Начало Други Други статии Борислав Йорданов отново е по маршрута Ком-Емине
Борислав Йорданов отново е по маршрута Ком-Емине
Написано от Венелина Величкова, All6    Вторник, 12 Септември 2017 12:31    Печат

Това лято рекордите по маршрута Ком-Емине не издържат дълго... След като Илко Илиев премина маршрута за респектиращите три дни и 18 часа, Борислав Йорданов започна своя „Велоносен поход“ и свали времето на три дни и девет часа. В края на август Илко отново подобри рекорда, преминавайки билото на Балкана за феноменалните три дни и 3 часа. Сега Боби също е за втори път по маршрута в опит да свали границата на възможното още по-надолу, вероятно под заветните три денонощия.


Двама рекордьори по "Ком-Емине"

Борислав Йорданов и Антония Григорова изминаха заедно част от маршрута по билото на Стара планина

Борислав Йорданов, който в началото на август постави колоездачен рекорд по маршрута "Ком-Емине", отново е на билото на Стара планина. Този път с него е още един рекордьор - Антония Григорова - дамата, пробягала разстоянието за най-кратко време.


Антония реши да подкрепи Борислав в новия му опит за рекорд. Малко повече от месец след като измина трасето с дължина над 600 км с велосипед и постави рекорд, Борислав реши да потегли отново от Ком към Емине. "След като успях да измина повече от 600 километра точно за 3 дни, 9 часа и 1 минута, разбрах, че всъщност мога да го направя и много по-бързо. Аз и екипът ми научихме много уроци от последното предизвикателство в Стара планина и нямахме търпение да се опитаме да се справим още по-добре. Рекордите са временни. Те са за това - за да бъдат подобрявани." - каза Боби, стартирайки от връх Ком с цел да финишира на нос Емине на 13 септември преди обяд.


Неговото предизвикателство, наречено "Велоносен поход", този път не бе обявяве предварително, но отново получи широка подкрепа. По най-тежката част от маршрута, между хижа Добрила и връх Ботев, реши да се включи и Антония Григорова. Първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине, подкрепи Борислав, като го придружи тичайки редим с него по ключовия участък от трасето. "В един разговор наскоро Боби ми каза - "Аз не искам просто да поставя рекорд, искам да дам най-доброто от себе си." Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина в ролята на негов пейсър по маршрута."- разказа Антония на връх Ботев.

 

Освен дамата ултрабегач, опитът за рекорд на Борислав Йорданов решиха да подкрепят и някои от най-успешните български планински колоездачи. Сред тях е триатлонистът Емил Стойнев, който е носител на историческия за България сребърен медал от Световното първенство по крос триатлон в Сардиния през 2015 г., както и призьор в много други международни състезания в различни дисциплини. Емил се включва като велосипедист в участъка от връх Ботев до Шипка. С подкрепа по маршрута се включва и Александър Алексиев от Мъглиж, който е един от най-успешните състезатели по планинско колоездене в България, както и Калин Русев - основател на клуб "Велораптор" и организатор на "Велоносен поход". Те, заедно с други опитни колоездачи, се включват за втори пореден път като подкрепящи Борислав пейсъри, които да му помогнат за постигането на нов рекорд.

Реклама

Освен спортното постижение и подкрепата на колоездачната общност в страната, Борислав и екипът му имат и друга цел с това поредно предизвикателство - повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България. Според Борислав и екипа на похода, "Ком-Емине", най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

Ходът на предизвикателството може да се следи на фейсбук страницата "Велоносен поход": https://www.facebook.com/velonosenpohod/, както и чрез линка за gps проследяване: https://goo.gl/FxdkqQ.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 12 Септември 2017 13:54 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори