Начало Събития Събития чужбина (архив) Стефания и Добри от Champions Racing караха в първия кръг на iXS Rookies Downhill Cup
Стефания и Добри от Champions Racing караха в първия кръг на iXS Rookies Downhill Cup
Написано от Любомир Ботушаров, Добри Добрев    Сряда, 21 Май 2014 17:46    Печат

Хората, които следят редовно състезателната сцена по спускане, със сигурност са чували за веригата от състезания на iXS. Най-важно място сред тях заема iXS European Downhill Cup - това е една от най-престижните серии в Европа, доближаваща се като ниво до Световната купа. Наред с тези огромни като размер и високи като статут състезания се провежда и специална серия за новобранци и младежи, която също е много сериозна като ниво, организация и участие - тя се нарича iXS Rookies Downhill Cup. Именно в първия кръг на тази серия Добри Добрев от Сливенския клуб Champions Racing, самият той успешен състезател в България, реши да заведе децата си, за да усетят що е то сериозна конкуренция. И те не само я усетиха, но се и представиха доста добре.


Домакин на този първи кръг бе германското градче Щайнах, а датите - 10-11 май 2014 г. В състезанието участваха Стефания Добрева (13 г.) във втора възрастова група U15, където момичета и момчета са смесени и участват на равни основания, и Добри Добрев (11 г.) в категория U13.

Важно е да се отбележи, че трасето за всички възрастови групи беше еднакво - няма никаква разлика между най-малката група U13 и най-голямата 17+, в която има и лицензирани състезатели. Освен това по думите на Добри то е "абсолютно професионално, с много висока трудност и преобладаващи участъци с огромни корени и скокове. Като сравнение мога да използвам Боровец, но не съм сигурен дали в Щайнах не е по-трудно".

Наред с всичко това нашите млади състезатели е трябвало да се борят и с времето, което "беше от лошо по-лошо. Валя дъжд и през трите дни, периодично, и дума не можеше да става за сухо трасе. На финалното спускане падна даже и градушка".

Въпреки тези не толкова често срещани в България условия, въпреки непознатото трасе и съперници, Добри и Стефания направиха доста прилично каране. Отново ще цитирам Добри: "За наше голямо съжаление, според регламента на състезанието участниците стартират през 30 секунди и Добри имаше малшанса да застигне предния състезател в най-тясната част на трасето още при първото спускане. Същото се случи и на втория манш със Стефания. Тя пък застигна двама участника. Тези факти ме амбицират още повече и и ме навеждат на мисълта, че нашите деца са напълно конкурентни".

За крайното класиране в състезанието се взема по-бързото време от двата манша,но иначе и двете спускания носят точки за купата. По този начин Добри, който завърши на пето място в единия манш, на шесто в другия и в крайното класиране, спечели общо 42 точки. Стефания остана по-назад в своята група, на 29 място, но не бива да забравяме, че повечето ѝ съперници са били момчета, а и самата категория е по-голяма (почти 40 участници).

Освен тях двамата, по трасето като форлойфер се е спуснал и трети българин - Румен Белезирев.


Следващият кръг от купата е във Винтерберг, Германия на 29 май, но за съжаление в него Стефания и Добри няма да могат да се включат. За сметка на това Champions Racing имат сериозно намерение да участват в последния кръг Serfaus-Fiss-Ladis (AUT) #3 iXS Rookies Cup на 9-10 август, като амбициите им за там са по-големи. Още повeче, че освен за iXS купата там ще се направи и отделно класиране със статут на iXS първенство за новобранци. В него ще се вземе предвид само финалното спускане и ще бъде излъчен iXS Rookies шампион.

В тази връзка клуб Champions Racing ще е много благодарен на евентуални спонсори, които биха желали да подкрепят едно такова участие, тъй като желанието на Добри е да включи не само Стефания и Добри, но и още 3-4 деца, но това увеличава значително разходите. "Лично аз имам голямото желание да водя повече деца, защото нивото там е доста по-високо и по този начин бихме вдигнали и нивото на българските състезания като цяло", отбелязва той. Ако се намерят желаещи за това, могат да се свържат с него на тел. 0896 866906 или на е-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.


Add this to your website

Коментари

avatar niksan4o
-1
 
 
Искaм дa попитaм зaщо нямa споменaто и името нa другия предстaвител зa Бългaрия, Румен Белезирев той дa не е по мaловaжен от тях ???
avatar apd
-1
 
 
Реклама, баце ...
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 23 Май 2014 12:54 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори