Начало Други Интервюта Интервю със Сам Хил
Интервю със Сам Хил
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 25 Август 2014 17:32    Печат

Сам Хил е една от иконите на спускането през последното десетилетие, а най-хубавото за него и за всички негови фенове е това, че след няколко сезона с травми и проблеми, австралиецът отново е на линия в отлична форма и това бе доказано съвсем наскоро с победата му в Мон-Сен-Ан, Канада. За наша радост, скоро след това със съдействието на Monster Energy, които са негов дългогодишен спонсор, Сам отговори на няколко въпроса на МТБ-БГ. Надяваме с, че ще ви е интересно да прочетете какво сподели той с нас:


МТБ-БГ: Здравей, Сам, нека започнем с малко история. Ти сякаш се появи в планинското колоездене директно като световен шампион при юношите през 2002 г., но кажи ни нещо за годините преди това - как започна?

Сам Хил: Израснах на колело, винаги съм бил на него. Състезавах се и в мотокрос и ВМХ, докато бях малък, а на 12 годишна възраст започнах с планинското колоездене.

Кога стана професионален състезател и беше ли това планирано в живота ти или просто така се случи?

Мисля, че станах професионален състезател през 2003 г., когато подписах първия договор и започнах да карам за отбора Madcatz/Ironhorse. За мен това беше просто мечта, когато бях по-млад, и тя се превърна в реалност. 


Сега кариерата ти е дълга и много успешна. Кои победи считаш за свои най-големи постижения?

Мисля, че най-добрите ми победи са всички тези в световните първенства. За мен те означават най-много.

Ти си печелил няколко пъти и Световната купа - по твое мнение тя ли е по-важна или Световното първенство?

И в двете състезания е страхотно, когато печелиш, а също е и много трудно, но аз винаги съм предпочитал Световните първенства. Все пак там ставаш световен шампион.

А кои са най-големите ти разочарования?

Падането на световното първенство през 2008 г. А също и няколкото контузии след това през 2010-2012. 


На хартия, а и за феновете, ти определено си един от най-успешните състезатели по спускане за всички времена, но какво е успехът за теб, как гледаш на кариерата си?

Винаги гледам напред и искам да стана по-добър и по-бърз. Искам да печеля, а в последните години това не ми се удаваше толкова, така че сега е основната ми цел.

Ти доминираше на DH сцената в продължение на няколко години, след това резултатите се поразбъркаха, след това Аарън Гуин дойде и превзе Световната купа за две години и сега отново виждаме смесена игра в спускането. Какво прави един състезател толкова доминиращ и обратното, какво го изважда от това състояние?

Мисля, че когато човек е в добра форма и се забавлява с това, което прави, резултатите идват. За мен това беше лесно в продължение на няколко години, но след това получих последователно няколко сериозни контузии и като че ли малко "излязох от трасето". Сега съм здрав и по-решителен от всякога, така че се надявам да мога отново да доминирам.

Да, ти имаше своите трудни години. Как се справяш с тази "лоша" част от планинското колоездене и какво научи от тези ситуации?

Научих колко много обичам да карам байка си. Беше трудно, защото тъкмо се възстановявах от една контузия и получавах следваща. Само че просто обичам да карам и да се състезавам, ето защо не спирах да се боря.


Известен си със страхотното си каране по технични, стръмни трасета. Такива ли ги предпочиташ и каква е тайната на доброто каране по такъв терен?

Да, направо обичам предизвикателствата на стръмните, технични трасета. Карайки по тях, аз се забавлявам най-много. При тях е необходимо повече въображение и оригиналност при избора на линии.

Кажи ни три трасета в света, които харесваш най-много?

Шампери (Швейцария), Шладминг (Австрия) и Андора.


Ти си една от иконите на карането с платформени педали. Състезавал ли си се с автомати? Караш ли изобщо с клипсове, дори и при тренировките? Какви са предимствата на платформите за теб?

Опитвах с автомати няколко пъти, но просто не ги харесвам. Обичам да съм готов да атакувам завоите с крак напред или поне в готовност за това. Мисля, че и двата типа педали са добри, но всичко опира до лични предпочитания.

Спринтирането, педалирането и цялостната физическа подготовка са толкова важни при състезанията от висок клас, колкото и уменията при каране. Как се подготвяш за сезона от тази гледна точка?

Тренирам доста, преди да започне сезонът. :)

Като австралиец, при теб е лято, когато при нас е зима. А когато в Европа е лято, ти си тук и караш в Световната купа. Значи ли това, че караш на пълни обороти през цялата година? Взимаш ли си почивка и как се разтоварваш от планинското колоездене?

Да, обикновено си взимам "отпуск" за няколко месеца в края на сезона и просто разпускам. Карам мотор и разни други неща.


Какво мислиш за ендуро сцената? Изкушен ли си да участваш?

Мисля, че е доста готино. И мисля да пробвам няколко състезания догодина, или поне така се надявам. Всичко зависи от графика.

Колко важен е велосипедът и геометрията за професионалните карачи? Отстрани изглежда сякаш те могат да бъдат бързи с всеки байк, но доколко е важно това за теб?

Велосипедът е много важен. Трябва да ти е удобен и мисля, че понякога велосипедът просто не пасва на нечий стил.

Ако не е тайна, какви са личните ти предпочитания за компоненти и настройки като окачване, гуми, кормило и т.н.

В момента карам с кормило Nukeproof,  750 мм широко, 38 мм издигане. Винаги се опитвам да държа окачването меко за дребните неравности и прогресивно втвърдяващо се за големите.


Как изглежда животът на един професионален състезател? Имаш ли време да караш просто за почивка, или винаги е с някаква цел - състезание, тренировка, тестване? Уморява ли те постоянното пътуване?

През повечето време карането ми е за тренировка, но това не го прави по-малко забавно. Винаги отивам да тренирам на пътеки, които харесвам. А що се отнася до пътуването - да, понякога е малко натоварващо, но да бъдеш професионален състезател всъщност е страхотно, така че си струва отвсякъде!

Кое е най-екзотичното място, на което си карал?

Мисля, че е Бразилия - там имаше Световна купа през 2006 г.

А коя е байк мечтата ти, която все още предстои да сбъднеш?

Може би е да има отново Световна купа в Шладминг.


Сезон 2014 изглежда като един от най-оспорваните от години насам. Много са претендентите с шансове за крайното класиране, включително и ти. Как се чувстваш в момента, усещаш ли напрежение или не се впрягаш много? Как ти се струва сцената в момента?

Мисля, че е страхотно, всеки се опитва да победи и има по няколко различни момчета, способни да го направят всеки уикенд. Това прави състезанията интересни и за нас, и за феновете, които ги гледат на живо и ги следят. Засега годината се развива добре за мен, но искам още победи! 

Sam Hill

Team Chain Reaction Cycles, Nukeproof, Monster Energy, Troy Lee Designs, FiveTen, Leatt, SRAMAdd this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 25 Август 2014 19:48 )
 

Партньори