Начало Специализирано Интересно Как Maxxis мерят широчината на гумите си
Как Maxxis мерят широчината на гумите си
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 01 Август 2017 15:17    Печат

Наскоро ни попадна информация как Maxxis мерят широчината на гумите си и тъй като това едва ли е валидно само за тях, решихме да я споделим в тази кратка статия.


Защо изобщо ви занимаваме с този въпрос? Защото едва ли има планински колоездач, който да не е срещал разминавания между обявения в каталога или върху гумата размер и реалната широчина, измерена от него с шублер или друго подходящо средство. Понякога гуми с широчина 2.3 изглеждат като 2.1, друг път по-тесни (според означенията) гуми изглеждат като напомпан със стероиди батка.

Причините за подобни разминавания могат да бъдат най-различни и доста комплексни. Без претенции за изчерпателност ще споменем някои от тях - налягането, широчината на каплите, конструкцията на гумата, формата на балона и протектора. Добавете към това и толерансите (допустимите отклонения) при самото производство и става ясно, че е напълно вероятно две гуми, дори от един и същи производител, модел и размер, да се различават в реални условия. Към всичко това, както ще разберете след малко, можем да добавим и методологията за измерване на широчината. 

Реклама

И така, Maxxis мерят широчината на гумите си в максимално напомпано състояние, т.е. с максималното налягане, посочено върху самата гума. Това най-често (за гуми с размери от порядъка на 2.1 - 2.35) означава около 50-60 psi, докато повечето хора в реални условия се нуждаят от 20-30 psi, особено при безкамерни гуми. Това веднага може да даде отражение на реалния размер, който евентуално ще измерите.

Има и допълнителна уловка и тя е, че гумите имат свойството леко да се разтягат при първоначалното издуване. Ако искате да извлечете от тях "максималния" размер, добре е при първия монтаж да ги напомпате до посочения на тях максимум (или до горната граница, посочена за каплите, ако е по-ниска) и да ги оставите да преседят така един ден, като чак след това ги спаднете до предпочитаното от вас налягане.

Все пак не прекалявайте и не задълбавайте излишно в експериментите - времето е безценен ресурс и е по-добре да го инвестираме в каране, отколкото в мерене! ;)


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 01 Август 2017 15:59 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори