Начало Други Други статии Стъпки към върха | Джак Моар
Стъпки към върха | Джак Моар
Написано от Любомир Ботушаров, Sram    Вторник, 05 Декември 2017 11:25    Печат

В това видео от поредицата Steps To The Top (Стъпки към върха) на Sram има и българско участие, макар и непреднамерено - спускачите да си отварят очите на 1:27 и може би ще разпознаят един свой приятел. :) А иначе статията е посветена на Джак Моар, който през 2017 г. имаше много добър сезон и е едно от имената на DH сцената, за което се говори в бъдеще време.

Реклама

“Винаги работя върху подобряването на всичко. Никога не се примирявам, че правя нещата толкова добре, колкото е възможно...” - Кели Слейтър

Не се заблуждавайте, Джак Моар е сериозен, когато трябва да кара бързо по DH трасетата, в която и част на света да се намират. През 2017 г. австралиецът завърши втори в СК във Форт Уилям и през целия сезон гравитираше около топ 10, с изключение на Андора. Когато се случи в близост до някой от кръговете на Световните ендуро серии и графикът му позволява да се включи, Джак не пропуска възможността и дори постига добри класирания.

Ако го гледате върху байка обаче, високият австралиец създава впечатление, че не си дава много зор. Това е стигма, която много високи карачи споделят и Моар знае за нея. Ако погледнете още по-внимателно обаче, може да видите в стила му на каране и влияние от сърфирането, в което няма нищо учудващо, като се има предвид че състезателят на Intense Factory Racing е порил вълните с един или друг вид дъски още от момента, в който е можел сам да стигне до водата.

Питайте го откъде му е прякорът “Shark Attack Jack” и той ще ви разкаже история за ухапване от акула в крака преди десетина години. Нараняването е изисквало шевове с общо 500 бода, но по никакъв начин не го е отказало от водата и сърфирането.

По същия начин, когато през 2015 г. една контузия съсипа сезона му, Джак не изгуби упоритостта си и се завърна през 2016 г., за да влезе веднъж в топ 10 на СК и да спечели крайната титла в Crankworx DH.

Сезон 2017 започна с победа в първия кръг от сериите Crankworx DH в Роторуа, Нова Зеландия, и изглеждаше сякаш нещата щяха да се повторят. Осмо място в Crankworx Les Gets и трето в Crankworx Innsbruck означаваха, че в Уислър Джак Моар оглавяваше временното класиране и му трябваше малко, за да запази тази позиция. Понякога обаче и най-доброто каране не ти носи победата. Понякога това засяга и крайното класиране. Понякога в състезанията просто става така.

Джак обаче, въпреки младостта си, гледа прагматично и спокойно на тези неща. В неговите представи, ако човек е здрав, трябва да се възползва от това и да се състезава, да кара и да не забравя защо и за какво го прави. Затова и в Уислър, преди още прахът от състезанието да е улегнал напълно, Джак вече беше на лифта с приятели, за да направят още няколко спускания.

Понякога акулата те захапва, но това не е причина да се откажеш.

Video by: Mind Spark Cinema
Photos by: Adrian Marcoux & Sven Martin
Words by: Joe Parkin

http://sram.comAdd this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 05 Декември 2017 11:43 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори