Начало Събития Събития чужбина (архив) Байкария в Непал. Обиколката на Анапурна от 25.10 до 15.11.2014
Байкария в Непал. Обиколката на Анапурна от 25.10 до 15.11.2014
Написано от Байкария    Сряда, 09 Април 2014 15:49    Печат

Сдружение Байкария обявиха за есента едно организирано каране, което е по-далеч и по-дълго от всичко, което са правили до момента. Ако на някого му се ходи в Непал, това е!Вижте подробностите, както са обявени в сайта им:

Всеки планинар и пътешественик мечтае да посети Хималаите, но който е отишъл веднъж, иска да отиде отново! Ние пък искаме пак да покараме в най-високата планина. Идеята ни да ви заведем в Непал се таи в главите ни от доста време. Дойде моментът да го направим. Пътуването е за любителите на експедиционното планинско колоездене или за хора, искащи нещо повече. Идеята е да направим едно епично, запомнящо се за цял живот каране, като обиколим масива на Анапурна по т.нар. Annapurna circuit. В рамките на 19 дни ще се запознаем с културата на Непал, ще посетим Катманду и Покара, ще се докоснем до няколко осемхилядника, ще посетим едно от най-високите сладководни езера в света, ще караме по дълги и шеметни пътеки, ще се качим на 5 416 м н.в.. ще караме по най-дълбоката долина в света, ще се къпем в минерални извори, ще лягаме и ставаме с "извънземни" гледки…


Обиколката на Анапурна (Annapurna circuit) е един от най-популярните и развити трекинг маршрути в Непал. Това го прави и подходящ за планинско колоездене – черни пътища и пътеки, които са караеми в голямата си част, за разлика от други места в Хималаите. Маршрутът ни се качва плавно по долината на река Marsyangdi, през долинното разширение около Manang до превала Thorung la (5 416 м). Следва голямо спускане към района на Долен Мустанг и поклонническия център Muktinath. Мустанг представлява суха високопланинска пустиня, подобна по климат на Тибет. Не само в климата е сходството с китайската област, но и в историческо и културно отношение. За байкърите Мустанг е рай със своите дълги пътечки и  шеметни гледки. Надолу от Мустанг навлизаме в алпийски горския пояс, а след това и в буйните субтропически гори.  Движим се в долината на река Kali Gandaki, провираща се между осемхилядниците Даулагири (8 167 м) и Аннапурна (8 091 м). Карането ни приключва с посещение на град Pokhara. Той е един от най-атрактивните туристически центрове в Непал и втори по-големина след Катманду.

Карането е технично, дълго и натоварващо и изисква добра техника на каране и физическа кондиция.


Програма *

1 ден. Автобусен трансфер София – Истанбул.

2 ден. Полет Истанбул – Катманду. Нощувка в Катманду в хотел

3 ден. Свободен ден в Катманду. Нощувка в хотел

4 ден. Транфер до Bhulbule (790 м)

5 ден.  Караме до Thal (1700 м), 32 км

6 ден.  Караме до Chame (2570 м), 23 км

7 ден.  Караме до Pissang (3200 м), 17 км.

8 ден. Караме до Manang (3540 м). Този ден имаме две опции за стигане до Manang, с изкачване и слизане по панорамни пътечки или каране по долината. Карането е между 16 и 20 км в зависимост от избора ни.

9 ден. Аклиматизационен ден във Manang. Ако се чувстваме свежи можем да караме до Khangsar (7 км за да стигнем 3750 м) и да направим аклиматизационно излизане от там.

10 ден. Караме до Tilicho Base Camp (4150 м), около 14 км

11 ден. Изкачване до езерото Tilicho (4920 м) и слизане до Khangsar (3750 м), около 18 км, повечето надолу

12 ден. Караме до Letdar (4200 м), 12 км.

13 ден. Караме до Thorung High Camp (4925 м), около 8 км.

14 ден. Ставаме рано за да изкачим прохода Thorung la (5416 м). Спускаме се до Muktinath (3700 м), 12 km

15 ден. Караме по хубави пътечки до Jomosom (2720 м) или Marpha (2670 м) – 18 или 29 км.

16 ден. Караме до Tatopani (1190 м), където има открити минерални басейнчета. Около 40 км за деня.

17 ден. Караме до Beni (830 м), около 23 км. От там се трансферираме с бусче до Pokhara. Нощуваме в хотел.

18 ден. Почивен ден и време  за покупки в Pokhara

19 ден. Трансфер до Kathmandu

20 ден. Резервен ден за пакетиране и покупки. Ако се наложи може да бъде използван и в планината.

21 ден. Полет Катманду – Истанбул

22 ден. Автобусен трансфер до София.

*  може да има малки промени в програмата в зависимост от състоянието и желанията на групата и времето. При удобни полети от София, може и да не пътуваме през Истанбул.


Акценти

-  14 дни хубаво каране в най-високата планина на Земята;

-  Tilicho tal – едно от най-високите сладководни езера в света (4920 м);

-  Докосване до три от осемте непалски осемхилядника – Даулагири (8 167), Манаслу (8 156) и Анапурна (8 091);

-  Kali Gandaki – реката, образуваща най-дълбоката долина в света, протичаща между масивите на Даулагири и Анапурна;

-  Mustang – бившото кралство, уникално със своя климат и ландшафт и културно тибетско влияние.

Настаняване

Настаняването ще бъде осигурено в хотели в Катманду и Покхара. В планината се нощува в т.нар. лоджи. Това са туристически хижи с базови условия. Ще е добре да си носим топъл чувал за по-комфортно спане. В краен случай можем да разчитаме и на завивки в лоджите. Температурите са ниски само в по-високата част на планината. Няма да нощуваме на палатки.

Храна и напитки

В програмата са включени закуските и вечерите за дните, които сме в планината. В хотелите в градовете има включена закуска. Непалската храна не е толкова пикантна, колкото сигурно очаквате. Преобладават зеленчуците, лещата, оризът. Традиционно е ястието Dhal bat. На много места се предлага европейска и, разбира се, китайска кухня. Месо също се предлага, въпреки че обикновено не е препоръчително да се консумира. В Непал има и голям избор на плодове. Навсякъде се предлагат  вода, бира, кафе, чай, бренди, ром.

Велосипеди

Имаме две опции, да ползваме собствени велосипеди или да наемем. Ако носим нашите, трябва да ги подготвим и приведем в подходящ за транспортиране вид. Препоръчително е да ползваме специализирана чанта или куфар за пренос на велосипед. Ако нямате такива, можем да ви дадем идеи за това как да го подготвите за безопасно пътуване до Непал.

Времето и екипировката

Ще бъдем в т.нар. следмусонен сезон, когато дневните температури са сравнително високи и подходящи за каране. Температурите могат да паднат под нулата в нощите над 3500-4000 м. Валежите са изключителна рядкост за октомври и ноември. Следователно екипировката за карането в планината не се различава от тази, с която караме по нашите планини. Ще караме с малки ранички с най-необходимите неща – храна, вода, резервни части, дрехи, техники за снимане, протектори (ако прецените). Основния багаж ще се пренася от носачи. На двама човека от групата се пада по един носач.


Цена

5 и повече участника - 3450 лв.

3-4 участника - 3650 лв.

Записванията за участие приключват на 05.08.2014. Хората, заявили желание за участие в програмата, трябва да заплатят половината от стойността на таксата до тази дата.

Какво се включва

Всички автобусни и самолетни трансфери, всички нощувки – хотели в градовете и лоджи в планината, закуска и вечеря за дните в планината (4-17 ден), закуски в градовете, всички необходими разрешителни за посещение на района на Анапурна, планински водач (или водачи, в зависимост от броя на група), носачи по време на карането в планината, застраховка.

Какво не е включено

ВИЗА за Непал – 40 $, плаща се на летището, другата храна извън посочената по-горе, велосипеди, бакшиши, лична екипировка.

Водач: Христо Николов – Ичо. За записване и повече информация на  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на тел: 00 359 897 247 241.

Разказ от едно наше пътуване по Кали Гандаки!

http://bikearea.org/


Add this to your website

Коментари

avatar icho nikolov
0
 
 
Група има! Честито на късметлиите!
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 10 Април 2014 11:24 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори