Начало Други Интервюта МТБ визитка: Андрей Цолев
МТБ визитка: Андрей Цолев
Написано от Любомир Ботушаров, Андрей Цолев    Събота, 04 Май 2019 18:15    Печат

Някои наричат Андрей Цолев „българския Седрик Грасия“, но това е много неточно - в цялата вселена има само един Седрик Грасия и само един Zozka, това е аксиома! :D Основната причина за това може би е фактът, че Цолев не забравя да живее пълноценно, да се радва на простичките неща от битието и най-вече да бъде себе си, да изразява емоциите си и да прави разни спонтанни щуротии, без да се интересува много от това какво впечатление ще направи на околните, но и без да им пречи. Много време съм прекарал с него и на колело, и по други поводи, така че и този път трябва да устоя на изкушението аз да напиша статията... за какво иначе му задавах въпроси? :) Поради подобни причини ще се огранича и в илюстроването на интервюто - в статиите и галериите на МТБ-БГ през годините има десетки, може би стотици снимки с Андрей, така че всеки може да ги гледа до утре. Аз подбрах само няколко по-скорошни, включително от последното ни каране по време на Варварското ендуро 2019.


Представи се с няколко думи?

Андрей Цолев, широко разпознаваем и като Зозката. Последното, благодарение на моите скъпи приятели от ранните ученически години. Родом съм от София, но напоследък я избягвам...

Щом ме дават по mtb-bg, явно практикувам планинско колоездене; други спортове, които обожавам, са планинският туризъм, сноуборд, катерене, всъщност всичко свързано с планините, явно. :)

Елементарно устроен съм - освен гореизброените, обичам да ям, пия (понякога и вода) и да спя. В ежедневието предпочитам да съм в компанията на семейството си (щастливо женен съм, имам един динозавър - Боян) и/или да се виждам с приятели (ше питам жената, ако ме не пусне, ше кажа че ми се не оди...). В професионален план чупя Oracle бази данни, линукси и тук-таме някой SQL - тежко скучна материя за публиката ни.

От колко време караш планински велосипед? Как започна всичко и кои са основните моменти в МТБ биографията ти до момента?

Кръстосвам планините с колело от 14-15 години; подобно на повечето подрастващи, започнах с DH, или поне си мислих, че е DH. :)

Редовно участвам в състезания, не за да гоня резултати, а заради учудващо добрата комбинация "каране+готини хора+епични купони".


Няколко мероприятия, които никога няма да забравя:
- Bike Weekend - лето 2004 беше топ и ми беше първото! :)
- Първото DH състезание в Сопот - лекарите в Карлово със сигурност също си го спомнят; след като свърши гипсът, пращаха счупените към болниците в Пловдив.
- Епичните фрирайд сборове в хижа Безбог, преди да стане комерс.
- Първият масов старт на DH маратон от Беклемето, както и бруталните купони на малкото DH трасе, непосредствено над града.
- Red Bull Ride The Palace или суркане в НДК-то на културата - епично състезание!!!
- Първото състезание в Пампорово, впоследствие едно от най-любимите ми места в България.
- Колоездачен преход Ком - Емине 2014, воден от Станимир Станчев, по-известен като Войводата. :)
- Перпендикулярна вселена 9, еххх спомениии! :)
- Няколко часа каране в компанията на Жером Клеменц в Боровец, изключителен професионалист, от когото научих много.
- Последните няколко години се представям добре на състезанията по ендуро, въпреки че ранглистите реално не са мотивация за мен.

Реклама

Какво е за теб планинското колоездене? Какво те свързва с него?

Интересното е, че ми трябваха 7-8 години израстване в спорта и планината, за да осъзная какво е за мен "планинското колоездене", а именно: начин на живот. Осъзнах го паралелно с придобиването на уважение към планината. Интересен факт - откакто мисля по този начин, нямам и тежки травми, явно е важно тялото и главата да се ползват едновременно, не поотделно. ;)

С какво друго се занимаваш в свободното си време (включително и в миналото)?

Пиене, кръчми, чесън, купони, метъл, шкембе чорба, бири, метъл, пътешествия, купони; 28.06.2017 се роди Боян - рев, памперси, недоспиване, кафе, детски приказки, влакчета, бебеносещи раници, други бебета, шоу. :)


Какъв е основният ти планински велосипед? Имаш ли други?

YT Industries Capra CF 2015 - единствен велосипед, но действителна любов!

Сподели три от любимите си места за каране и защо са такива?

- Беласица, грандиозна планина с убийствено каране.

- Родопи, Пампорово + Чепеларе, любов...

- Планина, Стара Планина, цялата, но ако трябва да конкретизирам място, където винаги ще обичам да се връщам, тогава избирам Сопот. :)

Най-интересната ти случка с колело?

Безусловно прехода Ком-Емине, който няма как да определя с няколко думи (дори и няколко страници). Частица от емоциите ни са онлайн, под формата на едно 3 минутно видео: https://vimeo.com/112301619 .

Как изглежда за теб перфектният ден с маунтин байк?

Сега, както и преди, съвкупност от 3 важни елемента: "каране+готини хора+епични купони".


Колко често караш в активния сезон, къде и как?

Активният сезон за мен е 365 дни в годината. Обожавам да карам на сняг, кал, пепел - само с дъждовете много-много не се разбираме.

В последно време правя различни преходи с ендуро колелото, все повече ми се кара на непознати и естествени терени. Отделно от това често се включвам в организирани ендуро карания с извозване, няма как - мързелът движи света, а и ни дава повече от нанадолното, което си е движещата сила на спорта. :)

Има ли място, където мечтаеш да караш?

От мечтите смисъл много няма, от идеи и планове - има! ;)

Планините са ясни, не мога без тях, обаче когато в уравнението включим море/океан, се получава нещо магическо! Накъде бия? Madeira, Finale Ligure… Хайде наздраве! :)


Снимки: Камен Котев, Любомир Ботушаров, Орлин КойчевAdd this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 07 Май 2019 14:16 )
 

Партньори