" :)
avatar max9@abv.bg
0
 
 
Никога не бях се замислял до сега :/ Почвам на голо! :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 06 Януари 2017 17:39 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори