Начало Други Медиен преглед Медиен преглед: Поглед назад към Klein Attitude 1993
Медиен преглед: Поглед назад към Klein Attitude 1993
Написано от Любомир Ботушаров    Неделя, 03 Септември 2017 06:08    Печат

Днес вътрешното окабеляване, хидроформованите тръби и пресованото средно движение са неща, които се срещат при почти всеки велосипед от среден и висок клас. Индустрията ги рекламира като нещо модерно и ново, но дали наистина е така?


Една статия в BikeRadar ни връща почти четвърт век назад към 1993 година и към модела Klein Attitude. Като се има предвид какви са били тогавашните байкове, можем само да предполагаме колко иновативен е изглеждал този велосипед тогава! Говорим обаче за време, в което новостите, дори тези, които са променяли цялата индустрия, често са били дело само на един човек и негово добро хрумване/реализация, а не на големи корпорации с екипи от инженери и труженици и с особено активни маркетингови отдели... Такъв човек е бил и Гари Клайн - един от най-големите визионери и смели експериментатори, които планинското колоездене е имало в ранните си години.


Ето основните неща, които отличават Klein Attitude от тогавашните маунтин байкове на пазара и го правят да изглежда сякаш върнал се от бъдещето (наши дни) с две десетилетия назад:

- За да постигне по-ниско тегло, Гари Клайн решава да използва тръби от алуминиева сплав с голям диаметър и изтънени стени, за разлика от класическите стоманени рамки, които са били масови по онова време. На всичкото отгоре някои от тръбите (предимно на задния триъгълник) са и хидроформовани. В резултат на това рамката е масивна, лека и корава, а към това можем да добавим и екстравагантни цветови решения, каквито можете да видите на тази извадка от снимки.

- Кормилото и лапата са интегрирани, т.е. изработени като един цял компонент, което води до по-ниско тегло и по-здрава конструкция. Пардон, лапа ли казах? Става дума за колче от онези, които влизат в кормилната тръба и се заклинват там чрез разширяващ се механизъм. Ако не се сещате за какво иде реч, в една подобна статия можете да си припомните.

- Както е известно, този тип конструкция включва и чашки с резба. Интересното при Attitude е, че те са интегрирани, т.е. скрити са почти изцяло в челната тръба и приличат на тези при съвременните байкове, с тази разлика, че устройството и регулирането им са съвсем различни.

- Друг интересен и изпреварил времето си детайл е средното движение, което е пресовано, а не на резба. Не очаквайте обаче да отговаря на днешните стандарти! :)

- При толкова изчистени линии и фрапантни разцветки, жилата и броните биха били досадни и грозни... Затова Гари Клайн решава, че мястото им е вътре в тръбите и дори инсталира там специални тефлонови водачи, така че сервизирането им да е толкова лесно, колкото и ако бяха разположени отвън.

Реклама

Повече подробности и снимки на този забележителен велосипед можете да намерите тук:

http://www.bikeradar.com/mtb/gear/article/throwback-thursday-1993-klein-attitude-gossamer-44977/

http://www.vintagemtbworkshop.com/1993-klein-gossamer-attitude.html


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 03 Септември 2017 06:29 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори