Начало Специализирано Съвети Знаете ли, че можете да си направите водачи за броня/маркуч от...
Знаете ли, че можете да си направите водачи за броня/маркуч от...
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 07 Януари 2014 07:59    Печат

..."свински опашки"?

Вероятно знаете, защото мнозина прибягват до тях, когато трябва да прикрепят някоя броня за жило или маркуч за спирачка към рамката си, без да има на желаното за това място водач, поставен от производителя. Тук обаче не говоря за това просто да вържете бронята/маркуча на няколко места през рамката, както се привързва фиданка към кол. Има и по-добре изглеждащ, а и по-ефективен начин, при който с помощта на две кабелни превръзки (известни много повече с разговорното си наименование "свински опашки") на практика си изработвате водачи, които винаги стоят на желаното място и могат да са почти незабележими:


От снимките достатъчно ясно се вижда какво представлява такъв водач. Едната му част е кабелна превръзка, която се стяга около рамката в желаното място за закрепване. Между нея и тръбата се подпъхва "пръстенче" от друга кабелна превръзка, което играе ролята на същински водач. Всичко става чисто, елегантно и прибрано, и най-вече, ефективно, тъй като така изработеният водач почти няма как да се размести, което не може да се каже за обикновеното привързване към рамката. Съветвам ви да използвате сравнително широки и здрави кабелни превръзки.

Благодарностите ми за тези хитри "направи си сам" водачи са към Емо Шукадаров (Тучо Чучо), който пък по спомен ги е видял за първи път от друг наш добре известен съфорумец - bikerider (Мартин Гладнишки).

Реклама


Add this to your website

Коментари

avatar vlekov
+1
 
 
Ааа, бързам да не се съглася съвсем! Овързването на броните, жилата и маркучите към рамката води със сигурност до едно - протриване на боята от песъчинки, попаднали между рамката и бронята/маркуча. Най-сигурния и добър начин, който съм открил, е маркучите/броните да са с минималната възможна дължина и кръстосани отпред, тоест бронята от лявата команда заобикаля челото на рамката отдясно, респективно дясната броня заобикаля челото отляво. Така прекарани броните стоят на разстояние от челото и рамката благодарение на собствената си твърдост/нееластичност и не допират никъде рамката. Когато са и достатъчно скъсени, те не си пречат едно с друго и не подрънкват едно в друго :D Ето [url=https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/901024_10201000825326069_583699125_o.jpg]ТУК[/url] се вижда сравнително ясно как съм прекарал жилата и маркучите на моята рамка. След като минат по дължината на горната тръба, двете брони за дерайльорите се кръстосват едно над друго малко преди седалковата тръба и от там всяка тръгва накъдето му е мястото. Маркучът на задната спирачка си върви по неговия единствено възможен път. Малко са рамките, при които този начин на прекарване на броните е напълно неприложим, и дори тогава ако човек вложи малко фантазия, може да се измисли нещо. Предишния собственик на рамката, която карам в момента, явно не го е направил, в резултат на което имам една прекрасна деруга/протривка от бронята на задната (дясната) команда току до челото и тъй като не исках това да се повтаря, взех гореописаните мерки. Не съм почитател на овързването със свински опашки именно заради следите, които остават по рамки и вилки след няколко години употреба, каквито в интерес на истината могат да се видят и на горната снимка, оставени от свинските опашки, фиксиращи калника към короната на вилката.
avatar theblackpathway
0
 
 
Vlekov Да така, по рамката остават протривания, но и винаги можеш да сложиш едно парче прозрачно фолио ( тъкмо няма да се забелязва толкова ) или парче от вътрешна гума. И аз правя по същия начин оплитането ( дясна команда минава от ляво на челото ) не ми харесва този, не знам как да кажа, механически метод да минава всяка броня / маркуч от нейната си страна ( дясна команда - минава от дясно на челото). Получава се опиране при другия начин, но то е при крайно завъртане на кормилото ( поне при мен ). Но и този начин с 2-те свински е ефективен, даже преди време бях го измислил точно същото. Няма мятане на брони и маркучи или удряне помежду им, поне аз така си мисля.
avatar lggk
0
 
 
Благодаря за идеята.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 06 Януари 2017 17:39 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори