Начало Събития Събития чужбина (архив) Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: DH/4X#1 в Марибор, Словения
Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: DH/4X#1 в Марибор, Словения
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 13 Май 2008 11:28    Печат

Ех, Марибор! Като си спомня екскурзията до втория по големина словенски град заради финалния кръг от СК през 2007г., завиждам благородно на групичката наши състезатели, които участваха и в първия кръг за този сезон. Тя включваше Александър Илиев и Антон Настев от Ram Bikes, Дидар Амин, Мартин Марков и Росен Ковачев от Drag Racing и Даниел Диков. С тях бе и Димитър Бакалов, макар и не като участник в надпреварата. Състезанията се проведоха на 10-11 май върху сухи трасета, по които нямаше особени промени в сравнение с миналата година.

В стартовете по 4Х се усещаше липсата на някои от най-добрите състезатели, които решиха да посветят сезона си на подготовката за олимпийските игри, където ще участват в дисциплината ВМХ. В този списък са имената на Михал Прокоп, Джаред Грейвс и Джил Кинтнер, която е световен шампион при жените.

Това "отвори вратите" за други състезатели, а при мъжете допълнителна роля изигра и коварното трасе. Изненадващо повечето водещи състезатели в дисциплината не успяха да достигнат до финала й, като се започне с Браян Лоупс и Дан Атертън и се завърши със Седрик Грасия и Ромен Саладини. Единственото по-известно име във финалната гонка бе на германския състезател Гидо Чуг, но и той не успя да се пребори с испанеца Рафаел Алварес, който прояви постоянство във всички гръгове и постигна по блестящ начин първата си победа за СК. Трети завърши друг германец, Йоханес Фишбах (Ghost), а четвърти е чехът Томас Славик.

При жените финалистките не бяха толкова "нечувани" - водеше ги Анеке Беертен (Холандия,Ms-Intense Factory-Racing), която спечели състезанието, следвана от Анита Молцик (Австрия), Фион Грифитс (Великобритания, Norco) и Мелиса Бюл (САЩ).

В неделя бе ред и на спускането. За жалост никой от българите не успя да се класира сред първите 80, които участват на финала, но това не беше и никак лесно. Най-близо до заветната цел бе Росен Ковачев, който завърши с време 3:11, на 7 секунди от последния финалист.

При мъжете състезанието бе доста оспорвано. Късото трасе осигури много малки разлики във времената на топ-спускачите, в повечето случаи те се равняваха на стотни от секундата, като първите 73-ма се вместиха само в 20 секунди. На този фон времето на Сам Хил (Австралия,Monster Energy / Iron Horse), 2:47.54, което бе с 3 секунди по-добро от това на Жулиен Камелини (Франция, Chain Reaction Cycles/Intense), е твърде показателно за класата на световния шампион. Трети остана Стив Пийт (Великобритания, Santa Cruz Syndicate).

При жените първото място бе решено с 11 стотни разлика в полза на Сабрина Жоние (Франция,Team Maxxis). Втора е Рейчъл Атертън (Великобритания, Animal Commencal), която остана разочарована от няколкото дребни грешки, които е допуснала в карането си. Трета, на 7 секунди, е друга французойка - Емелин Раго (Suspension Center).

Повече информация от първа ръка, както и снимки, направени от/на нашите участници в Марибор, можете да намерите в сайтовете на Bikeporn и Probike, които следяха проявата отблизо.

Коментари във форума


Ето и няколко снимки, предоставени за читателите на МТБ-БГ от Александър Илиев, един от участниците в българската група в Марибор.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 18 Януари 2010 18:47 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори