Начало Събития Събития чужбина (архив) Новини за няколко събития от съседните държави
Новини за няколко събития от съседните държави
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 16 Май 2011 18:03    Печат

За никого не е тайна, че планинското колоездене у нас продължава да се развива и да набира популярност. Индикация за това е и фактът, че български участници все по-често отправят поглед и към съседните държави, където също се провеждат интересни състезания. В следващите редове ще обобщим съвсем накратко последните такива изяви, ще стане дума и за едно предстоящо състезание по спускане в Румъния.


Може би най-популярната ХС надпревара около нас, която от години се радва на интереса на български участници, е Thassos MTB Cup. Състезанието на гръцкия остров по традиция се проведе в началото на месец май, а броят на българите в него бележи траен ръст в последните години.

Този път Уоутър Клепе (белгиецът, живеещ в България и каращ за Vivelo - ако случайно не сте чували за него) бе добре подготвен за каменистия трънлив терен в Тасос и не позволи технически несгоди да решат изхода от състезанието. Той завърши с най-доброто време - 2:34:55. Ако сте забравили, става дума за маршрут с дължина 56 км и денивелация 1800 м. Останалият на второ място румънец Даниел Розиору е с време 2:51:50.В същата група (мъже) заслужава отбелязване и десетото място на Борис Валентинов.

Много силно представяне имахме при жените, където Анелия Карагьозян се пребори за второто място. Препоръчвам ви да прочетете разказа й за състезанието, публикуван във форума на МТБ-БГ: http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=47&t=89274 . От Ани са и снимките, които виждате горе.

При ветераните Димитър Димитров също записа отличен резултат - четвърто място, като има още двама българи в десятката.

Пълните резултати от Thassos MTB Cup можете да видите тук: http://www.mtb-thassos.com/gb/RESULTS_MTBR


Още преди Тасос обаче Уоутър Клепе постигна успех в Сърбия, в състезанието Озренски Маратон. Там той спечели първото място в най-дългата дисциплина - 45 км мъже-лицензирани, оставяйки на 8 минути след себе си най-бързият представител на домакините, който е професионален състезател и съвсем не е слаб карач. В същата категория Бойко Танчев (Мамут) зае девето място, а Мартин Линков от същия клуб - 14-то.

Други двама българи от казанлъшкия отбор "Лястовица" предпочетоха да карат в по-кратката дисциплина с 30-километрово трасе. Тодор Ангелов бе при мъжете без лиценз и завърши на първо място. В същата категория Григор Сердаров (Мамут) бе пети, а Десислав Неделчев при лицензираните на същата дистанция остана втори, след като спука гума във втората обиколка.

Повече подробности можете да прочетете в тази тема: http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=47&t=88062


След Тасос Уоутър пое в северна посока към Румъния, където участва и спечели състезанието "Първо бягство". Условията там са били кални, а теренът сравнително равен. Затова не е случайно, че краткият шеговит коментар на Уоутър по повод тази надпревара бе: "Нямаше как да ме победят там - беше мокро и нямаше планини, все едно се състезавах в Белгия!". Повече подробности, включително за отзивите в румънските медии, можете да прочетете в тази тема: http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=47&t=86299 . Там ще намерите информация и за други ХС състезания в северната ни съседка.


На 14-15 май отново бе време за разходка до Сърбия и отново групата бе предвождана от Уоутър, който... спечели и това състезание, наречено Fruskogorski MTB Maraton. Действието се развиваше край Нови сад и по думите на белгиеца надпреварата е била тежка и интересна, имало е стръмни изкачвания, имало е дори бутане (повярвайте ми, на пръстите на едната ми ръка се броят случаите, в които съм виждал Уоутър да бута), имало е и страхотни технични пътеки при спусканията. Колко сериозен е бил маратонът можем да съдим и по времето на Уоутър - около 4 часа и половина. Бойко Танчев е бил най-бърз сред българите с 4-то място и време около 5 часа. Предполагам, че скоро ще се появят още подробности за това събитие, които можете да следите в тази тема: http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=47&t=88961


И накрая, една покана към спускачите, за състезанието Up Down Cup - много интересна проява в град Клуж, представляваща Downstairs Dual Downhill или, преведено на български, двойно спускане по стълби. Точно такъв е  регламентът на състезанието, което тази година ще се проведе за четвърти път. Повече подробности на английски език можете да научите от сайта на проявата на адрес: http://www.updowncup.ro/


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 16 Май 2011 21:40 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори