Начало Събития Събития чужбина (архив) Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: XCO#1 и 2
Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: XCO#1 и 2
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 02 Май 2008 11:27    Печат

Първите два кръга в дисциплината крос-кънтри за Световната купа бяха проведени на 19-20 април в Хуфализе, Белгия и на 26-27 април в Офенбург, Германия. Следва кратка "сводка" за това как протекоха състезанията и кои състезатели поведоха в общото класиране...

Първи кръг в Хуфализе, Белгия

105 жени и 257 мъже се изправиха на 20 април пред класическото трасе с дължина 6,7км, което включваше множество стръмни изкачвания и спускания, даващи възможност за интензивна надпревара и интересни обрати. Допълнителна предпоставка за оспорваност на състезанието бе и фактът, че за някои състезатели доброто представяне в първите няколко старта от СК би означавало по-големи шансове за участие в Олимпийските игри в Пекин през лятото. А за да станат нещата още по-трудни, в деня преди състезанието паднаха напоителни валежи, които окаляха трасето. 

По-лошият късмет се падна на жените, чиито старт бе сутринта. По време на първите няколко обиколки пътеките бяха доста хлъзгави и никоя от състезателките не смееше да рискува с твърде смели движения. Постепенно обаче настилката започна да става по-предвидима, което доведе до атаки и разместване в позициите, особено в последната обиколка от надпреварата. До този момент начело се подвизаваше испанката Маргарита Фулана, но тя не успя да издържи на атаката на Ирина Калентиева (Русия) и Ченгуан Рен (Китай) - състезателките, които завършиха миналия сезон на първа и втора позиция в крайното класиране. След като излязоха начело, двете продължиха борбата помежду си, но китайката се оказа в по-добра форма и завърши на първо място. В Хуфализе вниманието на всички бе насочено и към Гун-Рита Даале (Норвегия), която злополучно пропусна предишния сезон заради вирусно заболяване на стомаха, но през 2008г. отново е на старта с амбиции да защити олимпийската си титла. Тя зае шесто място и го определи като добро постижение. 

Класиране:
1. Ченгуан Рен (Китай)
2. Ирина Калентиева (Русия, Topeak Ergon Racing Team)
3. Мари-Хелен Премон (Канада, Rocky Mountain)
4. Маргарита Фулана (Испания, Massi)
5. Джорджия Гоулд (САЩ, Luna Womens Mtb Team)

Мъжете стартираха следобед, когато трасето започваше да става все по-сухо, но криеше и доста изненади и все още критични участъци. Изборът на гуми и добрите умения при каране по сложни терени имаха голямо значение. Претендентите за победа не бяха малко и в началото се оформи силна челна група от седем човека , но по време на втората обиколка двама от тях се откъснаха напред - световният шампион Жулиен Абсалон и младият състезател от Швейцария Нино Шуртер. Французинът обаче бе по-опитен и силен, така че Шуртер реши да не поема излишни рискове и да кара с удобното за него темпо, което му донесе второто място. Абсалон пък постигна победа на едно от малкото трасета, където не го беше правил и започна сезона със силна заявка, че няма да даде лесно нито една от титлите си (световен и олимпийски шампион и носител на СК). Борбата за третото място като че ли бе най-оспорвана - заслужи го Кристоф Заузер, който заради подхлъзване на педала при старта изгуби доста позиции, но бавно и сигурно ги навакса до края на състезанието. 

Класиране:
1. Жулиен Абсалон (Франция, Orbea)
2. Нино Шуртер (Швейцария, Swisspower MTB Team)
3. Кристоф Заузер (Швейцария, Specialized Factory Racing)
4. Якоб Фугелсанг (Дания, Cannondale-Vredestein)
5. Седрик Раванел (Франция, Team Lapierre International)


Втори кръг в Офенбург, Германия

Трасето край Офенбург бе по-късо от това в Хуфализе, а основната му особеност бе, че около 90% от обиколката се състоеше от пътеки, по които изпреварването не бе лесна работа. Това даде предимство на тези, които успяха да стартират от по-предни позиции и поизмъчи останалите, останали по една или друга причина назад. 

Сред втората група бе и победителката от първия кръг, китайката Ченгуан Рен. При старта тя остана някъде около 30-тата позиция, докато в челото на колоната се оформи група от няколко състезателки, които теглеха "индианската нишка". С всяка следваща обиколка тази челна група ставаше все по-малобройна и разкъсана - въпреки бързината си в началото, някои от участничките в нея не издържаха на темпото и постепенно изостанаха. Така борбата за първото място остана за Мари-Хелен Премон и Ирина Калентиева, като рускинята успя да надвие съперничката си и да финишира с 33 секунди преднина. Въпреки това Премон остана доволна и сподели, че през зимата не е могла да тренира достатъчно с велосипед заради обилните снеговалежи в канадската провинция Квебек, където живее. Може би най-впечатляващо обаче бе третото място на Ченгуан Рен, която даде всичко от себе си, за да навакса изгубеното при старта, дори с цената на рисковани изпреварвания и падания. 

Класиране:
1. Ирина Калентиева (Русия, Topeak Ergon Racing Team)
2. Мари-Хелен Премон (Канада, Rocky Mountain)
3. Ченгуан Рен (Китай)
4. Маргарита Фулана (Испания, Massi)
5. Лиу Уинг (Китай)

При мъжете в началото състезанието се разви по подобен сценарий, само че когато дойде времето за атаки, никой не успя да поддържа темпото на световния шампион Жулиен Абсалон и той записа втора поредна победа, финиширайки с около една минута преднина. След него се наредиха трима швейцарци, за които тези стартове имат важно значение с оглед участието в Олимпиадата.  

Класиране: 

1. Жулиен Абсалон (Франция, Orbea)
2. Кристоф Заузер (Швейцария, Specialized Factory Racing)
3. Флориян Фогел (Швейцрия, Swisspower MTB Team)
4. Нино Шуртер (Швейцария, Swisspower MTB Team)
5. Жан-Кристоф Перо (Франция, Orbea)

Във временното класиране за СК Абсалон води убедително с 500т., следван от Заузер с 360т. и Шуртер с 350. При жените Калентиева има 450т., Рен е с 410, а Мари-Хелен Премон е трета с 360т.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 18 Януари 2010 16:50 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори