Начало Други За MTB-BG.com МТБ-БГ на 15 години
МТБ-БГ на 15 години
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 01 Юни 2016 06:11    Печат


Изминаха точно три петилетки от онзи паметен 1 юни през 2001 година, когато МТБ-БГ официално се появи в интернет пространството. Дали сме ги преизпълнили като в текезесарски лозунг, или сме забуксували като комунистическа реалност, е много трудно да се каже. Истината е, че през тези години липсваше каквото и да е стопанско планиране, партийното ръководство си правеше каквото иска, нещата ставаха както си щат, така че историческите оценки и съпоставки нямат особено стабилна основа.

Ако си позволя друга метафора, МТБ-БГ надрасна детската си възраст и се превърна в типичен тинейджър. И да... още не е излязъл от това състояние, характеризиращо се с непрестанни търсения, съмнения, промяна в настроенията, въпроси за бъдещето, трудности в ученето, интереси и залитания към какво ли не - такива бяха последните 3-4 години и макар че ми се иска да се похваля със зрялост, може би още е рано за това. :) Труден е този житейски период, но човек рано или късно намира пътя си, а може би не само хората...

15 не е кръгло число, не е юбилей, така че няма да задълбавам нито в спомени, нито в оценки, нито дори в твърде много емоции, макар че всеки нормален човек си обича тинейджъра, независимо дали хлапакът е отличник, пакостник или нещо по средата. Ще използвам обаче повода да споделя едно-две неща, които за някого може и да прозвучат странно, отвлечено, сложно или скучно, но всъщност бележат голяма промяна в отношението ми към МТБ-БГ.

През тези 15 години много хора ми помагаха за сайта и надали мога да им се отплатя някога, някак. Приемал съм помощта им, защото освен че са ми лични приятели, знаех, че и те милеят за сайта, че са свързани с него емоционално. В същото време умишлено избягвах да приемам твърде много помощ, от твърде много хора, т.е. в повечето случаи не съм създавал и афиширал достатъчно начини и средства за принос от страна на общността около МТБ-БГ, защото винаги съм ценял чуждия труд и ми се струваше несправедливо хората да помагат, а само аз да се издържам от сайта. Чаках времето, когато ще мога да плащам хонорар/възнаграждение за всяка статия, за всяка снимка... чаках и не дочаках!

15 години след създаването на сайта информацията се произвежда, разпространява и потребява по коренно различен начин. Хората са в социалните мрежи, търкат сензорните дисплеи на мобилните устройства и разпространяват всяка новина, снимка или мнение на мига, безплатно, с когото пожелаят. Може би изпуснах доста влакове, но не съм от хората, които ще съдят младостта си - може да съм допуснал грешки, може да съм постъпвал глупаво, но щом съм го правил без съмнения в правилността на едно или друго, значи съм следвал пътя си. Добър или лош от днешна гледна точка, този път е довел до нещо и това нещо е МТБ-БГ.

За 15 години планинското колоездене в България също порасна, промени се, разслои се, модернизира се... Сигурно мога да пиша за тези промени с часове, но в случая важен е само един аспект - МТБ-БГ, като медия, списвана основно от един автор, вече не може, чисто обективно, да обхване всичко интересно, всичко актуално, всичко важно. Това не е някаква драма, а просто констатация, която води до два основни варианта за бъдещето на сайта. Единият вариант е той все повече да заприличва на блог, харесван от едни, не толкова от други, разработван и поддържан като съдържание основно от един човек и отразяващ фокуса на този автор към едно или друго в МТБ-океана. Другият вариант е сайтът да продължи да бъде колкото се може по-всеобхватна медия за планинското колоездене (особено в България), но в днешни условия това може да стане само с помощта на аудиторията, със съдържание (статии и снимки), създавано от много хора и споделяно чрез МТБ-БГ заради идеята, заради общността, и да... безвъзмездно, защото няма какво да се лъжем, при всичкото скитане из планините на България, още не съм открил нито диамантена, нито дори златна мина. :)

Ако трябва да съм честен, дори нямам предпочитания към единия или другия вариант. Всеки си има предимства и недостатъци, а пък аз винаги съм вярвал в естествения ход на нещата, т.е. който и вариант да е факт след няколко години, предпочитам той да е плод както на собствените ми нагласи (като създател, редактор и основен автор), така и на желанията/нуждите на аудиторията. Всеки бизнес се нуждае от план, но не искам (а годините доказаха, че и не мога) да гледам на МТБ-БГ само като на бизнес - за мен той е нещо много повече и нещо толкова хубаво, че бих живял с него дори и ако ми е само хоби, а не източник на доходи.

С оглед на всичко това, искам на петнадесетия рожден ден да ви кажа нещо съвсем простичко. Занапред, ако искате някое късче информация, създадено от вас, да бъде налично и в МТБ-БГ, да достигне до повече хора, обединени от страстта към планинското колоездене, добре дошли сте да го споделите. Може би сте открили нов маршрут и искате повече хора да го пробват? Може би сте направили хубави снимки и бихте се радвали и други да ги видят? Може би искате да разкажете за някое каране, да споделите интересен видеоклип, да опишете участието си в състезание? Може би искате да напишете обективни и обосновани впечатления от някой продукт? Десетки хора споделят тези късчета информация в социалните мрежи, така че вероятно биха я споделили и тук, ако знаят, че е добре дошла. Разбира се, в момента нашият сайт технически е много назад от модерните места като Facebook например - ще се опитам в следващите месеци с верни приятели да преодолеем това изоставане (доколкото изобщо е възможно), но още в следващите дни ще опиша в отделна статия няколко простички и достъпни за всеки възможности да се превърне в сътрудник на МТБ-БГ, ако желае. Пък след още пет години, за юбилея, ще видим какво е излязло от нашия тинейджър... :)

А знаете ли кое е най-хубавото? Че докато четете тези редове и се чудите положително ли да ги възприемете, или не съвсем, аз ще съм с колелото по някоя хубава пътека и няма да мисля за нищо друго, освен за вятъра в ушите, приятелите и природата около мен. Подарих си един ден каране по случай петнадесетата годишнина на сайта, но той е един от многото, един от хиляди такива дни, които "откраднах" покрай МТБ-БГ. Ако приемем, че скритият, може би дори неосъзнат житейски план е бил такъв, то трите петилетки са изпълнени и преизпълнени, а тружениците са готови за още! Така че най-сигурния начин да се виждаме си остава там, по пътеките...


Add this to your website

Коментари

avatar kvelikov
0
 
 
Чъ.Ръ.Дъ.
Който и вариант да избереш... ;-)
Интуицията ми сочи, че клониш към "Златната среда".

Блогът, сайтът, форумът, социалните мрежи и човешката глупост ще ни надживеят, факт.
Но докато има вятър в ушите и блясък в очите, значи всичко е наред.
Безспорен факт.
avatar mtbkarlovo
0
 
 
Честит рожден ден!
avatar antediluvian
0
 
 
Честит рожден ден! Независимо от промените настъпили за 10те години, в които съм ползвал и чел този сайт, винаги трябва да знаеш, че това, което си направил винаги е било и ще продължава да бъде изключително стойностно. Възходът на социалните мрежи не може да замести напълно това, което представлява мтб-бг.
avatar 4getcredo
0
 
 
Да живей! Красива равносметка си направил, Любчо! Красива в един най-общ смисъл.
Здрава и хармонична личност расте твоя тийнейджър. То няма и как да е в такова добро семейство ;)
avatar beauty
0
 
 
Честит Рожден Ден, МТБ-БГ! И много вятър в ушите :)
avatar fena7
0
 
 
Честит рожден ден и от мен MTB-BG, желая ви личностно и професионално израстване Любчо. Желая ви и много успехи в начинанията ви.
avatar taurus13
+1
 
 
А на мен интуицията ми говори, че фейсбук ще умре преди нас :)
Честита годишнина, карай го по-мъдро и не се притеснявай за глупости. Ма то покрай тоя сайт и ние одъртяхме и вдигнахме средната възраст в него.
avatar stanev
0
 
 
Честито и от мен Любо. Мерак, упоритост и много любов към това което правиш, това му е играта :-)
avatar kagami
0
 
 
Блгадаря ти, Любо, за всичкия труд по сайта, и за това, че успяваш да го запазиш полезен и добронамерен! Благодарение на теб и на мтб-бг срещнах част от най-добрите си приятели, карах (и се надявам да продължа да карам) по най-яките места, и няма да е пресилено да кажа, че открих себе си. Сигурна съм, че и други хора могат да кажат същото. Просто ти казвам едно голямо и сърдечно БЛАГОДАРЯ, че те има! :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 01 Юни 2016 06:24 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори