Начало Други Други статии И в Сандански вече има МТБ трасе (+ВИДЕО!)
И в Сандански вече има МТБ трасе (+ВИДЕО!)
Написано от Любомир Ботушаров, Росен Янев    Вторник, 05 Юни 2018 12:54    Печат


През последните месеци по един от склоновете над Сандански се появи ново трасе (т.е. пътека с допълнителни елементи, оформена изцяло или частично от човешка ръка), изградено от местните карачи. За жалост все още не разполагаме с GPS следа, но от приложените сателитни снимки би трябвало лесно да го намерите.

Ето какво сподели за него Росен Янев, който е един от създателите му:

Преди известно време се роди идеята да направим и ние някакво трасе, та да има къде да караме. И така, с трима приятели в продължение на няколко месеца, кой когато може в събота и неделя, работихме и най-накрая приключихме!

Става въпрос за типично ендуро трасе с наклон до 36-7%, два средно големи дропа, множество малки скокчета, камъни и неравности. Има бавни и технични участъци, както и сравнително скоростни.

Дължината на трасето за жалост не е много голяма - около 1300 м. Денивелацията пък е около 300 м.

В горната част на трасето има чешма, което е добре, както и черен път, до който може да стигне джип. Леки коли обаче трудно биха се качили догоре, най-много на около 500 м от трасето.


Ето и повече информация за достигането до трасето:

Единият вариант е през Сандански към с. Поленица, х-л „Св. Врач“ и след това баира над него - около 6,5 км изкачване.

Другият вариант е доста по-дълъг - от Сандански в посока с. Лиляново, няколко км след него се завива надясно към с. Големи Цалим (около 13-14 км изкачване). Малко над Големи Цалим започва спускането, което се свързва с трасето и се получава добър преход със сравнително дълго спускане.

Има и трети вариант - при него се продължава по пътя от с. Лиляново към месността Туричка черква, която е на над 1500 м надморска височина, и после само спускане. За този вариант е силно препоръчително изкачването да бъде с кола, защото е доста дълъг, но за хора, които не се плашат от баирите нагоре, ще е добър.

Реклама

А ето и първи кадри от ендуро трасето над Сандански, заснети от създателите му:


Add this to your website

Коментари

avatar r.yanev
+3
 
 
Още веднъж благодарим на Любомир Ботушаров за любезното съдействие, благодарение на което успяваме да популяризираме този не дотам развит спорт в Сандански :)
avatar ludanik
+2
 
 
Хайде честито!!! Ще дойдем да ви видим това лято! Само пишете в TURNduro на фейса да ви имаме и поддържаме контакт. Продължавайте в същият дух!
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 05 Юни 2018 14:04 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори