Начало Събития Събития България (архив) Rocks n' Roll 2013 - представяне на трасето около Белоградчик
Rocks n' Roll 2013 - представяне на трасето около Белоградчик
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 04 Май 2013 02:32    Печат

Обновяване - 4 май 2013 г. - добавена е още една пътека за група Елит + видеоклип + обновена GPS следа

Макар и в последния момент, организаторите решиха да добавят една нова пътека към трасето за група Елит - безспорно добра новина за всички, които обичат по-техничните терени. Поради това GPS следата, която е публикувана по-долу, бе обновена, а освен нея добавяме и следващия видеоклип, който показва въпросната пътека:

Balkan Ride - Rocks n' Roll on Pinkbike


Оригинално съдържание на статията - 21 април 2013 г.

Както вероятно си спомняте, подробностите за велорали Rocks n' Roll 2013, което ще се проведе за втора поредна година в района на Белоградчик и Чипровци, бяха обявени още в началото на месец март. По-късно организаторите споделиха и GPS следа за втория ден, когато карането е точно през Белоградчишките скали и около тях. За първия етап на състезанието, който започва в гр. Чипровци и завършва в с. Горни Лом, засега е обявен маршрут по карта, но финалният вариант все още се разработва, затова няма GPS следа.

И така, тракът за втория ден можете да изтеглите тук: GPS следа - ден 2 .
Напомням на хората с по-стари апарати Garmin, че трябва да нарежат следите на части по 500 т.

В средата на април, по покана на организаторите, екипът на МТБ-БГ гостува в Белоградчик, като една от целите бе именно да пробваме и да ви представим трасето за състезанието (втория ден). Което и ще направя в следващите редове (и снимки).

На първо място ще направя уточнението, че маршрутите за групите елит и хоби в по-голямата си част съвпадат. Едва към края на хоби трасето това за елит се отделя вдясно за едно удължение с около 10 км, което всъщност е най-трудната и интересна част от него. Затова още тук ще си позволя съвет към участниците в група елит - пестете си силите, защото най-големият зор ще бъде чак в края, когато се отделите от общия маршрут с група хоби.

Не че по него няма стръмни изкачвания - има ги, даже доста, но са сравнително кратки и са размесени с отпускащи по-равни участъци, както и с няколко спускания.

Общо за двата маршрута е и това, че ви превеждат през невероятно красиви места и през интересни обекти. Най-бързите едва ли ще могат да видят много от всичко това, но препоръчвам публикуваната по-горе следа и като чудесен маршрут за каране около Белоградчик с туристическа цел.

Като последно обобщение ще добавя и това, че от гл.т. на терена преобладават черните пътища, като към края на двата маршрута има и хубави пътеки. Не се подвеждайте обаче - спусканията не винаги са "фасулска работа", даже има 1-2 участъка по черен път, които са си направо трудни, а песъчливият на места терен крие опасности дори при наглед лесни отсечки.

Началото ще бъде дадено в центъра на града, откъдето по улици участниците ще се изкачат до крепостта "Калето", изградена в самите скали. Това е един уникален обект, който заслужава отделно внимание, и тъй като няма как да го разгледате състезавайки се, горещо препоръчвам да го посетите преди или след старта пеша.

След крепостта продължавате с още малко изкачване по черен път, за да дойде ред на първото спускане и то е точно от типа "трудни", за които споменах - стръмен черен път с коловози и ронлива суха почва, която не помага твърде много при спиране. Влизането на скорост тук може да ви донесе доста неприятности, така че внимавайте.

Преминавате една седловина и продължавате още надолу по бърз черен път, който като цяло не е труден, но е с чакълесто-песъчлива настилка, към която човек винаги трябва да е внимателен при завои и спиране. С излизане на поляните в подножието на рида, пътят става още по-бърз, след което, на един кръстопът, през който ще минете и в по-късен етап на карането, ситуацията рязко се променя в посока нагоре. Все пак това второ изкачване е доста леко и приятно.

След него се започва едно дълго обхождане на рида по хубав, вълнообразен черен път, като през цялото време поне от едната ви страна се разкриват чудесни панорами, а понякога и от двете.

За най-хубавата гледка обаче ще трябва да се напънете по солиден наклон, който продължава и след мястото за почивка от горната снимка, докато пътят превали билото и започне да се спуска към с. Праужда. Това второ по-дълго спускане е изключително скоростно и макар по принцип да няма изненади по пътя, с приближаване към селото трябва да внимавате, защото в края тревната настилка отстъпва място на почвено-каменна.

От селото се продължава с кратко, но стръмно изкачване, последвано от вълнообразен терен, по който черният път е доста разнообразен - ту е набразден от коловози, ту е прав, хубав и равен. Не липсват и някои по-стръмни секции, но са кратки.

По-сериозно изкачване ви очаква едва след една вилна зона, от която трябва да се изкачите обратно към седловината над крепостта. Там поемате по друг път, който в нашия случай бе сериозно "надупчен" от стотици копита и леко кален, така че карането на много места си бе предизвикателство. Хубавото е, че мъките по него са възнаградени от последващото спускане по пътека - само внимавайте да не я пропуснете - веднага след едно кратко спускане на пътя, при десен завой, вместо да продължите нагоре по него, се отклонявате вдясно през поляната по пътека. Предполагам, че тук организаторите ще сложат и повечко маркировка. Пътечката е много приятна, предимно надолу и ви отвежда до черен път, виещ се в подножието на част от Белоградчишките скали.

Тук малко съкратихме маршрута, защото времето напредваше, но точно в тази част се отделя удължението за група елит.

Участниците в хоби се изкачват малко по черен път, който между две огромни скали преминава в кратка, но много съдържателна и технична пътека, по която се изсипвате на главната алея в парка между скалите. Оттам до финала са още няколко стотин метра.

За елит, както казах, най-интересното тепърва започва. След отделянето от маршрута на хоби, те преминават от другата страна на пътя и излизат за кратко в Белоградчик, след което поемат стръмно нагоре покрай стадиона и се озовават на интересен, вълнообразен черен път с множество скални участъци, които са доста забавни за каране и в двете посоки.

След тях обаче започва най-голямото предизвикателство - изкачването към изоставената хижа "Планиница". То е по стръмен черен път, който се изкачва в изключително красива гора, но пък така че изкачва, че на места може свят да ви се завие. Почвата е мека и рохкава, а ако е валяло, става още по-трудно. Като цяло пътят е с тенденция да се превърне в пътека, тъй като се ползва само от колоездачи, мотористи и АТВ-та. Имайки предвид, че се намира в края на маршрута, очаквам тук доста хора да бутат, защото за подобен баир обикновено са необходими свежи сили. Затова отново напомням на участниците в група елит да не се раздават докрай в по-бързата обща част с хоби трасето, тъй като големият залък за тях ще е чак накрая.

Големият и вкусен десерт също, тъй като след хижата, от една туристическа вишка за наблюдение, започва една от най-хубавите пътеки в района - 4 км предимно надолу през разнообразен терен и с някои неочаквани препятствия, където може да се наложи и да пренесете велосипедите, особено като се появят изненадващо и не сте успели да си изберете хубава линия. С изключение на няколко такива места, пътеката не е никак трудна и ще се хареса на почти всеки, така че на финала повечето участници вероятно ще са забравили "гърченето" нагоре и ще са завладяни от приятните емоции на последното спускане.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Наши домакини при това посещение бяха къща за гости и хан "Мадона", чиито собственик сам е запален колоездач и член на местния велоклуб "Скала". Наред с още няколко къщи за гости в района, хан "Мадона", намиращ се точно на пътя за Белоградчик в с. Фалковец, ще е едно от основните места за настаняване на състезателите. Като се вземат предвид атмосферата, обслужването и условията в хана, смея да твърдя, че специалната цена за участници в състезанието, която е едва 10 лв., е направо символична. И за да не съм голословен, вижте какво може да предложи на гостите си хан "Мадона":


Външно и вътрешно оформление в традиционен български стил


Голяма механа с добра кухня и отлично обслужване


Просторни и уютно обзаведени стаи с всички необходими удобства за качествена почивка


Огромен двор с овошки и множество интересни предмети, включително няколко модела каруци :)


Обширна и равна поляна за къмпинг с всички необходими удобства- ток, вода, тоалетни и бани.


Add this to your website

Коментари

avatar bradun
0
 
 
Бихте ли ми казали, на кого е 1то парче и от къде мога да я намеря тази музика! :)
avatar darki
0
 
 
Най вероятно Balkansky и Теодосий Спасов.
avatar darki
0
 
 
P.S. Значи, track-чето е " Кукер" на Balkansky и Теодосий Спасов.
avatar ujazzi
0
 
 
GPS track за първия ден?
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 04 Май 2013 10:43 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори