Начало Други Кратки новини За първи път: Изцяло роботизирано производство на алуминиеви рамки
За първи път: Изцяло роботизирано производство на алуминиеви рамки
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 28 Януари 2016 14:15    Печат

В Португалия през 2016 г. ще заработи на пълни обороти първата в света фабрика, която ще произвежда алуминиеви рамки чрез изцяло роботизиран процес. Чисто новото предприятие се казва Triangles (в превод "триъгълници") и е съвместен проект на три португалски компании, които произвеждат компоненти за велосипеди - Rodi, Miranda и Ciclo-Fapril. С оглед на това не е учудващо, че фабриката е изградена в района на град Агеда, където е съсредоточена по-голямата част от велосипедната индустрия в Португалия. 

За изграждането на фабриката инвеститорите са се доверили на германски специалисти с опит в роботизираните производствени процеси при германското автомобилостроене. Иначе казано, технологиите, които се прилагат от години в този бранш, в новата португалска фабрика са приспособени за производството на велосипедни рамки.

Не си мислете, че става дума само за заваряването обаче! Още по-важна от него е предварителната подготовка на тръбите (рязане, оформяне и др.), която също ще е напълно автоматизирана като процес.

Цялостното производство на една рамка ще отнема около 4-5 минути. Във фабриката ще има две поточни линии, всяка с 10 робота, а началният капацитет е 450 000 рамки годишно, като се предвижда на следващ етап да бъде увеличен. В проекта са инвестирани 14 милиона евро.

Първоначално една от поточните линии бе монтирана в Германия, където през декември бяха произведени пробно първите 250 МТБ рамки и още толкова за електрически велосипеди. Те вече са изпратени за тестване на португалските инвеститори, а в следващия етап тази поточна линия ще бъде преместена в Португалия и заедно с другата ще започнат работа през май 2016 г., когато се очаква от завода да излезе първата предсерийна продукция. Щом и тя бъде одобрена чрез специализирани тестове, Triangles ще може пълноценно да се включи на пазара.

Това включване в дългосрочен план може да доведе до сериозни промени в европейското производство на велосипеди. Представители на новата компания твърдят, че качеството и скоростта на производство няма да имат нищо общо с тези в Далечния Изток, но още по-важно е, че така европейските велопроизводители ще могат да диверсифицират веригата за доставки на основната съставна част за своите велосипеди. Очаква се новата фабрика да работи със значително по-кратки срокове за доставка и заявка, което може да е голямо предимство при един динамичен пазар, в който производителите често трябва да подават заявки за производство и снабдяване няколко месеца по-рано.

Ако ви е интересно да прочетете повече по темата, препоръчвам ви двете статии, от които добих основната информация за този интересен проект:

http://www.bike-eu.com/home/nieuws/2015/10/making-alloy-frames-like-car-chassis-10124903

http://www.bike-eu.com/sales-trends/nieuws/2015/12/first-fully-robotized-made-in-europe-aluminium-bike-frames-10125225


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 31 Януари 2016 18:49 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори