Начало Други Медиен преглед Медиен преглед: Какво предизвиква „експлозията“ на 27.5-цоловите велосипеди?
Медиен преглед: Какво предизвиква „експлозията“ на 27.5-цоловите велосипеди?
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 22 Януари 2013 18:30    Печат

Едва ли е тайна за някого, че последният вик на модата в планинското колоездене са велосипедите с размер на колелата 27.5 цола / 650B. В тях много хора виждат златната среда между 26 и 29-цоловите маунтин байкове, но дали засиленото им предлагане на пазара през 2013 г. е продиктувано от интереса на потребителите, или пък движеща сила се явява индустрията, която иска да предложи поредното ново и модерно нещо, за да накара хората да си купуват нови велосипеди и части за тях?

Това е само един от въпросите, на които може да намерите отговор в една чудесна обширна статия на BikeRumor, която всъщност се появи още през лятото на 2012 г. По-конкретно, тя представлява сбор от интервюта с представители на велоиндустрията, които отговарят на серия от еднакви въпроси, а сглобяването на изводи остава най-вече за читателите, които могат да научат от първа ръка много интересни неща за новия размер и за неговото пазарно присъствие и бъдеще.

Всъщност първото, което ще научите е, че нито 27.5 цола, нито 650В отговарят по някакъв точен начин на размера на колелото в милиметри. По стандарта ETRTO този междинен размер капли е 584 мм (диаметъра на леглото за борда на гумата; за сравнение – при 26-цоловите той е 559 мм, а при 29-цоловите – 622 мм). За жалост поради маркетингови цели (благозвучие) или по други причини, този точен стандарт почти не се споменава – вместо него се използват 27.5 или 650В, което са системи, при които посочената стойност (в цолове/инчове или мм) се отнася за каплата/колелото + усреднения размер на гумата. Сами разбирате, че при гуми с различна широчина и височина, т.е. с по-голям или по-малък балон, реалният размер на колелата може да е както под 27 цола, така и над 27.5. Сбъркана работа, както би казал всеки любител на точните неща, но това е положението.

Ако искате обаче поне отчасти да ви се изясни материята за 27.5-цоловите байкове, въпросите в интервютата са много интересни, а отговорите още повече! Още веднъж наблягамe на това, че статията е от лятото на 2012 г. и e наш пропуск, че чак сега ви насочваме към нея, но от друга страна, почти всичко в нея е все още актуално.

http://www.bikerumor.com/2012/06/06/whats-driving-the-650b-explosion-interviews-tech-breakdown-more/ (на англ. език)


Add this to your website

Коментари

avatar antonpc
0
 
 
Ето едно интересно "Opinion: 26 vs 27.5 vs 29-inch Wheels" http://www.pinkbike.com/news/26-vs-275-vs-29-Wheels.html
avatar apd
0
 
 
И какво му е интересното? Аз ще ти кажа ... То започва така - едни пичове решили да повъртят по едно трасе с различни по размер wheelset-ове, успели даже да засекат времената. 29" били най-бързи, мдааааа ... А ще може ли да видим точните разлики във времената и графики каква точно енергия са хвърлили при всеки от ръновете?
avatar apd
0
 
 
За неразбралите - на това в Strava данни ли му казвате? Има отклонения в маршрута най-малкото
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 22 Януари 2013 18:54 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори