Начало Събития Събития чужбина (архив) Календар на UCI за 2012 г.
Календар на UCI за 2012 г.
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 15 Октомври 2011 16:28    Печат

След като събитията в България поприключиха и краят на сезона вече се вижда, време е да хвърлим поглед към международната състезателна сцена и нейния облик през 2012 г. Календарът на Международния колоездачен съюз (UCI) за следващия сезон бе обявен още през лятото, ето кои са местата, датите и дисциплините:

Дата
Дисциплина/кръг
Място17-18 март
ХСО/DHI#1
Питърмарицбург, ЮАР
14-15 април XCO#2, ХСЕ#1
Хуфализе, Белгия
12-13 май
XCO#3, XCE#2
Нове место на Мораве, Чехия
19-20 май XCO#4, XCE#3 Ла Брес, Франция
02-03 юни
DHI#2 Вал ди Соле, Италия
09-10 юни DHI#3 Форт Уилям, Великобритания
07-10 юни ХСO - Европейско първенство Москва, Русия
23-24 юни XCO#5, DHI#4 Мон-Сен-Ан, Канада
30 юни - 01 юли
XCO#6, DHI#5 Уиндхам, САЩ
28-29 юли XCO#7, DHI#6 Вал д'Изер, Франция
31 август - 2 септември
DHI/4X - Световно първенство Леоганг, Австрия
06-09 септември
ХСО/ХСЕ - Световно първенство
Заалфелден, Австрия
15-16 септември
DHI#7 Хафел, Норвегия
07 октомври ХСМ - Световно първенство Орнан, Франция

Използвани съкращения:
XCO - крос кънтри (класически формат)
ХСM - маратон
ХСЕ - крос-кънтри елиминации
DHI - спускане
4X - 4-крос

Първото, което се набива на очи, е липсата на 4Х състезания в рамките на Световната купа. Мнозина от вас вече знаят за това от други източници - UCI официално изключи този тип надпревара от сериите за СК с обяснението, че трасетата са скъпи за изграждане и увреждат прекалено много околната среда, а също и заради това, че форматът е популярен на някои места (Европа), но на други се явява малко изкуствен и неудобен за организаторите. Подобно решение нямаше как да не предизвика разгорещени дебати в медии и форуми - ако ви се чете, лесно можете да откриете хиляди мнения по темата. Все пак, в изявлението на UCI се набляга изрично на това, че то се отнася само до Световната купа. Иначе дисциплината 4-крос ще продължи да присъства в календара на Международния колоездачен съюз, т.е. всеки организатор на подобно състезание (местно или международно) ще може да го включи там. Дисциплината присъства и в рамките на Световното първенство, което пък за първи път е разделено на две части, в два уикенда - през първия ще се проведат стартовете по спускане и 4Х, а вторият е за два от форматите крос-кънтри.

Лансираният пробно през 2011 г. формат крос-кънтри елиминации (ХСЕ) от догодина влиза като официална дисциплина, която ще се проведе в три от кръговете за СК и в рамките на Световния шампионат.

Във връзка с отпадането на 4Х от сериите и обвиненията, че UCI пренебрегва нанадолните дисциплини, в изявлението на организацията се посочва, че се работи по създаването на официален календар, включващ ендуро състезания по спускане. Този формат добива все по-голяма популярност, при това не само в Европа, така че стремежът е през 2013 г. да бъде оформен в специална серия състезания (предстои да видим дали ще са в рамките на Световната купа или като отделна серия).

Точно в подобна серия бяха отделени състезанията в дисциплината крос-кънтри маратон (ХСМ). Тя се нарича UCI Mountain Bike Marathon Series и се провежда в месеците от две календарни години между две световни първенства в дисциплината. Иначе казано, от 15-те кръга за 2011-2012 г. пет вече са проведени. Характерно за серията е, че състезанията в нея са достъпни и за любители, а не само за професионалисти. От друга страна, всяка отделна надпревара и серията като цяло играят роля на квалификация за Световното първенство по маратон. Всеки, който успее да се класира в топ 20 на отделно състезание или в топ 50 на общото класиране, получава право на участие в Световния шампионат в Орнан догодина.


Add this to your website

Коментари

avatar niksan4o
0
 
 
http://www.facebook.com/event.php?eid=199791666755809 samo az li nemoga da si obqsnq za6to tova sabitie nee v kalendara na UCI
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 16 Октомври 2011 19:53 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори