Начало Други Медиен преглед Медиен преглед: Как са създадени чашките без резба
Медиен преглед: Как са създадени чашките без резба
Написано от Любомир Ботушаров    Неделя, 20 Август 2017 05:27    Печат


Благодарение на един приятел, тези дни пред очите ни попадна много интересна статия, която разказва за това как е създадена системата от вилка, лапа и чашки (кормилни лагери) без резба, позната в първите години със своето търговско наименование AheadSet, а в наши дни просто като headset, доколкото това в момента е нормалният стандарт за монтиране на тези компоненти един към друг. Нещата през 80-те години на 20 век обаче са изглеждали съвсем различно, а и много български планински колоездачи са започнали с велосипеди, които използваха старата система - при нея стерженът (кормилната тръба) на вилката завършваше в края си с резба, на нея се завиваше горната чашка плюс контрагайка, а пък колчето за кормилото се вкарваше вътре в стержена и чрез разширяващ се клин се фиксираше към вилката. Ако сте боравили с такава система, няма как да не си спомните с умиление за големи гаечни ключове, с които трябваше да се прави фин реглаж на лагерите, а също и употребата на чук за "деликатно" освобождаване на заклинващия механизъм... Това беше преди 20 години и е хубаво, че сега е останало само в спомените ни. Кой и как е променил нещата обаче ще разберете от тази статия в сайта Cycling Tips:

https://cyclingtips.com/2017/08/origins-how-the-aheadset-threadless-headset-changed-bikes-forever/

Реклама


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 20 Август 2017 05:42 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори