Начало Други Други статии Пампорово и Чепеларе ще са заедно и през лятото
Пампорово и Чепеларе ще са заедно и през лятото
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 22 Март 2017 17:01    Печат

Покрай наближаването на зимното състезание Winter Bike Duel днес бе съобщена една голяма новина. От 2017 г. туристическите зони Пампорово и Мечи чал (Чепеларе) ще работят заедно и през лятото! Какво означава това ли? Че ще има възможност за ползване на още един лифт, пригоден за велосипеди, включително и чрез комбинирана лифт-карта за двете зони. Изглежда, че ако досега 4-5 дни стигаха, за да се насити човек на трасетата в най-големия родопски курорт, оттук нататък ще трябва да планираме поне по една седмица, ако искаме да караме повечко от нещата, които стават достъпни с добавянето на лифта от Чепеларе до Мечи чал.

Скиорите и сноубордистите първи усетиха ползата от подобно сътрудничесво между двете ски зони, усещат я и в момента. А пък поводът новината да се появи официално е, че зимният дуел с байкове за първи път ще се проведе по пистата над Чепеларе, а победителят в категория мъже ще получи като награда сезонна карта за каране в цялата бъдеща байк-зона "Пампорово - Мечи чал".

Най-важното

Има много подробности, които тепърва ще се решават, уточняват и разгласяват, но ето няколко неща, които можем да ви съобщим още сега:

1. Лифтът Чепеларе - Мечи чал ще бъде оборудван с куки за колела и ще обслужва велосипедисти.

2. Ще има както отделни лифт-карти и билети за всяка от двете байк-зони, така и обща карта, позволяваща ползване на общо четири лифта (три в Пампорово и един в Чепеларе).

3. Трасето за спускане, което Александър Илиев навремето построи над Чепеларе, когато бе започнало осъществяване на идеята там също да има байкпарк, ще бъде възстановено.

Всичко това на нас ни звучи като много, много каране!

Реклама

Нови възможности


Да започнем от това, че картата, която виждате горе, в следващите години вероятно ще трябва да бъде разширена и обогатена доста. Но и преди да се появят нови трасета и пътеки, обединението отваря достъп до много нови възможности за каране.

Най-скромни изглеждат ползите за спускачите - те ще могат да разнообразяват престоя си в Родопите с още едно дълго и забавно трасе. Ако се разровите из архивите на МТБ-БГ, ще намерите добри отзиви за пътеката, която беше направена там и когато бъде извадена от забвение и съживена, едва ли ще бъде по-лоша. :)

Новината обаче изглежда най-добра за ХС и АМ/ендуро карачите. Пампорово и Чепеларе, както знаем, са свързани от шосе. От двете му страни има била и по тях вървят страхотни и много приятни маршрути, включващи черни пътища, пътеки и незабравими родопски панорами. Изваждайки една солидна денивелация от уравнението, хората с достатъчно ниски предавки на велосипедите ще могат в рамките на един ден да правят страхотни преходи, които без лифт биха ги поозорили доста. За да не говорим само общи приказки, веднага ви давам няколко идеи, които да си подготвяте за лятото:

- Между вр. Мечи чал и Пампорово има тих и спокоен асфалтов път, леко разбит на места, но напълно подходящ за каране от начинаещи или неуверени колоездачи, които търсят възможно най-леки терени.

- От Пампорово през местността Рожен и през вр. Рожен има поне 2-3 варианта за маршрути, спускащи се в Чепеларе - някои са по черни пътища, други включват и пътеки. След това, вместо да се изкачвате по безкраен асфалт с много движение към Пампорово, можете просто да се качите с лифта и да се спуснете по пътя от Мечи чал.

- За по-издръжливите от вр. Мечи чал могат да се "навържат" и хубави маршрути към с. Широка лъка, където също има както по-лесни варианти (черни пътища), така и много интересни пътеки. Връщането оттам обаче трябва да е на самоход.

- Приятни маршрути по черни пътища могат да се направят и в посока хижа "Изгрев" и изобщо по склоновете на запад от Чепеларе, а нищо чудно из тия гънки да се покажат и някои пътеки, за които просто не знаем.

Спирам да пиша, защото не можете да си представите как ми се докара! Няма значение дали ще е с ендуро велосипед или с евтин твърдак, възможностите в тази част на Родопите стават все по-добри!


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 22 Март 2017 18:17 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори