Начало Други Медиен преглед Медиен преглед: Научно за разликите между 26, 27.5 и 29
Медиен преглед: Научно за разликите между 26, 27.5 и 29
Написано от Любомир Ботушаров    Неделя, 15 Февруари 2015 08:13    Печат

Една от най-интересните теми във форума на МТБ-БГ в последните 2-3 години е озаглавена "26 vs 27.5 vs 29 размери на колела - мнения" и я препоръчвам на всеки, който иска да задълбае в тази материя. В нея редовно се появяват връзки към любопитни статии по въпроса и именно така попаднах за пръв път на материала, който ще ви представя тук. Това е една статия в BikeRadar, която разкрива интересни резултати.


Накратко, един британски учен, д-р Хауард Хърст, който сам е запален планински колоездач, решава заедно с екипа на сайта да проведе научен експеримент, който да сравни трите размера колела в условия, които са колкото се може по-уеднаквени. Това включва три велосипеда Santa Cruz Superlight с всеки от наличните на пазара размери колела, едно крос-кънтри трасе с дължина 3.48 км и разнообразен профил и терен, както и изискването към общо деветте колоездачи на възраст между 18 и 30 години, всеки от тях състезаващ се на едно или друго ниво, да се опитат с всеки от байковете да преминат трасето колкото се може по-бързо, т.е. все едно карат в състезание. Разбира се, между отделните обиколки на карачите се осигурява достатъчно време за почивка и възстановяване, така че да не се натрупа умора за следващата проба с друг размер. Всеки участник е обкичен с датчици, включително със специална маска, чрез която се засичат и данни за дишането. Отчитат се също ръстът, теглото и други подобни параметри, които биха могли да окажат влияние върху резултатите. Събраните данни са били анализирани както в цялост, така и поотделно за изкачване и за спускане. Изводите са доста интересни и нарочно няма да ги описвам, за да ги чуете сами във втория видеоклип (първият пък показва как е извършен експериментът, за какво служат датчиците и т.н.).

Преди да гледате клиповете обаче, имайте имайте предвид и следните неща: Генералният извод, който сякаш всички така или иначе знаем, е че карането с всеки от различните размери колела, ако и да се усеща различно в една или друга степен, носи еднакво голямо удоволствие и, оказва се, има и сходна ефективност, т.е. разликите в представянето не са огромни. Колкото и да са малки обаче за една обиколка от 3.5 км, при каране в продължение на 30, 50 или повече  километра те могат да натрупат сериозна разлика във времето и/или в степента на умора. Освен това, важно е да се има предвид, че изследването е насочено главно към каране от типа крос-кънтри - велосипедите, теренът и участниците са подбрани именно по такъв критерий. Това означава, че изводите едва ли могат да бъдат пренесени автоматично към други видове каране, да не говорим пък към конкретен стил на един или друг колоездач, но със същата убеденост може да се предположи, че при тях резултатите не биха били много по-различни.

Във всички случаи резултатите от изследването могат да помогнат на мнозина да се ориентират по-добре в облъчената от маркетинговите отдели тема за размерите на колелата и да преценят за себе си кой от тях е най-подходящ.

Статията с двата видеоклипа към нея (най-същественото е в тях и особено във втория) можете да видите тук (на англ. език):

http://www.bikeradar.com/mtb/gear/article/how-does-mountain-bike-wheel-size-really-affect-performance-43481/


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 15 Февруари 2015 10:08 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори