Начало Специализирано Интересно История за размерите на колелата на планинските велосипеди
История за размерите на колелата на планинските велосипеди
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 06 Май 2017 05:25    Печат

Темата за размерите на колелата на планинския велосипед без съмнение е една от най-модерните, интересните и спорните в последните няколко години. 26, 27.5 (650В), 29 (700c), 27.5+, 29+, фетбайк... не е като да няма за какво да се говори.


Всички знаем хронологията: първо беше 26 цола - размер, който се задържа десетилетия; после се появи 29 - базиран на стандарта 700c (какъвто е диаметърът на колелата при много шосейни и градски велосипеди), само че с широки планински гуми; след това дойде ред на междинния 27.5 (650В), който постепенно измести и елиминира 26; фетбайковете дълги години бяха ексцентрична и тясно специализирана ниша, но в един момент рязко добиха популярност; дали покрай тях или по друга линия, но в момента тенденцията е и при 27.5/29 да се предлагат гуми с все по-голям балон (т.нар. Plus размери), стигащи до 2.8-3.0 инча широчина.

За някои всичко това е просто опит на индустрията да изкарва повече пари, да превръща всяко предишно поколение велосипеди в старомодни и непотребни вещи, за да вървят продажбите на новите, лъскави байкове. Други свързват подобно развитие с желанието за създаване на все по-добри велосипеди, с еволюцията на маунтин байка. Трудно е да се каже кое е вярно, защото истината може би е по средата...


Има обаче един човек, който знае нещичко по въпроса за размерите на колелата. Името му е легенда - Гари Фишер. Той е един от създателите на маунтин байка и дълго време притежаваше собствена компания за велосипеди, носеща неговото име, която по-късно се вля в семейството на Trek. Наследството на Fisher Bikes обаче и досега присъства в моделите на големия американски производител, като най-важното в случая е, че Гари Фишер бе един от най-ревностните привърженици на размера 29 цола - той бе човекът, който в най-голяма степен допринесе за внедряването на този размер в серийно производство в началото на нашия век (по онова време най-вече за ХС твърдаци).

Биографията и опитът на Гари Фишер са нещата, които ни карат да го слушаме внимателно, когато разказва защо навремето 26-цоловият размер се е установил като господстващ за планинските велосипеди и докъде могат да се проследят корените на сегашните експерименти с размерите на колелата на планинския велосипед. Видеото на Trek е на английски език, но предполагаме, че повечето от вас няма да имат проблем да разберат основните неща:

Повече за размерите на колелата при велосипедите Trek можете да научите тук: http://ow.ly/HlzX30bktRr.

Реклама


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 06 Май 2017 17:44 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори