Начало Събития Събития чужбина (архив) Световно първенство по маратон 2010
Световно първенство по маратон 2010
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 12 Август 2010 21:26    Печат

На 8 август в Санкт Вендел, Германия бе даден стартът на Световното първенство в дисциплината маратон (ХСМ). Маршрутът на състезанието бе с дължина 107 км.

При жените победителка стана Естер Зюс от Швейцария, но тя бе "подпомогната" от спукването на гума, което претърпя завършилата на второ място Забине Шпиц (Германия) някъде около шейсетия километър. Германката, която спечели титлата през 2009 г.,  успя да навакса голяма част от изгубеното време и финишира около 2 минути след Зюс. Бронзовият медал отиде при Аника Лангвад от Дания. По-рано тази година Зюс спечели и Европейското първенство в същата дисциплина.

В групата на мъжете надпреварата бе крайно оспорвана, като първите шестима финишираха в интервал от 10 секунди - можете да си представите какво означава това при споменатата дължина на трасето. Опитите за атака и превземане на по-предна позиция продължиха от началото до края, все едно че ставаше дума за ХС състезание с обиколки. Първоначалната група от двайсетина човека в челото на колоната постепенно оредя, но шестима останаха силни до края, а сред тях най-бърз се оказа Албан Лаката от Австрия. След края на състезанието той сподели, че в първите две трети от маршрута не е усещал достатъчно сила в краката си и едва се е задържал в края на челната група, като по едно време е бил на почти минута разстояние от водача. След това обаче нещата се обърнаха и 10 км преди финала Лаката излезе начело, подбирайки умело момента за атака, и успя да се откъсне с малка преднина, която запази до края на надпреварата. На второ място завърши Мирко Селестино (Италия), а една секунда по-късно и Бъри Стендър (ЮАР). Струва си да споменем и класираните до 6-то място - Ралф Наф и Кристоф Заузер от Швейцария и Хосе-Антонио Хермида (Испания).


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 12 Август 2010 21:40 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори