Начало Други Други статии „Велоносен поход“ Ком-Емине 2017
„Велоносен поход“ Ком-Емине 2017
Написано от Организаторите    Събота, 01 Юли 2017 05:36    Печат

600 км каране, носене и бутане на колело за една обща кауза


Борислав Йорданов и Калин Русев от клуб "Велораптор"

Борислав Йорданов - рекордьорът с колело по маршрута Ком-Емине, обяви новия си проект, озаглавен "Велоносен поход". Повече от 600 километра каране, носене и бутане на колело по билото на Стара планина за една кауза - заедно да популяризираме планинското колоездене в страната, както и маршрута Ком-Емине като велосипеден. Борислав, съпровождан от представители на някои от най-големите колоездачни клубове в страната, ще тръгне с велосипед от връх Ком към Черноморското крайбрежие и нос Емине в началото на август. Една от целите е да бъде отправен призив за разработването и поддържането на повече веломаршрути в България.


Колоездачни клубове и спортисти от страната вече потвърдиха, че подготвят своето велосипедно снаряжение, за да се включат в похода на Борислав Йорданов. По този начин ще могат да станат "велоносци" и да подкрепят общата кауза. Те ще карат и носят колела с него по части от най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България, за да покажат, че той може да се превърне и във велосипеден. Ще помогнат на Борислав да измине дългото разстояние, да направи над 20 км положителна денивелация, да изкачи и "подсече" над 100 старопланински върха и да се опита да подобри всички настоящи колоездачни и пешеходни рекорди за най-бързо преминаване на Ком-Емине.

"Велоносецът" Борислав Йорданов е на 31 г. и представлява клуб "Велораптор".  През 2014 г. той постави рекорд за преминаване на маршрута Ком-Емине с велосипед без поддържащ екип. Времето, за което измина 600-те км, без да е планирал рекорд, е точно 5 дни и 4 часа. Рекордът му и до днес остава неподобрен, въпреки многото опити от други колоездачи. По време на "Велоносния поход" Борислав ще се опита да подобри собственото си постижение, но този път със силна кауза и сериозен колоездачен антураж.

Реклама

"Походът, който планирам да направя, е наречен "велоносен", защото през немалка част от времето велосипедът се "вози" на колоездача, а не обратното. Причината е, че има участъци невъзможни за колоездене и трудни дори за бутане. Този поход е "велоносен" и защото, подобно на кръстоносците в миналото, аз и хората, които ме подкрепят, искаме да докажем, че планинският велотуризъм не отстъпва по възможности пред традиционния пешеходен, както и че той може да намери своето място на картата на Стара планина и на много други места в България." - разказва за новото си предизвикателство Борислав Йорданов. "Целта ми е да поставя нов стандарт за скоростно преминаване по маршрута. Надявам се с този проект маршрутът "Ком-Емине" да се популяризира и да бъде маркиран от начало до край и като колоездачен." - добавя рекордьорът за целта на проекта.

Основен организатор и инициатор на "велоносния поход" е създателят на клуб "Велораптор" - Калин Русев, на 45 години от София. Той кара колело в планината вече повече от 20 години, като през последните три и половина участва активно в състезания и е печелил само призови позиции в своята категория. Според Калин "Велоносният поход" е много повече от спортно предизвикателство: "С тази инициатива от една страна искаме маршрутът "Ком-Емине" да се популяризира и маркира за колоездене. От друга страна, желанието ни е и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, като ги подкрепят. За да се постигне победа не е нужно непременно да се състезаваме един срещу друг, можем да го направим и заедно за обща цел. С този "Велоносен поход" тръгваме един до друг на състезание, което обаче е много по-тежко от индивидуалните съревнования. Подкрепяме един човек заради нещо важно, което касае много от нас - карането на велосипед в планината."

Всеки, който желае да подкрепи "Велоносния поход", можете да се свърже с организаторите от клуб "Велораптор" (https://www.facebook.com/veloraptor.xc). Може да се покаже подкрепа и с включване в кампанията в социалните мрежи. Всеки, който пожелае да го направи, може да публикува своя снимка с вдигнато колело и хаштаг #velonosenpohod. Кампанията вече започна и може да се следи на фейсбук страницата "Велоносен поход": https://www.facebook.com/velonosenpohod/


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 01 Юли 2017 05:59 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори