Начало Други Други статии Покана за каране край Велинград... от Байкария
Покана за каране край Велинград... от Байкария
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 05 Март 2008 00:55    Печат

Не, този път не става дума за организирано каране през Родопите, а за един друг аспект от дейността на сдружение "Байкария" - маркирането на маршрути за планинско колоездене. Всъщност това е една от основните цели, с които бе създадено сдружението преди години и от тогава работата по различни проекти не е спирала и много от организираните излети, в които някои от вас със сигурност са участвали, са свързани по един или друг начин с тази дейност. Така например Източнородопската Байкария, Западнородопската Байкария и Рудопията са стъпки към създаването на велокоридор, пресичащ най-голямата ни планина от запад на изток. И ако по този проект предстои още работа, някои други вече са завършени - маркирани са няколко маршрута около с.Момчиловци, мрежа от пътеки и пътища около Велинград, а наскоро бе завършен и велокоридора "Баташка планина" с дължина 94км по маршрут Велинград - Беглика - Каратепе - вр. Баталач - Велинград.

Както се досещате обаче, създаването на един или повече веломаршрути не би имало особен смисъл, ако няма кой да кара по тях. А за да има кой да го прави, необходимо е да се направи и добро представяне на дадения район. Това е целта на новия сайт, публикуван от Байкария:


http://www.bikearea-velingrad.org/

Страницата е посветена на възможностите за каране на планински велосипед около Велинград, което включва няколкото маркирани от Байкария маршрути, както и няколко други, немаркирани, за които също можете да намерите описание, карта и GPS тракове. Освен тази най-съществена информация, сайтът съдържа още много полезни и/или интересни сведения - места за настаняване, снимки, информация за града и за защитените територии в близост до него. Предвидена е и възможност за наемане на велосипеди и водачи, с които да "щъкате" из околностите. 

Както виждате, условията и улесненията за организиране на веловаканция около Велинград са налице. Единственото, което мога да добавя е, че с някои от маркираните пътеки в района, както и с овнешките пържоли на Юндола, са свързани някои от най-хубавите ми ("крос-кръчми") спомени и смятам при първа възможност да ги опресня!

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 17 Януари 2010 22:59 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори