Начало Събития Събития България (архив) 4X Pro Tour Pamporovo 2014 - финали
4X Pro Tour Pamporovo 2014 - финали
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 23 Август 2014 16:38    Печат

Финалите на световните серии 4X Pro Tour 2014 в Пампорово бяха очаквано впечатляващи като каране, и, за съжаление, неочаквано кратки като състезание, заради малкия брой участници. Мисля, че не само аз, но и всички хора край трасето, които този път не бяха малко, искахме да гледаме поне 32 участници по трасето, а не само 16, за да можем да се насладим по-дълго време на карането на най-добрите от тях.

Да се опише такова каране е трудно, даже невъзможно, защото човек не само вижда скоростта, но я усеща и с всички други сетива, когато професионалните 4Х карачи минават покрай него. Те буквално направиха трудното трасе да изглежда лесно за каране.

А че беше трудно споделиха самите те на пресконференцията, организирана сутринта, която заради малкото на брой медии се превърна по-скоро в кратък разговор между 7-8 души, като тяхната група (състезателите) определено бе по-голяма от нашата (журналистите). Скот Бюмонт, който освен състезател е и един от организаторите на 4X Pro Tour, наблегна на това, че трасето в Пампорово е най-дългото сред тазгодишните, с каране около 50 секунди. Той също така го похвали и заради планинския му като цяло облик и обясни, че като цяло през тази година са се опитали да избягат от BMX облика на трасетата и да ги разчупят с повече елементи като каменни секции, горски участъци - всичко това го има и в Пампорово.

Томас Славик също определи трасето като добро, разчупено и технично и отбеляза, че в някои случаи дори не е ясно коя линия носи по-голямо предимство. И той, както и основният му съперник Куентин Дербие, заложиха на велосипеди с двойно окачване, докато останалите чуждестранни карачи бяха с твърдаци.


Заради по-малкия брой участници организаторите удължиха малко времето за тренировки, като състезателите до последно репетираха общи стартове и влизане в първия завой, което винаги е ключов момент в състезанията по 4Х.

Състезанието започна в 14:50 със старт на жените - те бяха само 4 на брой и не поднесоха изненади, като най-бърза бе Хедър Кей (West coast velotive), която е и единствената, за която 4Х бе обичайна дисциплина за каране. Другите момичета участваха заради идеята и за да може изобщо да се проведе старт в категорията, така че очаквано се наредиха след британската състезателка - първо Ани Томева (Свободно измерение), а след нея и Гергана Радева и Мария Георгиева.


Точно в 15:00 ч започна състезанието на мъжете. Първата четворка в първия кръг изправи Георги Радев (True Riders) срещу световния шампион Томас Славик (RSP/Ghost), швейцареца Адриан Вайс и българина Станимир Меразчиев (Free riders united). Славик очаквано се откъсна напред още от старта, а Жоро се опита всячески да задмине Вайс, но не успя и завърши трети в гонката. Въпреки това той си остана единственият сред българите, който минаваше всички елементи на пистата наравно с топ карачите и не случайно се класира най-добре сред родните състезатели - на 9 място.

Във втората гонка напред продължиха Скот Бюмонт (Yeti Racing UK) и Зимон Валтбургер (Bergamont), в третата най-бързи бяха Феликс Бекман (RSP/Ghost) и Лук Крайър (Naked racing), а в четвъртата Кунтин Дербие (Riders spirit mtb) и Урбан Ротник (BlackThorn GT).Така към полуфиналите продължиха само чужденци, въпреки надеждите ни Георги Радев да успее да се вмъкне там.


Следващите две гонки отново протекоха с много бързо каране, но без обрати и изненади, което остави като финалисти Славик, Дербие, Бекман и Бюмонт.


Преди да се реши победителят обаче, имаше малък финал за местата от пето до осмо, в който най-бърз бе Зимон Валдбургер. И тук, както и в големия финал, четиримата състезатели се движеха близо един зад друг, но никой не успя да предприеме атака спрямо съперниците пред него.


Това се повтори и в последното спускане, където Томас Славик излезе начело и не изпусна тази позиция, въпреки опитите на Дербие да го настигне. По този начин чешкият състезател и световен шампион спечели не само последния кръг, но и крайното класиране в сериите 4X Pro Tour 2014, а французинът остана втори и в двете класации. Трети остана Феликс Бекман, а четвърти Бюмонт, с което бе повторено и подреждането от квалификацията вчера.


Награждаването предстои тази вечер в хотел "Перелик", където ще има и парти. Заради това е крайно време да сложа точката на този репортаж и да се подготвя за тежка вечер. :)

Очаквайте в следващите дни галерия със снимки от състезанието, а може би и фоторепортаж...


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 23 Август 2014 18:38 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори