Начало Други Медиен преглед Медиен преглед: 650b Plus - задава ли се още един размер гуми?
Медиен преглед: 650b Plus - задава ли се още един размер гуми?
Написано от Любомир Ботушаров    Неделя, 30 Ноември 2014 10:04    Печат

Спомняте ли си гумите Nokian Gazzalodi 3.0? Задавайки този въпрос, осъзнавам, че някои от читателите на МТБ-БГ може изобщо да не са чували за тази гума, но имаше времена, когато спускането беше тръгнало в посока "колкото повече, толкова по-добре" и размерите бяха достигнали подобни стойности. В наши дни такава гума по-скоро би паснала на някой от т.нар. fat bikes, но с изненада прочетох, че някои компании са на път да "преоткрият" големия балон, само че този път при размер на каплите 27.5. Засега наричат тази нова идея 650b+.За какво става дума? Казано най-просто, за гуми с размери от типа 27.5х2.8 или 27.5х3.0. Целите може би все още не са съвсем ясни, но се гони, от една страна, нещо средно между стандартен маунтин байк и такъв със супер-дебели гуми (fat bike), а от друга страна се изтъква, че като реален размер подобни гуми се доближават до 29-цоловите, само че се запазва по-живо и пъргаво усещане в колелата. Дали е така наистина, или става дума само за маркетинг?

Засега мога да ви предложа само няколко статии в чуждестранни медии, където се разисква идеята за подобни велосипеди, която за момента се разработва от WTB, Rocky Mountain, Scott и др. От тях става ясно и доколко подобни гуми са съвместими със стандартните рамки, вилки и т.н. В последните две статии можете да прочетете и първи впечатления от употребата им в реални условия.

http://enduro-mtb.com/en/di-a-2015-breakout-sessions-650b-wheels-are-they-the-future/

http://www.bikerumor.com/2014/04/12/first-look-wtb-and-rocky-mountain-team-up-for-27-5-adventure-bike-prototype/

http://reviews.mtbr.com/first-look-rocky-mountains-275-inch-prototype-sherpa-fatbike

http://nsmb.com/2015-rocky-mountain-sherpa/

http://www.bermstyle.com/wtb-650b-trail-blazer-2-8-tire-and-fourty-four-bikes-interbike-2014/

http://www.switchbackbikes.com/the-ride/2014/5/28/666-is-here

http://twentynineinches.com/2014/08/22/wtb-trailblazer-27-5-x-2-8-tires-exclusive-b-review-intro/

http://twentynineinches.com/2014/09/11/wtb-trailblazer-27-5-x-2-8-tires-exclusive-b-review-first-impresions-part-1/

http://twentynineinches.com/2014/09/14/wtb-trailblazer-27-5-x-2-8-tires-exclusive-b-review-first-impresions-part-2/


Add this to your website

Коментари

avatar outfaced
0
 
 
ииии сега очаквайте някой да се сети, че то ако сложиш такава гума на 26" и ще елиминарш напълно отрицателните страни и ще стане още по игриво ... и се връщаме там къде бяхме преди 10+ години :)
Все пак с една ключова разлика. Тогава такива колела тежаха 20+кг и бяха само за спускане, а сега с таква гума можеш да направиш 14,5кг АМ-байк.
avatar admin
0
 
 
Eee, чакай, не бързай... първо трябва да се усвои напълно 27.5, чак след това ще се мисли за връщане към 26". Все пак трябва да се позабравят нещата, за да бъдат преоткрити. :D
avatar i love bikes
0
 
 
И после да ги метнат на 29" и идеално, ще имаме 30".
avatar taurus13
0
 
 
Таман се чудех, къде изчезнаха дебелите тракторски гуми за спускане отпреди 10 години....няма страшно, тук са си. :)
avatar veskoz
0
 
 
Газалудиии...
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 30 Ноември 2014 12:16 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори