Начало Други Кратки новини Мързеливо ли е карането с електрически маунтин байк?
Мързеливо ли е карането с електрически маунтин байк?
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 07 Януари 2017 16:01    Печат

Наскоро в блога на Chain Reaction Cycles се появи интересен материал, опитващ се да отговори на въпроса дали електрическите маунтин байкове са за мързеливци?

Подробностите накратко са: един и същи човек в два поредни дни кара по един и същи маршрут, включващ разнообразен терен с изкачвания и спускания, включително някои доста стръмни. През първия ден той е яхнал обикновен планински велосипед (АМ модел), а през втория е с електрически байк. Целта е да се отчете не само какво разстояние ще измине и каква средна скорост ще постигне с всеки от двата байка, но какво ще е физическото натоварване, всичко това в рамките на един час. Експериментът не е научен, но въпреки това е доста интересен. За измерване на резултатите е използвано приложението Strava. Всичко е заснето и на видео:

Реклама

Резултатите в крайна сметка са:

Изминато разстояние
7.2 мили (11.6 км) с обикновения велосипед
11.2 мили (18 км) с електрическия велосипед
Среден пулс
159 удара в минута
161 удара в минута
Максимален пулс
179 удара в минута
182 удара в минута
Максимална скорост
24.2 мили/ч (38.9 км/ч)
23.9 мили/ч (38.5 км/ч)

Изводите може да направите и сами, те дори не са нещо ново. :) Електрическите маунтин байкове сами по себе си не са нито за мързеливци, нито за шампиони. Те са просто вид велосипеди, които позволяват да ги карате по различни начини. Ако поддържате обичайното за вас натоварване, с такъв байк ще изминете повече разстояние за същото време. Това може да означава допълнителна пътека, включена в менюто, или повече обиколки по любимото трасе. По-високата средна скорост може да означава и повече спестено време или възможност за по-често каране.

Разбира се, ако героят в този експеримент беше пробвал друго - да се опита да измине за едно и също време еднакво разстояние с двата велосипеда - тогава натоварването с е-байка вероятно щеше да е по-малко, като за "мързеливци". Но по същата логика и с нормален велосипед, ако на човек му дойде повече зорът, може просто да слезе и да си бута, вместо да си изплюе дробовете.

Така че ако някой иска да се натовари физически в определена степен, може да го направи с всякакъв велосипед. А ако иска да кара мързеливо, това също не зависи от вида на байка. Единственият обективен факт като че ли е, че с електрически байк човек може да измине при еднакво физическо натоварване по-дълго разстояние за същото време или същото разстояние за по-кратко време. Но дали това е предимство и дали то компенсира евентуалните недостатъци на "електричките" (по-високо тегло, по-висока цена, ограничения от страна на батерията и т.н.) - именно това са въпросите, чиито отговори засега пораждат спорове.

Статията можете да прочетете тук: http://hub.chainreactioncycles.com/latest-news/mtb/e-mtb-lazy/.


Add this to your website

Коментари

avatar taurus13
0
 
 
За мен по-скоро е-байка е начин да изкачиш наклони, които не би могъл с нормален байк...един вид помощ. Също и ако се наложи някое досадно шосе да се катери. Засега обаче пък са доволно обемисти и тежки, та още им е рано, но нека ги развиват като технология. Някой ден ще има е-байкове с тегло по 15 кила.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 07 Януари 2017 16:10 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори