Начало Събития Събития чужбина (архив) Enduro World Series 2013 – що е то и кога ще се случва?
Enduro World Series 2013 – що е то и кога ще се случва?
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 15 Декември 2012 12:13    Печат

Може би си спомняте, че Международният колоездачен съюз (UCI) имаше намерение да лансира нова серия състезания в дисциплината ендуро... Е, това не се случи, но други хора и организации поеха инициативата и през есента на 2012 г. бе обявена нова верига от състезания, наречена Enduro World Series. Всъщност тя обединява няколко от досегашните най-популярни ендуро надпревари, като не липсват и нови попълнения. Действието ще се разиграва на два континента с общо 7 кръга, чрез които ще бъдат излъчени и крайните победители в дисциплината.

Преди да продължим обаче, редно е да отворим една скоба за това що е то ендуро. Труден въпрос, защото този все по-атрактивен формат се среща в няколко форми. Някои от тях са добре познати от години – например състезанията от типа Super D или ендуро DH. Казано най-просто, това са надпревари по спускане, но трасетата (всъщност по-правилно е да се каже маршрутите) са дълги, може да включват и кратки изкачвания, а стартът обикновено е масов. Логично, с оглед на тези характеристики, повечето участници избират дългоходови АМ/ендуро велосипеди, които обаче са и достатъчно леки за каране нагоре. Същото важи и за другата форма на ендуро състезанията – нека я наречем многоетапна. Този формат заимства много неща от автомобилните ралита и мотоциклетните ендуро състезания и се състои в следното – в рамките на 1 или 2 дни (най-често) участниците трябва да преминат няколко специални етапа (отсечки с дължина няколко километра), в които преобладава спускането по технични пътеки. В тези етапи на състезателите се засича време. Победител е този, който премине всички етапи за най-кратко време. Между специалните етапи обаче има и свързващи отсечки, които включват най-вече изкачване. При тях не се засича време, но участниците трябва да ги преминат на собствен ход и обикновено трябва да се вместят и в определени времеви граници, в противен случай отпадат от надпреварата. Така че в крайна сметка се получава едно доста интензивно състезание, изискващо комплексна подготовка и умения.

И така, няколко от организаторите на подобни състезания, координирани от Крис Бол, който е бивш кадър на UCI, а сега е изпълнителен директор на новата верига състезания, обединиха усилията си, за да създадат тази нова серия от събития. По-специално, участващите организатори са: Enduro Series (Coupe de France), SuperEnduro (Италия) и Crankworx. Изброените поставиха началото и на Ендуро маунтин байк асоциация (Enduro Mountain Bike Association - EMBA), която си поставя за цел да развива този състезателен формат и да търси подкрепа за него.

Ето как изглежда календарът на Enduro World Series през 2013 г.:

За повече информация можете да посетите сайта на новата серия: http://www.enduroworldseries.com/


Add this to your website

Коментари

avatar ride_the_mountain
-1
 
 
И това са единствените държави в света, където има планини подходящи за "Ендуро"? 2 пъти у Италия и 3 пъти у Франция. Да им пикам на ендурото!!!
avatar moz
0
 
 
Просто организаторите на тези състезания са се обединили във верига, навсякъде има условия за ендуро и хората си ги правят, само тук няма, защото е пълно със селяни и хейтъри като теб.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 15 Декември 2012 12:34 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори