Начало Събития Събития България (архив) Borovets Mountain Bike Park Open 2011 – ден трети (финал)
Borovets Mountain Bike Park Open 2011 – ден трети (финал)
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 27 Юни 2011 06:16    Печат

След три дни здраво каране, при което в никоя от групите не беше лесно да се каже кой ще е победител, едно от най-добрите DH състезания, организирани в България, приключи. Ще го запомним с отлично трасе, добра организация и почти 200 участници - неща, които напълно подхождат на новия клас (UCI Class2) на надпреварата.


За трасето вече се каза и изписа доста, но ще си позволя да обобщя още веднъж - за мен лично, дори без да съм го карал, направените промени изглеждат като сериозно подобрение. Новите горски секции предлагат повече линии от предишните, а препятствия от типа на големия трапец (с дължина над 10 м) и праговете след пресичането на пътя, не пречат на най-добрите да минават по впечатляващ начин през тях, но в същото време са по-достъпни и за карачите, които нямаха достатъчно увереност да се "метнат" от големия скоростен скок миналата година. Иначе казано, трасето хем е станало по-лесно, хем по-интересно - какво по-добро от това?

В неделя слънцето отново изгря, а пътеката потъна в прах - като цяло участниците имаха късмет и не им се наложи през трите дни да карат в променливи условия.

През  всички дни събитието вървеше стегнато и по график, като това е само един от елементите на добрата организация - можем да добавим също настаняването на участниците, обезопасяването на трасето, многобройните екстри от типа на "баня за велосипедите" и, разбира се, страхотния лифт, който позволяваше на състезателите да правят по 7-8 спускания, въпреки че програмата приключваше сравнително рано. Изобщо, Байкпарк "Боровец" и Concept Creative, т.е. организаторите на състезанието, се бяха постарали всичко да е добре уредено.

На финала имаше и табло, показващо времето на пристигащите, което позволяваше на водещия и публиката около финала да следят интригата в реално време.

А интрига не липсваше в никоя от групите, макар че в някои от тях имаше изявен фаворит. Конкуренцията за призовите места бе много силна, особено при твърдаците и юношите, а в няколко от категориите окончателната подредба на почетната стълбичка бе оформена вследствие и на падания. С други думи, нивото вече е толкова високо, че класирането се оформя повече от грешките на някои участници, отколкото от чистото превъзходство на други.

Именно падане запрати Росен Ковачев (Drag) на третото място в клас DHI Men, т.е. в категорията, носеща точки за UCI. Най-добрият български състезател караше много стабилно през трите дни и на квалификацията бе втори, но излитане извън трасето на десния вираж след пада при пресичането с пътя му отне ценни секунди, които със сигурност щяха да му помогнат да завърши преди Едуард Смит (Blazing Bikes/Santa Cruz). На горната снимка можете да видите и последиците от това падане - Росен има достатъчно опит зад гърба си, за да приема такива случки като нормална част от състезанията, но велосипедът му определено е "увесил нос".

Младият състезател от Великобритания е брат на известния вече у нас Робърт Смит (Blazing Bikes/Santa Cruz), който спечели Borovets Mountain Bike Park Open 2011. Дали е било с лекота, само той си знае, но най-доброто време за деня, записано на "неговата сметка", е 3:25.77. Брат му е 12 секунди назад, а Росен на около 15, което ме кара да мисля, че дори без падането, състезателят на Drag трудно би могъл да измести Роб от първото място.

И така, втора победа за Робърт Смит в България през 2011 г. Между другото, той сподели, че трасето му е харесало изключително много и догодина вероятно ще го видим отново тук. По-късно написа във facebook страницата на Байкпарк Боровец следното: "The best track ever, time to bring a world cup here!".

UCI категорията е най-силната, така че всеки от класиралите се на предни позиции в нея заслужава споменаване. Четвърти остана Георги Радев (True Riders), който явно се чувства все по-добре с новия си байк, макар моделът да е по-скоро за фрийрайд, отколкото за спускане. Жоро караше с характерната за него комбинация от красота, агресия и лекота. За жалост неговият съотборник Димитър Гайдов нямаше късмет и подобно на Росен изхвърча в храстите, само че се спря още по-далече.

Пети е Стивиан Гатев от клуб "Mountain Hill" - поредното отлично класиране за младия състезател от Севлиево, който засега определено се утвърждава като една от надеждите в българското спускане.

"Четниците" също караха отлично през трите дни, но на финала не успяха да се доберат до челните позиции. Най-добро време сред тях даде Младен Славчев, който завърши на осмо място.

И в Боровец групата DHI Men стартира първа, което не се хареса на много хора заради опасения за отслабващ интерес към останалите категории - аз обаче не забелязах подобно нещо, темповете на придвижване на публиката отгоре надолу не бяха по-различни от обичайното. След най-бързите дойде ред на най-коравите, а именно - участниците с твърди рамки.

Както казах, тук конкуренцията бе много силна, с поне няколко фаворити за първото място. В крайна сметка обаче най-бърз бе Виктор Цивнев (Piratka DH Team) - поздравления за него!

Състезателят на Drag Теодор Тодоров завърши втори, след като бе решил да кара "на сигурно" и да не поема излишни рискове. След края на състезанието той определено не бе в добро настроение, особено като се има предвид, че никой не успя да подобри времето му от квалификацията, където бе пръв.

На трето място завърши Ардиян Демировски (Extremebike Bitola) от Македония - ако не ме лъже паметта, това е първият случай на чужденец, участващ в тази специфична категория.

При жените нямаше изненади - Илинда Евтимова (Drag) е първа, Ева Димитрова (Чета++) - втора, а Уенди Глоувър от Великобритания - трета. Припомням, че Ани Томева от "Свободно измерение" пропусна квалификацията заради здравословни проблеми и така не можа да кара на финала.

Групата на младежите (15-16 г.) неизменно е след най-оспорваните в последните години. След като бе най-бърз в събота, Константин Димов (Shockblaze) падна по време на финалното спускане и остана на трето място. Той бе един от тези победители в квалификацията, чието време не бе подобрено на финала.

Асен Стратиев (Go Ride Kona) се придвижи с едно място напред спрямо квалификацията.

Най-бърз обаче бе Христо Тодоров - той свали цели 30 секунди от резултата си в събота, което се оказа достатъчно за победа.

Последни по трасето стартираха мъжете от отворената категория - тук Дидар Амин (Drag) сякаш бе останал без конкуренция и грабна първото място със съкрушителна преднина от 15 секунди. С време 3:40.67 той се оказа и най-бързият българин в състезателния ден и вероятно затова бе отнесен до стълбичката лично на гръб от съотборника си Росен Ковачев.

Втори остана Севелин Николов, а трети - Валентин Пашков (Industrial).

По време на награждаването преди всички бяха извикани ветераните - макар че не бяха отделени в самостоятелна категория, те получиха поздравления от организаторите и публиката, а Любомир Тодоров използва точно този момент, за да предложи брак на своята половинка Нора, която имаше рожден ден. Така към обичайните възгласи се добавиха и викове "Горчиво!"

Пълното класиране по категории можете да изтеглите тук:
DHI Мъже (17+)
Open Мъже (17+)
Младежи 15-16 г.
Жени
Твърдаци

Още снимки от неделния ден очаквайте скоро в галерията на сайта, където вече са публикувани кадрите от първите два дни: http://www.mtb-bg.com/index.php/photos/Borovets-Mountain-Bike-Park-Open-Cup-2011


Add this to your website

Коментари

avatar mntcrazydh
0
 
 
Евала на Любо! :)
Като цяло супер състезание се е оформило - както всяка година. :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 27 Юни 2011 14:01 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори