Начало Други Спортни новини Още новини за Световните ендуро серии през 2019 г.
Още новини за Световните ендуро серии през 2019 г.
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 19 Ноември 2018 10:39    Печат


Първите подробности за кръговете от Световните ендуро серии (EWS) през 2019 г. и състезанието Trophy of Nations станаха известни още тази пролет, но сега има още интересни новини!

Ще започна с това, че наскоро организаторите на сериите подписаха ново споразумение с Международния колоездачен съюз (UCI), въз основа на което всички кръгове от EWS ще бъдат включени в международния календар на UCI и двете организации ще вървят към все по-тясно сътрудничество и интеграция на ендурото към останалите колоездачни дисциплини. Ако всичко това ви звучи странно, може би сте пропуснали едно-две неща през последните години, а именно: макар да е една от най-популярните дисциплини в момента, ендурото започна и продължава развитието си не под крилете на UCI, а като отделна асоциация със свое собствено членство, правила, ранглиста и т.н. Това не е нещо лошо, защото опитът показва, че дисциплината и Световните ендуро серии се развиха много добре за тези шест години, а това даде възможност и на международната федерация да оцени подобаващо качествата на този състезателен формат. И тъй като в световен мащаб колоезденето открай време се развива като единен спорт, логично е тези две организации да работят във все по-тясно сътрудничество, за да може евентуално някой ден официалният статут на ендуро сериите да е като този на Световната купа в другите дисциплини.

Първата стъпка по дългия път на това сътрудничество бе приемането на правила за ендурото и като част от правилата на UCI, което се случи още през 2013 г. В последвалите години съвместната работа и преговори не са спирали, в резултат на което за 2019 г. бяха обявени следните новости:

Всички събития под шапката на Световните ендуро серии ще бъдат включени в календара на UCI. Това няма да доведе до никакви промени в домакинствата, етапите и правилата, но означава, че в състезанията вече ще присъстват и комисари на Международния колоездачен съюз, които ще следят за спазването на правилника на международната федерация. Казано най-просто, EWS дават на UCI правилата за ендурото и ще обучат техните съдии за прилагането им, след което съдийските решения ще бъдат взимани от комисарите на UCI. Друга много важна новост е въвеждането на анти-допинг контрол - в това отношение международната федерация има по-голям опит, така че в следващите три години той ще бъде поетапно внедрен в Световните ендуро серии, така че състезателите могат да очакват повече проверки и засилен контрол. Тези промени няма да се отразят на таксата за участие или да засегнат по друг негативен начин участниците, а за националните федерации това споразумение е добър повод да погледнат към ендурото, ако все още не са го направили. Не на последно място, националните отбори, които победят в състезанието Trophy Of Nations през 2019 г. ще могат да облекат прочутите шампионски фланелки на UCI, т.е. това състезание ще бъде нещо като Световно отборно първенство в дисциплината ендуро.

Още информация можете да научите от няколко бързи въпроси и отговори в това видео:

Съобщението по повод споразумението можете да прочетете тук: https://www.enduroworldseries.com/news/1245-ews-and-uci-enter-new-partnership/.

Друга важна новина засяга участието в Световните ендуро серии. През 2019 г. право на участие в основните категории на Световните ендуро серии, даващи точки за ранглистата, ще имат само състезатели, които са се класирали предварително за т.нар. списък със запазени места. В него влизат всички състезатели, които заемат достатъчно висока позиция в световната ендуро ранглиста: топ 300 мъже, топ 75 жени, топ 100 мъже до 21 г., топ 20 жени до 21 г., топ 50 мъже Master 40+ и топ 20 жени Master 35+. Освен тях в списъка влизат и колоездачи, които за завършили на една от следните позиции: Top 5 U21 в някой от кръговете на EWS за 2018 г. ; Top 5 Masters в някой от кръговете на EWS за 2018 г.; Top 3 във всяка официална EWS категория на някое от континенталните 2018 EWS събития; победителите във всяка официална EWS категория във всяко квалификационно EWS събитие (каквото беше Благо Ендуро 2018).

Окончателният списък със запазени места ще бъде обявен на 3 декември след последното квалификационно събитие, а всеки, който види името си сред запазените, ще може да се запише за един или повече кръгове от Световните ендуро серии за 2019 г. в периода 10-11 декември 2018.

А какво да правят участниците, които нямат никакви точки или участия, но искат да се пробват в Световните ендуро серии през 2018 г.? За такива състезатели са предвидени нови стартове, наречени EWS100 и EWS80, които ще се случват на същите места и по същото време като кръговете от EWS. Казано най-просто, при EWS100 участниците ще карат по абсолютно същите трасета, както и „редовните“ състезатели, а при EWS80 ще карат малко по-лек вариант (около 80%, оттам и името), най-вероятно с един етап по-малко. И в двата случая обаче тези състезания ще носят квалификационни точки за ранглистата, с които после може да се участва в същинските кръгове на Световните ендуро серии. Местата за EWS100 и EWS80 ще бъдат запълнени на принципа „кой превари, той завари“, а регистрацията отваря на 12 декември 2018 г. Подробностите можете да прочетете тук: https://www.enduroworldseries.com/news/1242-the-all-new-ews80-and-ews100-races/.

И тъй като вече няколко пъти споменах заключителното събитие Trophy Of Nations, което ще се проведе през септември 2019 г. във Финале Лигуре и няма да бъде кръг от Световните ендуро серии, а нещо като Световно отборно ендуро първенство, но с допълнителни отборни категории за любители и за търговски отбори (включващи механици, сътрудници и т.н.), добавям още един линк, чрез който можете да прочетете повече подробности за това състезание: https://www.enduroworldseries.com/news/1246-trophy-of-nations-2019/. Остава да видим дали България ще успее да се включи в него с национален отбор...

За всякакви новини относно Световните ендуро серии следете редовно техния сайт: https://www.enduroworldseries.com/.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 19 Ноември 2018 12:00 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори