Начало Специализирано Сервизиране Малък "тунинг" на спирачки тип "кантарче"
Малък "тунинг" на спирачки тип "кантарче"
Написано от screamBoy    Четвъртък, 22 Ноември 2001 13:39    Печат

Здравейте !

Моля хората спиращи с дискови спирачки да не се насилват да четат този материал, едва ли би им донесъл дори и развлечение. За другите ... решавайте сестри и братя :))) 


Все пак насочвам писанията си към незапознатите със спирачките и тяхното регулиране. Кратко описание  действието на 'кантарче'-то:

Спирането се осъществява от две накладки, триещи се в каплата (шината). Двете  накладки са хванати на две малки подобни на палци парчета от двете страни на каплата. Между тях има жило, като в средата на жилото има малко метално 'кантарче' - триъгълно метално парченце с винт. На този винт се хваща жилото, идващо от спирачния лост на кормилото.


Как се настройват накладките ? И защо точно сега обръщам внимание на този въпрос ? Защото с неговия отговор става ясен и смисъла на 'подобрението' (англ. - tweak).

1. По цялата си триеща повърхност накладката трябва да контактува само и единствено с метал (при стиснато, спиращо положение). Това значи да не се трие в гумата, нито да се показва и да стърчи.

2. Оптималното положение е на леко затварящи се прави, като по-тясната част е напред по посока на движението, така че щом стиснете спирачката първо предната част на накладката започва да контактува, цялата накладка се увлича от скоростта (неизбежно е) и прилепва към метала.

Следва пример на спирачки 'кантарче' (показани са само челюсти и накладки) :

Това са 'Shimano 95 XT' Повечето изглеждат по този начин, като самите челюсти може да са пластмасови, малко по-различни по цвят и форма. Да не говорим че накладките са
всевъзможни.


Регулирането става чрез отхлабване на винта, захващащ стойката на накладката (на снимката е черно, кръгло и се вижда само челото му), след което самата накладка се измества в трите измерения, като напред-назад придвижването е по окръжност, а в другите направления - линейно. Лично моите спирачки са подобни на първите, с пластмасови черни челюсти, пластмасови ръкохватки, по-къси накладки от показаните. Смятам това за важно, защото пластмасата има в по-голяма степен еластичност, изразена при яко стискане и вместо в накладките стискането отива в огъване на ръкохватките и на челюстите, спирането става по-меко и несигурно.

И така, мислейки за положението на накладките виждаме (аз поне видях) че за задните всичко е точно, няма проблеми и изобщо още изрази от този порядък - те не си спират така или иначе. Спират, но за да спре цялата система велосипед + велосипедист нормално са си нужни и предни и задни спирачки. Показаните на снимката накладки са несиметрични спрямо винта - предната част е по-къса от задната, челюстите са метални и съвкупността от тези два факта ги прави достатъчно добри, за да не се нуждаят ни най-малко от описаното по-долу 'побългаряване'. Докато голяма част от най-най-най и още по-евтините колела са с подобни на моите спирачки. При тях цялата система пластмаса + симетрично дълги накладки позволява толкова голямо увличане от скоростта, че предната част в един момент просто губи контакт и съответно площта на спиране се намалява, от там спирането става по-дълго. Крайно нежелателно. При задната спирачка този ефект се ограничава от самата челюст. Там скоростта 'натиква' накладката между каплата (шината) и челюстта, правейки спирането максимално. При предната нещата стоят по-иначе, както можете да видите и на самата снимка (посоката на движение е КЪМ Вас, т.е. ако беше сниман целия велосипед щяхте да виждате предната гума и кормилото, а всичко останало скрито зад тях) - тук скоростта 'измъква' накладката от стискането на челюстта. Повтарям, този ефект с метални челюсти и несиметрични накладки (обикновено те са качествените) не би трябвало да се забелязва.

Веднага решението се натрапва само - да се направи предната спирачка с 'динамика' като на задната. Лесно и просто. След оглед и леко осмисляне се вижда как не може просто да се обърнат челюстите с предната си част назад, тъй като няма как да се закрепят на пъпките на вилката. Остава да се преместят само накладките от нормалното си положение пред вилката и пред челюстите в положение между вилката и челюстите.


Необходими инструменти и пособия:

Шестограм No.10 (при мен)

Клещи

Парцал (сух или влажен, за почистване на накладките)

Около 20~30 минути (заедно с настройването, възхищаването, оплакванията че нямам още няколко ръце). Разбира се това е един чудесен повод да хвърлите още някой и друг час в профилактика и попристягане на цялото колело, ако не сте го зазимили досега.


Самата операция е пределно проста, имайки предвид съвсем неопитните ще се опитам да съм максимално изчерпателен:


1. Подпирате някъде някак колелото. По възможност по-стабилно, ако имате помощник/помощничка помолете го/я засега да го придържа. Познатото обръщане на седалка + кормило ще направи работата по-неудобна.


2. Откачате 'кантарчето' от жилото между двете челюсти.


3. Откачате това жило от едната челюст (на едната е захванато с винт, от другата просто се маха с изваждане).


4. Отвивате винтовете, пристягащи накладките към челюстите до край, т.е. сваляте ги от челюстите. Запомнете реда на слагане на шайбите върху винта.


5. Премествате накладката между вилката и челюстта. Би трябвало да е леко неприятно, защото при по-отворена челюст накладката започва да опира във вилката.


6. Завивате винта към челюстта и накладката в същия ред, но задницата на винта да дойде отпред. Получава се следната комбинация, гледано по посока на движението: вилка / накладка / дупка на винта, през която влиза стойката на накладката / голяма шайба с нарези и изпъкнал профил, сложете я да легне така, че нарезите да съвпаднат с завития метален профил вътре в челюстта / следва същия този метален профил, прилича на част от цилиндър с изрязан широк улей в средата / малка шайба с нарязване, нейния профил съвпада с този на предния елемент / нормална шайба / гайка за притягане. Не забравяйте да не затягате до отказ още на този етап, а само колкото да не падне накладката.


7. Същата операция с другата накладка


8. Приберете накладките максимално до челюстите, да опират в тях.


9. Закачете жилото между накладките, закачете и кантарчето.


10. Настройте спирачката. Общо-взето това е най-бавната част от цялата инструкция, поне на мен винаги ми отнема минимум 10 минути. Ето малко облекчаващи съвети:

 10.а) тъй като препоръчах накладките да опират в челюстите, можете да стиснете спирачката до опиране, да нагласите накладката да контактува максимално с каплата (шината) и просто да ги затегнете

 10.б) ако имате помощник/помощничка го/я помолете да държи спирачката стисната, в Вие използвайте и с едната ръка затягайте гайката, а с другата дръжте стойката на накладката да не мърда, с помощта на клещи

10.в) стегнали сте накладките, сега е момента да регулирате и самата спирачка. За права капла е добре когато спирачката започне да действа жилото да е опънато на не повече от сантиметър. Ако сте с пластмасови ръкохватки (лостчета) като мен, в най-опънато състояние жилото е опънато на около 2 сантиметра, но от силата и от еластичността на пластмасата ръкохватката е на 2~2,5 см от кормилото (ръкохватка за 4 пръста). Това може да се регулира с кухия винт на ръкохватката, с кухия винт малко под кормилото, или с винта на кантарчето. Предпочитам последното, макар за сам човек да е неудобно. Много лесен и приятен начин е да отвиете малко кухия винт (по избор кой, с 2-3 оборота), стискате с едната ръка двете челюсти, с другата и клещите хващате жилото излизащо от кантарчето така, че клещите да опират в кантарчето и да не позволяват на жилото да се дръпне, и после с ключа No.10 стягате винта на кантарчето. Затягате кухия винт.


За да спрете на предна гума все още е нужно да карате прави (центъра на тежестта да е по-напред от нормално). Ефекта при мокро време е поразителен - внимавайте, направете го един-два пъти като тренировка. Скърцането от накладките би трябвало да се намали, дори да изчезне. Ако не се лъжа нови метални челюсти за 'кантарче' се продават за 6 лв. Нови добри накладки не зная, но с това 'подобрение' можете да отложите тази инвестиция за по-добри времена. Или дори да я прескочите и да си купите нещо от сорта на:

 


Това са 'Cane Creek Direct Curve MTB' - определяни от някои като най-добрите след дисковите спирачки.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 06 Януари 2017 17:24 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори