Начало Специализирано На фокус Задната спирачка в задния триъгълник - предимства и недостатъци
Задната спирачка в задния триъгълник - предимства и недостатъци
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 03 Ноември 2016 15:55    Печат

Ако следите тенденциите при маунтин байковете в последните няколко години, сигурно сте забелязали, че все по-често ушите/стойките за задната спирачка са разположени вътре в задния триъгълник, т.е. върху долната тръба от триъгълника (chainstay), между нея и горната тръба (seatstay), ето така:


Ако случайно сте забравили какво беше предишното положение, все още има и рамки, при които спирачката се монтира върху стойката на седалката, т.е. външно спрямо задния триъгълник, ето така:


Понякога това е конструктивно предопределено - при някои рамки с окачване мястото между двете тръби не е достатъчно или самия тип окачване не позволява, а при рамки с люлеещо се рамо изобщо няма заден триъгълник, че да бъде разположена спирачката вътре в него.

Ако се абстрахираме от тези случаи, остава въпросът защо индустрията масово премина към разположение на апарата вътре в триъгълника? Има ли това съществени предимства и какви? Ами недостатъци?

Има и от двете, бъдете спокойни. Постарахме се да погледнем двата варианта от всички страни и да изброим плюсовете и минусите на новата тенденция за монтаж на спирачката вътре в триъгълника. За всеки читател и потребител един или друг аргумент ще натежи повече, така че ако имате избор (което ще е рядкост), преценете сами значимостта на изброените предимства и недостатъци.

+ По-изчистен външен вид

Може и да се лъжа, но според мен една от основните причини за "прибиране" на спирачката в задния триъгълник е по-изчистеният външен вид. Не че всеки ще го намери за по-красиво, но все пак едно стърчащо нещо по-малко винаги се харесва на дизайнерите.

+ По-защитен спирачен апарат

Това вече е довод, който звучи разумно от техническа и потребителска гледна точка. В рамките на задния триъгълник спирачният апарат е на по-безопасно място в случай на падане, а може би и от гледна точка на хвърчаща от гумите кал и вода, макар че това не е толкова сигурно.

+ По-добър път за маркуча

Това също е един от важните доводи за индустрията и е свързан с една друга тенденция - при голяма част от рамките пътят за маркуча или е по долната тръба (отдолу, отгоре или отстрани на нея), или е вътре в нея, като пак излиза ниско долу, в областта на средното движение. При такава концепция най-чистото и лесно продължение е по стойката на веригата и ако спирачният апарат е върху нея, не се налага маркучът да прави излишни извивки, за да го достигне.

+ По-здрава конструкция

Това е най-спорният довод. Според някои мнения заваряването на ушите към стойката на веригата е по-здраво, защото тази тръба е с по-голяма дебелина на стените от стойката на седалката, което пък произтича от общата конструкция на рамката с оглед разпределяне на натоварванията. Като се има предвид обаче, че при дългогодишното съществуване на ушите извън рамките на триъгълника съществени проблеми не е имало, не съм сигурен във валидността на този аргумент. За някои рамки може да е верен, за други може да е ирелевантен.

+ Възможност за монтаж на багажник/калници

Това е предимство само при някои по-евтини рамки, които имат отвори за монтаж на такива приспособления. Те обикновено са направени около задната ос, най-често като част от ухото за нея, но откъм стойките на седалката. Затова се случва подобни отвори да си пречат с дисковата спирачка и да не могат да се ползват заради нея. Когато тя е вътре в триъгълника, този проблем отпада. При по-скъпите велосипеди такива отвори обикновено липсват.

Реклама

- Монтаж и сервизиране

Спирачният апарат в рамките на задния триъгълник е истински кошмар за повечето механици! В много случаи достигането на болтовете за затягането му е трудно и неудобно. Ако човек го прави само от време на време, преживява се, но на тези, които извършват такива манипулации ежедневно, това решение определено не носи радост.

Потребителите също могат да се сблъскат с този проблем, даже с още по-голям, защото мулти-инструментите най-често са напълно безполезни за достигане до тези болтове. Препоръчвам на всеки, който кара такава рамка, да носи в раницата си отделен шестогран 5 мм, за да не бъде неприятно изненадан при някое многодневно каране.

- Може да има проблем с размерите на някои спирачни апарати

При задна спирачка вътре в триъгълника мястото във всички случаи е ограничено. Възможно е някои спирачни апарати да се окажат твърде големи и да не могат да влязат в отреденото им пространство. Използването на по-голям диск чрез съответен преходник също не винаги е възможно. Затова при покупка/смяна на спирачките внимавайте и по възможност проверете предварително съвместимостта.

- Може да доведе до по-широк заден триъгълник

Тук може би ще трябват най-подробни обяснения. Широчината на задния триъгълник (абсолютната) се определя най-вече от дължината на задната ос. От нея към средното движение обаче рамката се стеснява - това се постига или чрез извивки на тръбите (стойките на веригата и на седалката), или просто чрез заваряването им под ъгъл (ако приемем теоретично, че са съвсем прави). Във всички случаи целта е да има свободно място за петите при педалиране, защото се счита, че по-малкото разстояние между курбелите води до по-ефективно педалиране, така че никой и не опитва (освен при fat байкове) да увеличава т.нар. Q-фактор, т.е. разкрачът на курбелите.

Когато спирачният апарат е монтиран в рамките на задния триъгълник, това налага една определена част от дължината на тръбата да бъде "резервирана" за неговото успоредно монтиране. Възможният недостатък  е, че при някои рамки с вътрешно разположена спирачка, хора с по-голям крак и/или такива, които педалират с петите навътре (към рамката), може да закачат с пети стойките на веригата, т.е. задният триъгълник да се окаже широк за тях. Проблемът е строго индивидуален и сравнително рядко срещан, но не е за пренебрегване.

Това е, за което ние се сетихме. Ако вие откриете допълнителни предимства или недостатъци на монтираната в задния триъгълник задна спирачка, споделете ги в коментарите или във форума.


Add this to your website

Коментари

avatar macleod
+1
 
 
Хм, тази втората точка с по - защитения апарат всъщност е минус. Защото пък рамката е по - открита. Кое е по - добре - да ударим апаратчето или да ударим рамката за 2 бона ? :)
avatar admin
0
 
 
Идеята по-скоро е, че когато има нещо стърчащо, е по-вероятно да го ударим, отколкото ако няма. Но и твоят аргумент навежда на размисъл. :)
avatar mr. smith
0
 
 
Не съм много съгласен с обобщението за евтините рамки и багажниците. Просто има рамки, на които е възможно да се монтира багажник и други, на които не е предвидено по ред причини.
avatar compira
0
 
 
Да добавим и невъзмойноста да се сменят накладките в някои случаи!
avatar fujitzo
+2
 
 
И да не забравяме, че байк индустрията се нуждае от нововъведения за да се продават новите модели ;) Очаквам в близките 5 години да има 26.5 или 28.5 цола, още 2-3 стандарта за задна ос и още 2-3 за средно :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 06 Януари 2017 17:50 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори