Начало Други Спортни новини Гореща тема: ограниченията на UCI за лицензирани състезатели
Гореща тема: ограниченията на UCI за лицензирани състезатели
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 08 Април 2013 14:19    Печат

Трудно ми беше да измисля заглавие за тази статия, тъй като тя се нуждае от голямо предисловие и множество уточнения. Всъщност цялата статия представлява именно това, доколкото ситуацията все още подлежи на развитие.


За разбиращите на достатъчно добро ниво английски език първо препращам към първоизточника, поне за мен - две статии в Pinkbike:
http://www.pinkbike.com/news/Unsanctioned-Races-For-Amateurs-Only.html
http://www.pinkbike.com/news/UCI-Clarifies-Rule-on-Unsanctioned-Races.html

Ето и връзка към тази част от Правилника на Международния колоездачен съюз (UCI), която включва въпросната норма и цялостния регламент за лицензиране на състезателите:
http://www.uci.ch/Modules/BUILTIN/getObject.asp?MenuId=MTY2NjU&ObjTypeCode=FILE&type=FILE&id=34033&LangId=1

Накратко - какъв е проблемът? Има едно правило на UCI, което е старо, но до момента сякаш не се е прилагало (или не от всички федерации). То гласи:
"Притежателите на състезателен лиценз не могат да участват в събитие, което не е включено в национален, континентален или международния календар или което не е признато от национална федерация, континентална федерация или UCI. 
Националната федерация може да направи специални изключения за състезания или конкретни събития в съответната държава."

Дори в чужбина, където повечето сериозни състезания са включени в календара на UCI, това правило предизвика доста критични коментари и недоволство. Засега основните действия сякаш се развиват в САЩ, но много европейски състезания също са под въпрос - например някои от ендуро състезанията, към които и много професионални състезатели проявяват интерес, както и състезанията по спускане в градовете, които също набират популярност и нарастват като брой. Дори доказани и много популярни маратонски състезания (например Breck Epic) също са извън календара на UCI. Отново за четящите английски, ето друга статия, включваща и цитати от няколко американски състезатели, които хвърлят светлина върху тяхната позиция и загриженост:
http://www.cyclingnews.com/news/racers-upset-after-ucis-clarification-on-non-sanctioned-races

Темата отекна и в България, включително и във форума на МТБ-БГ:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=135412

Именно там можете да прочетете и личното ми мнение - тук няма смисъл да го повтарям, още повече, че за момента има някои моменти, които за мен остават неизяснени. Потенциалните проблеми в България обаче са свързани най-вече с това, че поради ред причини, коренящи се предимно в БКС и незаинтересоваността им към планинското колоездене в предишни години, българската състезателна сцена в момента се състои от малко на брой състезания, включени в националния или международния календар, и още много други, които са популярни и се провеждат от години, но по критериите на Закона за спорта и Правилника на UCI са си чисто любителски прояви, "нерегламентирани" състезания. За мнозинството от практикуващите планинско колоездене в България това на пръв поглед няма никакво значение, но за най-сериозните състезатели прилагането на цитираното горе правило би означавало да се лишат от поне половината стартове, ако искат да са напълно изрядни. Другият вариант е да участват и в любимите си любителски състезания, разчитайки, че никой няма да следи за това правило, както е било досега. Колкото и да е нелепо, в български условия може би това би била най-правилната стратегия, но не е ясно с раздухването на въпроса в международен план дали някой няма да обърне внимание дори на малки "губернии" като нашата.

Умишлено спирам с коментара си дотук, защото целта на настоящата статия е най-вече да ви информира накратко и евентуално да провокира коментарите на заинтересованите страни. Надяваме се всички такива да се възползват от темата във форума ни и да споделят мнението си. Още веднъж, ето линк към нея: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=135412


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 08 Април 2013 20:34 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори