Начало Събития Събития България (архив) Чудобой 2014 - 18 октомври
Чудобой 2014 - 18 октомври
Написано от Организаторите    Сряда, 08 Октомври 2014 13:09    Печат

Задават се две събития в Североизточна България, като общото между тях е, че не включват само планинско колоездене. Започваме с подробности за първото от тях - това е многобоят, организиран от велоклуб "Устрем" и спортен клуб "Чудните скали", който носи интересното име Чудобой и ще се проведе на 18 октомври, събота.


Здравейте приятели на спорта, природата и преживяванията на открито.
Дойде времето една идея, която дълго стоя в главите ни, най-накрая да види бял свят, а именно: СК „Чудните скали“ и ВК „Устрем“ организират състезание по многобой.
Ето за какво става дума :)

ТИП СЪСТЕЗАНИЕ: многобой

ДИСЦИПЛИНИ: колоездене, гребане с каяк, бягане в пресечена местност, ориентиране и скално катерене 

ДАТА: 18.10.2014 (събота)

МЯСТО: района на природен феномен Чудните скали и яз. Цонево

УЧАСТНИЦИ: отбори по двама

ПРОГРАМА:

18.10.14
08:15 - сбор на всички участници и кратки разяснения преди старта
08:30 – старт на състезанието

ЕТАПИ:
1. Колоездене1: начало - лагерът намиращ се на голямата поляна с чешмата в подножието (Шикерски дол) на обект за катерене „Манастира“; край – брега на яз. Цонево под моста до х. Чудните скали
2. Гребане с двуместни каяци: начало и край – брега под моста до х. Чудните скали
3. Колоездене2: начало – от брега под моста до х. Чудните скали; край – обратно в лагера
4. Ориентиране: начало – лагера; край – под маршрутите за катерене (обект за катерене „Манастира“)
5. Катерене: изкачване на маршрут; преминаване на хоризонтален парапет; спускане на рапел
6. Финал.

17:00 - край на състезанието (ориентировъчно)
20:00 - обявяване на класирането
… купон докато увяхнат и най-тренираните :)

19.10.14
Свободна програма по желание на ентусиастите.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЕКИПИРОВКА 
С оглед на безопасността и нормалното протичане на състезанието, това е абсолютният минимум за екипировката на един участник:

- 1 бр. планински велосипед подходящ за крос кънтри (XC), в пълна изправност 
- 1 бр. каска
- 1 бр. сигнална жилетка
- 1 бр. резервна гума
- 1 бр. компас тип бусола
- 1 бр. челник
- мин. 1 комплект за лепене на гуми (с повече лепенки и 2бр. щанги) [за отбор]
- мин. 1 бр.помпа [за отбор]
- мин. 1 набор от инструменти (шестограми номер 4, 5, 6, отвертка) [за отбор]
- 1 бр. аптечка [за отбор]
- купонджийско настроение.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЕКИПИРОВКА
С оглед на комфортното протичане на състезанието, организаторите препоръчват отборите да разполагат със следната екипировка:

- ръкавици за колоездене (осигуряват сцепление с управлението, предпазват при падане) по възможност с цели пръсти
- очила за колоездене (предпазват очите от клони и насекоми)
- допълнителни предпазители за тяло при колоездене
- връхна дреха с дълъг ръкав
- стегнати еспадрили или гуменки, подходящи за катерене
- торбичка с магнезий за катерене
- сухи дрехи и обувки за преобличане след състезанието
- лична седалка за катерене, въпреки че целият катерачен инвентар ще бъде осигурен.

Определен брой каски, компаси и велосипеди ще бъдат осигурени от организаторите, а това дали ще стигнат, зависи от броя на участниците и от реда на записване. Ако се нуждаете от нещо от гореспоменатата екипировка, отправяйте запитвания към организаторите.

Стартът от лагера ще бъде масов. Трасето умишлено е избрано да бъде по-дълго и леко, за да се създаде дистанция между отделните отбори според темпото им и да се избегне струпването на голям брой участници пред каяците. Има голяма вероятност от намокряне при вторият етап. Второто трасе на колоезденето е по-кратко и се връща обратно в лагера за да се избегне проблема с транспортирането на велосипедите от язовира до лагера след края на състезанието. Бягането първоначално започва по маркирана пътека, а в определен участък от трасето се включва ориентирането и се преминават няколко контролни точки с помощта на карта и компас. Използването на ГПС устройства е забранено. Трасето на ориентирането завършва под маршрута за катерене, който ще бъде екипиран с горна установка, а участниците ще трябва сами да сложат екипировката си за катерене, да изкатерят маршрута, да преминат хоризонталния парапет в горната му част и да се спуснат на рапел. С това мероприятието… разбира се, не приключва. Веселите моменти продължават вечерта в лагера, като наред с това ще бъдат обработени и резултатите от надпреварата, за да се знае, кой трябва да черпи най-много. Другият ден (неделя) остава на свободна програма. Местността е изпълнена с достатъчно красоти, за да уплътни цял ден, а ние – с достатъчно ентусиазъм и авантюризъм.

Тъй като възникна общата идея отборите да бъдат от един участник по-добър в колоездене и един по-добър в катерене и гребане, за да има баланс на силите, данните на записалите се ще бъдат обработени, а отборите сформирани в залата за катерене на 16.10.2014 г. след краткия курс за боравене с алпийски инвентар. Това не важи за отбори, които вече са сформирани и не желаят да се променят. Класирането ще бъде направено на базата на сумарното време от всички етапи.

За участниците, които не знаят как да боравят с алпийски инвентар, СК „Чудните скали“ ще организира кратко обучение на 16.10.2014г. от 18:30 часа в залата за катерене на клуба, която се намира в сградата на бивш плувен комплекс „Юрий Гагарин“. От друга страна, ВК „Устрем“ ще организира кратко обучение за участници, които не са запознати изцяло с конструкцията на велосипеда и правилната му експлоатация в планински условия. Така всеки ще има възможност да научи нещо полезно.

СТАРТОВА ТАКСА: 15 лв. (на място в лагера)

ЗАПИСВАНЕ: до 21:00 на 15.10.2104 г. съдържаща: име на участник, име на клуб ако има такъв, телефон за връзка, каква екипировка не е успял да осигури на е-поща: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

ТЕЛЕФОНИ ЗА ВРЪЗКА:

СК „Чудните скали“
0883 352 731 – Георги Антонов

ВК „Устрем“
0878 734 371 – Свилен Гавраилов

За актуална информация следете събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/293151780892718/


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 08 Октомври 2014 15:52 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори