Начало Събития Събития България (архив) 10-11 октомври - един по-специален DH уикенд над Драгалевци
10-11 октомври - един по-специален DH уикенд над Драгалевци
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 08 Октомври 2009 11:25    Печат

През почивните дни любителите на спускането в София вероятно ще се упътят към Драгалевци, както обикновено, само че този път ще могат да се възползват и от някои допълнителни екстри - по-ниска цена на дневната карта за лифта и пробно каране на велисепеди Drag и Dragomir, включително DH модела Black Hawk и един прототип за 2010 г.

Дотук всичко звучи като приятно събитие с рекламна цел, но поводът за него всъщност е доста по-сериозен. През изминалите месеци между "Веломания" и Природен парк "Витоша" се провеждаха обсъждания и консултации, резултатът от които е постигането на съгласие за създаването на маршрути и пътеки в рамките на парка, които да са предназначени специално за планинско колоездене и да са обособени, за да не си пречат с туристическите алеи. Разбира се, това ще е свързано и с някои правила за каране и поведение, които планинските колоездачи ще трябва да спазват, когато са на туристическите пътеки, както и обратното - някои от велосипедните трасета ще могат да бъдат ползвани и за пешеходен туризъм, но ще има табели, указващи, че основното им предназначение е за колоездачи. Що се отнася то трасетата за спускане, те ще са напълно самостоятелни и дори се предвижда изграждането на мостчета (надлези), по които да преминават над пешеходните пътеки, за да се избегнат в максимална степен възможностите за конфликти и срещи между двата типа ползватели. В следващите месеци предстои конкретизиране на тези и още много подробности като подробните параметри и характеристики на маршрутите, а първите реални резултати под формата на обособени трасета и/или маркирани специално за колоездене пътеки се очакват през пролетта на 2010 г. За целта ще бъде създадена работна група, която ще се занимава с тези неща.

Но да се върнем към събитието в събота и неделя, което се явява и своеобразно закриване на сезон 2009, защото, ако правилно съм разбрал, след това лифтът няма да работи известно време. Желаещите да закупят целодневна карта на преференциалната цена 8 лв., ще могат да го направят в магазините на "Веломания". Става дума за специални талони, които изглеждат по следния начин:

  

Както споменах, на място ще могат да бъдат пробвани и някои от новите велосипеди на българския производител, а също и "прототип" на първото обособено трасе за спускане, което ще бъде изградено в съответствие с постигнатото съгласие с управата на парка. Наричам го "прототип", защото до пролетта то със сигурност ще претърпи известни промени, включително и пълно отделяне от съществуващите туристически пътеки. 


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 08 Октомври 2009 21:56 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори