Начало Други Кратки новини Кратки новини #23
Кратки новини #23
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 04 Юли 2006 23:18    Печат
Стив Пийт спечели за пета поредна година екстремното състезание Red Bull Downtown, което се проведе напролет в Лисабон, Португалия. Повечето от вас сигурно знаят, че става дума за „градско спускане”, което е изключително зрелищно и по нищо не отстъпва на DH състезанията в курортите. Както и при другите прояви на Red Bull, участието става само с покани, които се раздават на някои от най-добрите спускачи в света. Ако не вярвате, достатъчно е да погледнете класирането до пето място:
1.Steve Peat 1:41.65 (Santa Cruz Syndicate)
2.Cedric Gracia: 1:42.41 (Commencal)
3.Sam Hill: 1:43.24 (Iron Horse, Madcatz)
4.Gee Atherton: 1:43.72 (Animal Giant)
5.Greg Minnaar: 1:44.31 (G-Cross Honda)

Intense разработват нова олекотена рамка за състезателно ХС с VPP окачване на базата на сегашния си модел Spider. Името на прототипа е Carbine FRO, като последните три букви означават “For Racing Only” – абревиатура, която американският производител използва и при други свои продукти. За момента единственото известно за модела е, че теглото на рамката е намалено с 400-500 грама спрямо модела Spider. Не е ясно обаче дали и кога Carbine FRO ще бъде на разположение на крайните потребители с по-дълбоки портфейли.
Друг прототип на Intense, носещ името Socom FRO и предназначен за спускане, също има за главна цел намаляването на теглото спрямо утвърдения модел M3. Разбира се, окачването отново е VPP, а теглото на рамката със заден амортисьор Manitou Revox е около 3,6кг!

Race Face провеждат в момента второто издание на конкурса Ultimate XC Challenge 2 (UXC), в който запалени любители на тази дисциплина, които не са професионални състезатели, ще се борят отборно (по двама) за двете награди – осигуряване на пълна финансова и логистична подкрепа за участие на два отбора в известното с тежестта си състезание Trans Rockies. Победителите в конкурса ще бъдат избрани чрез гласуване на сайта на Race Face за видеоклиповете, които ще представят участниците. Повече подробности ще намерите на адрес: http://www.raceface.com/community/uxc/index.html

Наскоро в австрийския курорт Заалбах се проведе най-голямото състезание по фрийрайд в Европа и едно от най-значимите в световен мащаб – Adidas Slopestyle*. Участието в него става с покани, които се изпращат до най-известните имена в този тип каране. В допълнение към тях бяха добавени и няколко „новобранци”, излъчени на специално състезание за такива, предшестващо същинската проява. Всички тези смели карачи демонстрираха завидните си умения по трасе, което би предизвикало световъртеж у всеки нормален човек - рампи, издигнати на метри над земята, големи Dirt скокове и какво ли още не. Разбира се, вместо да се чудят дали да „се метнат” или не, участниците в Adidas Slopestyle обмисляха колко и какви трикове да направят при преминаването на всяко от препятствията. Имаше забележителни изпълнения, имаше и страшни падания. В крайна сметка най-много точки събра Darren Berrecloth (Канада) – 85,7, следван от Paul Basagoitia (Канада) с 84,2т. и Carlo Dieckmann (Германия) с 81т. Снимки от провята можете да намерите на много места в интернет, но добра отправна точка е сайтът на състезанието.

*Slopestyle е нов термин, обозначаващ един от основните видове фрийрайд състезания в последните години. Не се наемам да направя точен превод, но би трябвало да означава нещо като „стил по склона”. С други думи, това е състезание за показване на стил (така, както го разбират професионалните фрийрайдъри) при спускането надолу по склона. Основната идея е да се премине трасе с определен брой препятствия, като всяко от тях позволява различни начини на преодоляване и демонстрация на трикове. Включени са най-разнообразни елементи – дървени рампи високо над земята, падове, виражи и т.нар.wallrides, Dirt-скокове и др. Оценяването на всеки състезател се извършва от жури, в което обикновено има отделни съдии за триковете, за плавното преминаване (без спирания, падания и др., които носят наказателни точки), за преминаване на препятствията, за цялостен стил и т.н. Всеки от тях присъжда определен брой точки, сумата от които формира крайния резултат. Често състезанието включва два манша, като се взима по-високият резултат или се сумират точките от всеки рунд.

Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 10 Януари 2010 06:52 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори