Начало Събития Събития чужбина (архив) Световно първенство по маратон 2011
Световно първенство по маратон 2011
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 05 Юли 2011 07:19    Печат

В края на юни, по-специално на 26-ти, в Монтебелуна, Италия се проведе Световното първенство по планинско колоездене в дисциплината маратон. Както е обичайно за тази дисциплина, трасето бе доста дълго - за жените 98.3 км с 2290 м денивелация, а за мъжете 115.7 км с 2860 м денивелация.


На старта застанаха много известни имена от крос-кънтри сцената - не само маратонците, които познаваме като победители от многоетапните надпревари и от кръговете за СК в тази дисциплина (такива са например Карл Плат, Албан Лаката, Бен Зонтаг, Урс Хубер, Тома Диеч при мъжете и Аника Лангвад, Естер Зюс, Пиа Зундщед и др. при жените), но и цял куп топ-спортисти в класическата ХС дисциплина (ХСО), за които явно бе удобно да вместят това състезание в дългата пауза между кръговете от СК. Само няколко имена за пример: Жулиен Абсалон (за първи път участник в Световно първенство по маратон), Ярослав Кулхави (един от основните му съперници тази година), Кристоф Заузер (който обаче има и предишни участия и дори е световен шампион по маратон през 2007 г.), норвежката Гун-Рита Даале, германката Забине Шпиц и др.

При толкова силни спортисти като изредените по-горе, няма как някои от тях да не са сред победителите. При жените това е Аника Лангвад (Дания), която успа да надделее над Забине Шпиц (Германия) и Естер Зюс (Швейцария). Първото разкъсване на колоната се случи около седмия километър, когато се оформи челна група от двайсетина състезателки, а малко по-късно от нея се отдели още по-бърза групичка от десетина. В последната третина на маршрута Лангвад натисна здраво педалите и зададе темпо, на което нито Шпиц, нито Зюс успяха да отговорят, като по този начин се оформи и крайното класиране.

При мъжете нещата се развиха по подобен начин. В началото доминираха италианските състезатели (на свой терен), включително местният фаворит Мирко Селестино, като водещата група бе доста голяма - около 30 души. След първите 70 км обаче начело вече бяха четирима - Кристоф Заузер (Швейцария), Жулиен Абсалон (Франция), Ярослав Кулхави (Чехия) и Тим Боме (Германия). Горе-долу по това време Заузер и Кулхави, които иначе са съотборници в тима на Specialized, приложиха натиск и се откъснаха напред, а Мирко Селестино се опита да настигне Боме и Абсалон и в крайна сметка успя да се добере до бронзовия медал. Що се отнася до златния медал, Заузер го спечели за втори път - той очевидно имаше повече сили и Кулхави не успя да издържи дълго на темпото му, задоволявайки се с второто място. За чешкия състезател това всъщност е отлично постижение, особено като се има предвид, че участието му бе под въпрос заради сблъсък с автомобил по време на тренировка 10 дни по-рано, от който му останаха сериозни наранявания по лицето.

И в светлината на току що отминалото състезание Обиколка на Витоша, като интересен факт ще отбележа средната скорост на победителя в Монтебелуна Кристоф Заузер - 26.22 км/ч, т.е. времето му е 4:24:48 ч.

За съжаление Жулиен Абсалон не завърши състезанието. Той се отказа 15 км преди финала, след като бе задминат от Селестино и Боме и не виждаше смисъл да продължава да "измъчва" мускулите на краката си, които по това време вече го бяха предали. Колкото и странно да звучи, това е нещо, което се случва и на най-добрите, а ако искате да прочетете по-подробен разказ на французина за участието му, за разликите между класическия ХС формат и маратонската надпревара и други интересни неща, препоръчвам ви това кратко интервю с него (на английски език): http://singletrack.competitor.com/2011/06/news/must-read-absalon-after-the-mtb-marathon-worlds_17791


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 05 Юли 2011 08:26 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори