Начало Събития Събития чужбина (архив) Световна купа 2011 - XCO#6 в Чехия
Световна купа 2011 - XCO#6 в Чехия
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 15 Август 2011 15:44    Печат

Шестото състезание за СК 2011 в дисциплината ХСО се проведе в чешкия курорт Нове место на Мораве - това бе предпоследният кръг, което означава, че залогът става все по-голям.


Като цяло времето бе хубаво, а трасетата предимно сухи, като това за крос-кънтри бе сравнително кратко, с дължина на обиколката 4.2 км, но много интензивно, с постоянно променяща се посока на наклона и с много технични участъци, тъй като по-голямата част бе в гора. В същото време то позволяваше на публиката да наблюдава състезателите на повече от едно място в рамките на всяка обиколка, местейки се лесно от една секция до друга.

Освен ХСО, в Чехия се проведе и състезание по ХСЕ, т.е. крос-кънтри с елиминации - новият интересен формат, изправящ 4 или 6 състезатели едновременно един срещу друг по късо трасе, с директни елиминации във всеки рунд. Това е първият такъв старт, след като стана известно, че догодина това ще се превърне в една от редовните дисциплини в кръговете от СК - поради това интересът към нея този път бе голям не само от страна на публиката, но и на топ-състезателите (макар че все още много от тях предпочитат да запазят силите си за основното състезание и пропускат ХСЕ надпреварата).

Победители станаха двама млади състезатели от Швейцария - Щефан Петер (MK - Zentralschweiz) при мъжете и Йоланда Неф при жените. Петер успя да надделее във финалния рунд срещу Пол Ван дер Плоег (Австралия, Felt Oetztal X - Bionic Team), Мануел Фумик (Германия, Cannondale) и Ралф Наф (Швейцария, Multivan-Merida). Фумик и Наф отпаднаха от борбата в средата на трасето след падане, а Ван дер Плоег не успя да настигне енергичния швейцарец, въпреки усилията, които положи. Йоланда Неф също показа изумителна борбеност и сила - след достигането до финала, тя не успя да се закопчае с единия педал при старта и така остана в догонваща позиция спрямо Ева Лехнер (Италия, Colnago Farbe Sudtirol), Александра Енген (Швеция) и Леа Дейвисън (САЩ, Specialized). До средата на трасето обаче Неф вече бе на втора позиция, а в последните 75 м успя да надвие и Лехнер.

Между другото Йоланда Неф грабна първото място и при девойките в ХСО надпреварата, а при младежите пръв стана Антон Купър от Нова Зеландия.В следващата възрастова група, до 23 г., най-бързи бяха Герхард Кершбаумер (Италия, TX Active Bianchi), който с поредната си победа вече е гарантиран победител в крайното класиране за този сезон, и украинката Яна Беломойна (Infotre - Bi & Esse - Leecougan).

Най-сериозната надпревара, разбира се, бе в категория елит. Две са фаворитките сред жените през този сезон - Жули Бресе (Франция, BH-Suntour-Peisey Vallandry) и Катерин Пендрел (Канада, Luna) - и именно между тях бе основната битка в Чехия. Бресе успя да стартира отлично и да натрупа преднина от 15 секунди до края на първата обиколка, но това не се оказа достатъчно. Французойката явно имаше проблеми с техничното трасе и падна цели три пъти, при което изгуби лидерската позиция в средата на състезанието. Излязла начело, Катерин Пендрел демонстрира много сила и постепенно увеличи преднината си до почти 1 минута. Това е втора победа за нея, но и преди нея Пендрел водеше във временното класиране, така че сега преднината й спрямо Бресе нарасна до 140 т. Зад тях на трета позиция завърши Ирина Калентиева (Русия, Topeak Ergon), а на четвърто се завърна Гун-Рита Даале (Норвегия, Multivan Merida). И двете състезателки успяха да задминат Ева Лехнер, която в първите обиколки се движеше на трета позиция, но в крйна сметка едва успя да опази петото (и последно на подиума) място. Временното класиране преди последния кръг е:
1. Катерин Пендрел - 1310 т.
2. Жули Бресе - 1170 т.
3. Ирина Калентиева - 740 т.

При мъжете също можем да откроим две имена през 2011 г. - Жулиен Абсалон (Франция, Orbea), чиито титли едва ли има нужда да изреждаме, и Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized), който успешно оспори доминиращото положение на французина в последните години и е водач във временното класиране, особено след като Абсалон пропусна двата северноамерикански кръга, за да се съсредоточи върху подготовката си за Световното първенство. Към тази двойка е редно да добавим и Нино Шуртер (Швейцария, Scott-Swisspower), който засега е втори по точки. Очакванията към Кулхави за победа на родна земя бяха големи и той не разочарова подкрепящата го публика, наброяваща близо 20 000 души. Състезателят на Specialized спринтира мощно от старт линията и никой повече не успя да го доближи. До края на шестата обиколка той имаше преднина от минута и 15 секунди, като в последната, седма обиколка изгуби половин минута, карайки спокойно, безгрижно и сигурно, отговаряйки на поздравите от хората зад лентите и пресичайки финалната линия с широка усмивка и вдигнат над главата му велосипед. Нино Шуртер, който бе единственият преследвач на Кулхави в ранния етап на състезанието, бързо разбра, че няма сили да поддържа толкова високо темпо. Постепенно той бе изпреварен от Хосе-Антонио Хермида (Испания, Multivan Merida), макар че и това се оказа временно подреждане. Междувременно Жулиен Абсалон се бореше някъде назад с последиците от лошия си старт - французинът обясни, че никога не е започвал състезание от СК толкова лошо и в началото не е имал сили да отстоява предни позиции. Едва към средата на състезанието той влезе в обичайното си темпо и малко по-късно той и Шуртер настигнаха Хермида и го задминаха в шестата обиколка. Двамата съперници започнаха седмата рамо до рамо, но в крайна сметка Шуртер успя да се откъсне с малка преднина от 9 секунди. Пети завърши испанецът Серджо Гутиерес (Wildwolf - Trek). След този предпоследен кръг първите две места в крайното класиране вече са гарантирани - Кулхави е с 1360 т., а Шуртер с 1070. Трети е Абсалон с 810 т.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 16 Август 2011 16:59 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори